Mleczko kokosowe

Są 34 produkty.
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 12,19 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 12,64 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 24,80 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 24,89 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 12,64 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 12,39 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 8,59 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 12,64 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 13,94 zł

Mleczko kokosowe staje się coraz bardziej popularne ze względu na duże możliwości zastosowania w kuchni. Ten aromatyczny składnik spożywczy wyróżnia się wspaniałym smakiem i wartościami odżywczymi. Powoduje to, że często wykorzystywany jest jako idealny zamiennik mleka zwierzęcego w wielu potrawach. Dzięki bogatej ofercie Bee masz okazję to sprawdzić!

Pod nazwą mleczka kokosowego kryje się tak naprawdę szeroki zakres produktów do różnorodnego wykorzystania. Oprócz samego mleczka są również kremy, śmietanki i napoje w proszku. Oto kilka przykładów produktów z kokosa i do czego można ich użyć:

  • Śmietanka z miąższu kokosowego bezglutenowa Ecomil przeznaczona jest do gotowania, nie ścina się i można ją mieszać np. z musztardą lub cytryną.
  • Krem kokosowy NaturAvena idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, deserów, kawy czy drinków.
  • Krem kokosowy karmelizowany w puszce Cocomi to z kolei świetny pomysł na polewę na naleśniki, omlety czy gofry.
  • Napój kokosowy w puszcze Coconut milk orzeźwia, gasi pragnienie i przede wszystkim smakuje wyśmienicie!

Oczywiście to tylko część z wielu produktów dostępnych w tej kategorii. Mleczko kokosowe to uniwersalny i pyszny składnik, który z powodzeniem zastępuje jego zwierzęce odpowiedniki w kuchni. Właśnie z tego względu ceniony i wykorzystywany jest przez wegan.

Dzięki ofercie Bee można wybrać też produkty o różnej objętości i zawartości tłuszczu - także bez glutenu. Katalog został przygotowany z myślą o indywidualnych potrzebach odżywczych klientów. Ułatwia to wybór podczas zakupów i podjęcie właściwych dla siebie decyzji.

Mleczko kokosowe ma przyjemny smak, jest przepysznym napojem, dodaje potrawom orientalnej nutki i dlatego warto mieć je w swojej kuchni!

W jaki sposób powstaje mleko kokosowe?

Mleko kokosowe wytwarza się z miąższu orzecha kokosowego połączonego z wodą. Ostateczny skład zależy od ilości wody, którą wykorzystano podczas ekstrakcji rozdrobnionego miąższu. Proporcje te mają wpływ na konsystencję mleka oraz zawartość tłuszczu. Bardziej rozcieńczone mleko daje wersję light, z kolei mocniej zagęszczone często nazywane jest mleczkiem kokosowym.

Aby samodzielnie przygotować mleko kokosowe, wystarczy paczka wiórków kokosowych i woda (poleca się przynajmniej litr wody na 200 g wiórków). Należy zalać wiórki wodą, odstawić na noc do lodówki, a następnie zagotować do temperatury 60℃. Po zmiksowaniu wystarczy odcedzić mleko przez sitko z drobnymi oczkami lub gazę.

Mleko kokosowe - alternatywa dla mleka krowiego

Mleko kokosowe często mylone jest z wodą kokosową, jednak nic bardziej mylnego. Z wyglądu przypomina zwykłe mleko krowie - jest białe, ma dość gęstą (w zależności od ilości dodanej wody) oraz gładką, kremową konsystencję. Można by się pomylić, gdyby nie fakt, że pachnie i smakuje kokosem.

Mleczko kokosowe stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego, zwłaszcza w przypadku alergików. Nie zawiera laktozy ani białek mleka, które mogą wywoływać dolegliwości pokarmowe lub skazy białkowe (alergie skórne). Jest za to równie kaloryczne i bardzo zdrowe, a do tego w 100% pochodzenia roślinnego, więc doskonale nadaje się dla wegetarian i wegan.

Mleko kokosowe - właściwości

Liczne właściwości mleka kokosowego czynią z niego produkt godny uwagi. Jeśli kogoś niepokoi fakt, że jest wysokokaloryczne i składa się głównie z tłuszczów nasyconych, to nie ma powodów do zmartwień, ponieważ jego właściwości zostały potwierdzone badaniami naukowymi. Należy bowiem pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze są złe dla organizmu.

Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

W mleku kokosowym znajduje się kwas laurynowy i to on nadaje mleku właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki kwasowi laurynowemu organizm rzadziej poddaje się chorobom bakteryjnym i wirusowym. To oznacza, że regularne spożywanie mleka kokosowego wspiera profilaktykę zdrowotną.

Działanie przeciwzapalne

Mleko kokosowe ma składniki, które cechuje pozytywny wpływ na łagodzenie zarówno przejściowych, jak i przewlekłych stanów zapalnych, np. pojawiających się w reumatyzmie.

Regulowanie poziomu cholesterolu i lipidów

Z badań wynika, że spożywanie mleka kokosowego (a także oleju kokosowego) wspiera spadek poziomu cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) i lipidów (czyli trójglicerydów) we krwi, jednocześnie wspierając wzrost poziom cholesterolu HDL, czyli tego „dobrego”.

Wrzody

Co ciekawe, mleko kokosowe notuje także pozytywne wpływ w przypadku wrzodów. Zmniejsza ból związany z wrzodami i działa ochronnie na błonę śluzową układu pokarmowego.

Mleko kokosowe - wartości odżywcze, kalorie, IG

W mleku kokosowym znajduje się wiele witamin i składników mineralnych istotnych dla codziennego funkcjonowania organizmu. Zawiera ono m.in.: żelazo, magnez, potas, miedź, mangan, kwas foliowy, a także witaminy A, E, C i witaminy z grupy B oraz niewielkie ilości wapnia. Ma też dość niski indeks glikemiczny, czyli wskaźnik pokazujący, jak spożycie produktu wpływa na zawartość glukozy we krwi. W przypadku mleka kokosowego wynosi ON 40.

W 100 g mleka kokosowego znajduje się:

  • około 200 kalorii,
  • 24 g tłuszczu (w tym 21 g tłuszczów nasyconych),
  • 6 g węglowodanów (w tym ok. 3 g cukrów),
  • 2,3 g białka.

Mleko kokosowe - zastosowanie w kuchni

Mleko kokosowe jest niezwykle popularne w kuchni orientalnej, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni tajskiej i indyjskiej. Jego delikatna słodycz wspaniale kontrastuje z ostrymi przyprawami, wyciąga z potraw głębię smaku. Za sprawą roślinnego pochodzenia stanowi doskonałą alternatywę dla produktów mlecznych w kuchniach wegetarian i wegan.


Mleko kokosowe z powodzeniem można wykorzystywać tak samo jak mleko krowie lub śmietanę. Oznacza to, że sprawdzi się do zagęszczania zup, przyrządzania naleśników, dań na słodko, ciast i deserów. Warto pamiętać, że mleczko kokosowe (najczęściej sprzedawane w puszkach) w założeniu jest gęstsze niż mleko kokosowe.

Właściwości kosmetyczne mleka kokosowego

Mleko kokosowe ma podobne właściwości kosmetyczne jak olejek kokosowy - doskonale pielęgnuje skórę. Przede wszystkim nawilża ją, sprawiając, że jest promienna i zdrowa. Działa łagodząco i odmładzająco, powstrzymując tym samym starzenie się skóry. Do tego zmniejsza wydzielanie sebum i oczyszcza pory, więc doskonale sprawdza się przy demakijażu.

Tak samo jak olej kokosowy przyspiesza regenerację skóry. Oprócz tego łagodzi stany zapalne, zwłaszcza powstałe w wyniku oparzeń słonecznych. Ponadto maseczka wykonana z mleka kokosowego regeneruje i nawilża włosy, dzięki czemu są zdrowe i błyszczące.

Mleko kokosowe robi się coraz bardziej popularne w krajach europejskich. Nie ma w tym nic dziwnego, skoro ma doskonały smak, stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego, cechuje się licznymi właściwościami leczniczymi, a do tego może być wykorzystane przy pielęgnacji skóry i włosów.

© 2024 - All rights reserved Sklepy internetowe