Nasiona

Jest 150 produktów.

Nasiona to idealny pomysł dla osób ceniących sobie naturalną, zdrową żywność. Sama czynność, jaką jest ich posadzenie, sprawia wiele satysfakcji. Radość jest jeszcze większa, kiedy obserwuje się wzrost roślin, a następnie cieszy się pysznymi efektami w postaci warzyw czy kiełków.

Zaletą wielu nasion i roślin jest to, że można je posadzić w ogródku, doniczkach czy nawet w ceramicznych lub szklanych naczyniach kuchennych. To pozwala wszystkim zainteresowanym ich uprawą osobom w łatwy i przyjemny sposób zająć się ogrodnictwem w różnych warunkach. Poza tym w zależności od potrzeb i preferencji można wybrać nasiona na pożywne kiełki lub zdecydować się na posadzenie ich w celu otrzymania zdrowych warzyw. Można także połączyć jedno z drugim, stwarzając tym samym okazję do posiadania wielu naturalnych produktów.

SPIS TREŚCI

  1. Czy warto postawić na ekologiczne uprawy roślin?
  2. Warzywa i zioła, które urosną w cieniu
  3. Warzywa wyhodowane resztek - 12 propozycji do domowej uprawy
  4. Jakie nawozy organiczne stosować?

Czy warto postawić na ekologiczne uprawy roślin?

Podstawowym warunkiem dobrego wzrostu roślin jest zasobność gleby w składniki pokarmowe. Oczywiście bardzo ważne jest nawożenie, ponieważ wiele warzyw to rośliny o bardzo wysokich potrzebach pokarmowych. Nawożenie gleby naturalnymi specyfikami jest świetnym uzupełnieniem w niedobory pierwiastków, które wykorzystywane są przez rośliny do wzrostu, a tym samym do cieszenia się obfitymi plonami, które są dodatkowo bardzo zdrowe.

Marzysz o ziołach i warzywach na balkonie, lecz nie jest on skąpany promieniami słońca? Nie martw się. Są warzywa, owoce i zioła, które urosną w miejscu mniej nasłonecznionym. Warto poznać rośliny, które lubią cień.

Czy wiesz, że istnieją warzywa, które odrosną z niewielkiego kawałka, reszty rośliny, którą zazwyczaj wyrzucamy? Wystarczy trochę wody, ziemi, nasłonecznione miejsce i odrobina cierpliwości, by fragmenty niektórych warzyw wypuściły korzenie i odrosły jako pełnowartościowe rośliny pełne dobroczynnych składników odżywczych. Możemy je wyhodować w domowych warunkach i niewielkim nakładem pracy, po czym wykorzystać do wzbogacenia naszej diety.

Cień czy pół-cień?

Na początku doprecyzujmy, czym jest stanowisko cieniste i pół cieniste. Mowa o miejscach, w których światło jest rozproszone lub bezpośrednie, lecz tylko przez 2-3 godziny. Będą to balkony od strony północnej, wschodniej oraz południowej, lecz zacienione ze względu na obecność drzewa, innego budynku itp.

Warzywa i zioła, które urosną w cieniu

Różne rośliny mają różne wymagania, warto jednak też trochę poeksperymentować. Jeśli wiesz, że dana roślina lubi dużo słońca, warto sprawdzić czy poradzi sobie na nieco mniej słonecznym stanowisku - najprawdopodobniej też wyrośnie, lecz będzie miała mniejsze liście lub owoce.

Nieco słońca można "dodać sobie" malując balkon na jasny kolor. Dzięki temu światło będzie się lepiej od nich odbijać, doświetlając rośliny z różnych stron. Poznajmy jednak kilka idealnych roślin do cienia.

Zioła, które poradzą sobie w cieniu:

  • - mięta
  • - kolendra
  • - szałwia
  • - estragon
  • - rzeżucha
  • - czosnek niedźwiedzi
  • - koperek

Warzywa, które poradzą sobie w cieniu:

  • - sałata
  • - rukola
  • - jarmuż
  • - szpinak
  • - roszponka
  • - seler naciowy
  • - pietruszka naciowa
  • - lubczyk

Krzewy owocowe, które poradzą sobie w cieniu:

  • - poziomki
  • - jagody

Warzywa wyhodowane resztek - 12 propozycji do domowej uprawy

Co zrobić, by z fragmentów warzyw wyhodować apetyczne rośliny? Oto wskazówki.

1. Cebula

Cebula to najczęściej hodowane w domach warzywo. Szczypiorek z cebuli odrasta niemal zawsze i wszędzie. Wystarczy włożyć cebulkę lub jej fragment do doniczki z ziemią, a po kilku z nich wyrosną z nich dobrze wszystkim znane, zielone łodygi, które można dodać do sałatek lub kanapek.

2. Czosnek

Jadalny szczypiorek wyrasta nie tylko z cebuli. Możemy go uzyskać także z czosnku. Ma ostrzejszy smak niż szczypior z cebuli, ale łagodniejszy niż same ząbki. Aby go wyhodować, wystarczy ząbek lub główkę czosnku umieścić w ziemi i zapewnić niewielką ilość wody.

3. Sałata rzymska

Kolejne warzywo odrastające z resztek. Wystarczy końcówkę moczyć w wodzie tak długo, aż wypuści korzenie. Liście z częściami korzenia należy następnie wsadzić do doniczki z ziemią i regularnie podlewać.

4. Por

Podobnie, jak w przypadku sałaty - końcówka musi najpierw wypuścić korzenie, a następnie należy umieścić ją w ziemi i regularnie podlewać.

5. Koper fenkuł

Jak wyżej.

6. Seler

Jak wyżej.

7. Nać marchewki

W celu jej odhodowania umieszczamy małą, 1-2 centymetrową końcówkę marchewki w niewielkim naczynku. Później regularnie ją nawadniamy – wystarczy niewielka ilość wody, trzeba jednak zadbać o to, by warzywo było stale namoczone.

8. Nać pietruszki

Resztę rośliny odhodowujemy dokładnie tak samo, jak nać marchewki.

9. Bazylia

Nawet z niewielkiego pęczka możemy wyhodować pokaźne ilości tego pysznego i aromatycznego zioła. W tym celu należy odciąć łodyżki o długości 3-4 cm wraz z liśćmi i umieścić w wodzie. Gdy rośliny wypuszczą korzenie, przesadzamy je do doniczki z ziemią i regularnie podlewamy.

10. Imbir

Części korzenia, moczymy przez noc, a następnie wsadzamy do ziemi. Nie robimy tego w całości - kawałek imbiru powinien wystawać nad ziemią.

11. Botwinka

Resztkę buraka umieszczamy w naczyniu z wodą. Gdy wypuści korzenie, przesadzamy do doniczki z ziemią.

12. Rzodkiewka

Mało kto wie, ale korzeń to nie jedyna jadalna część rzodkiewki. Można spożywać również jej liście. Są tak samo dobrym źródłem substancji odżywczych, co korzeń. Charakteryzują się gorzko-ostrym smakiem, który nada charakteru wielu sałatkom. Liście szybko odrastają z kawałka rzodkiewki – podobnie, jak w przypadku marchewki, wystarczy końcówkę warzywa umieścić w niewielkim naczynku i regularnie nawadniać.

Oczywiście, przykładów warzyw odrastających z resztek rośliny jest więcej.

Poniżej znajdziesz produkty, które okażą się przydatne, jeżeli zdecydujesz się na uprawę warzyw w domu.

Jakie nawozy organiczne stosować?

Najpopularniejszym nawozem organicznym jest kompost. Kolejnym rozwiązaniem jest nawóz zielony, który składa się z zasianych oraz ściętych i wymieszanych z glebą roślin motylkowatych. W ten sposób wzbogacane są naturalne składniki ziemi w azot oraz próchnicę. Dla bardziej zaawansowanych osób polecany jest również biohumus, który jest nawozem powstałym z odchodów dżdżownic kalifornijskich.

Ekologiczna uprawa roślin wiąże się również ze zwalczaniem chwastów. Najprostszą metodą jest oczywiście wyrywanie ręczne oraz pielenie, które musi być wykonywane systematycznie, ponieważ chwasty bardzo szybko odrastają. Dodatkowo dzięki temu, że ograniczymy stosowanie chemicznych preparatów, to w naszym ogrodzie pojawiają się owady oraz dżdżownice. Pomogą nam one walczyć z mszycami, które są szkodnikami w naszym ogródku.

Jeżeli więc zależy nam na takich roślinach jak: mięta, sałata, rukola, szpinak, seler naciowy, szałwia czy koperek, wyhodowanych bez dodatku chemii warto stosować naturalne preparaty do wzmocnienia i hodowli roślin oraz regularnie pozbywać chwastów.

© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe