Orzechy macadamia uznaje się za jedne z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Te niepozorne, okrągłe orzeszki zamknięte w wyjątkowo twardych łupinach pochodzą głównie z Australii, Brazylii, Indonezji czy Nowej Zelandii, gdzie rosną na urodzajnych glebach wulkanicznych.
Cechują się subtelnym, maślanym smakiem i są bardzo cenione za swoje właściwości odżywcze - są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. To właśnie dzięki tym substancjom zyskały uznanie szefów kuchni na całym świecie i (choć trudno w to uwierzyć) ich olej jest zdrowszy, niż oliwa z oliwek. Swoje zdrowotne właściwości zachowuje nawet przy poddawaniu działaniu wysokich temperatur, nie tracąc jednocześnie wyjątkowego smaku.
Orzechy macadamia są znakomitym źródłem flawonoidów, które wspierają nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami. Bogate w fosfor i potas, korzystnie wpływają na ciśnienie krwi oraz stan tkanki kostnej, redukując prawdopodobieństwo wystąpienia zmian osteoporotycznych. Zawierają witaminę A, żelazo, ryboflawinę czy niacynę, a ponadto wspierają wchłanianie wielu substancji odżywczych.
Jednak nie są one wykorzystywane tylko i wyłącznie w przemyśle spożywczym, ponieważ pozyskiwany z nich olej znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olej makadamia aplikowany miejscowo na skórę lub włosy korzystnie oddziałuje na poziom ich odżywienia i nawilżenia, chroniąc jednocześnie przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.