Dynia jest niskokaloryczna, obfituje w dużą dawkę beta-karotenu i witamin oraz minerałów. Dodatkowo dania z dyni są bardzo proste do wykonania. Przekonaj się o tym!
Właściwości dyni. Co musisz o niej wiedzieć?
Dynia to niskokaloryczne, lekkostrawne warzywo, które może być wprowadzonych do diety niemowląt jako jeden z pierwszych pokarmów. Ponadto zawiera białko, błonnik oraz witaminy: A (beta karoten), B1, B2, C, E, składniki mineralne: fosfor, żelazo, wa pń, potas, magnez. Wszystkie części dyni są jadalne.
Miąższ może być przygotowywany na wiele różnych sposobów: pieczony, gotowany, smażony, a nawet spożywany na surowo. Sprawdzi się jako składnik ciast, ciasteczek, muffinek, zup, sosów, tart, chlebów, dżemów, koktajli, a nawet lodów.
Pestki można jeść świeże, suszone lub prażone. Używane do ciast, ciasteczek, batonów, sałatek, jako posypka do zup i koktajli. Surowe pestki dzięki zawartości kukurbityny wykazują działanie przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe. Są bogatym źródłem cynku, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i funkcji rozrodczych, a także równowagi kwasowo-zasadowej. Zawierają również żelazo, które odpowiada min. za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Olej z pestek dyni ma wyrazisty, orzechowy smak i ciemny kolor. Powinien być spożywany wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, sałatek, surówek, sera białego, jajek itd. Stosowany wewnętrznie wspomaga walkę z trądzikiem i poprawia kondycję skóry, nawilża cerę, a także spłyca zmarszczki. Ponadto wzmacnia włosy i dodaje im blasku. Pamiętajmy jednak, by olej rozcieńczyć, ponieważ w związku z dużą zawartością barwników może tymczasowo zabarwić skórę.
Skórka - można usmażyć z niej frytki . Wystarczy pociąć w wąskie (ok. 4 mm) słupki, posypać curry lub innymi ulubionymi przyprawami i usmażyć.
Uwaga - dyń Hokkaido i Blue Ballet nie trzeba obierać.
Przepisy na dania z dyni. Składniki i sposób przygotowania
Zupa z dyni
Składniki:
- dwie szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni,
- pęczek włoszczyzny,
- mały kawałek świeżego imbiru,
- olej,
- cebulę,
- sól i pieprz.
Dynię ugotuj w małej ilości osolonej wody (gotuj do miękkości). W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę dwie marchewki, kawałek pora, pietruszkę i seler. Smaż, lekko mieszając, następnie zalej wodą i gotuj 15 minut. Dodaj dynię i przyprawy, gotuj, aż warzywa się rozpadną. Następnie zmiksuj, wlej na talerze i posyp prażonymi pestkami dyni.
Zupa jest bardzo sycąca i doskonale rozgrzewa, a przy tym to jedno z najprostszych i najszybszych dań z dyni.Placki dyniowe
Składniki:
- małą dynię,
- dużą marchewkę,
- pół szklanki otrąb owsianych,
- pęczek natki pietruszki,
- pół szklanki mąki razowej,
- sól, pieprz,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- olej,
- dwa jajka.
Otręby zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Dynię obierz, wyrzuć pestki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj marchewkę. Do dyni i marchewki dodaj otręby, jajka, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, przyprawy. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką wazową nakładaj ciasto na rozgrzany olej i smaż dwie minuty z każdej strony. Podaj polane łyżką jogurtu albo z rukolą i startym serem.
Chlebek dyniowy
Składniki:
- szklanka mąki,
- dwie szklanki zmiksowanego miąższu dyni,
- pół szklanki mleka,
- paczka drożdży,
- dwie łyżki cukru,
- łyżeczka soli,
- dwa jajka,
- pół szklanki oleju.
W misce wymieszaj drożdże, łyżkę mąki, cukier. Dolej trochę mleka i odstaw na pół godziny. Po tym czasie dodaj resztę mąki, mleko, jajka, miąższ z dyni, olej, sól i połowę pestek dyni. Ciasto wlej do formy na keks i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (trwa to około godziny). Wierzch posyp pestkami, wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz około 40 minut. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Pieczona dynia
Składniki:
- małą dynię,
- sól,
- pieprz,
- oliwę z oliwek,
- suszone oregano,
- suszony estragon,
- suszony tymianek.
Dynię pokrój na ćwiartki (nie obieraj). Usuń pestki i miąższ lekko natnij w kostkę tak, aby nie przeciąć skóry. Ułóż na blasze, polej oliwą i posyp przyprawami. Piecz w temperaturze 200 stopni (30-40 minut) do momentu aż dynia będzie miękka.
Pieczona dynia to wspaniały dodatek do dań obiadowych albo samodzielne danie.
Spaghetti z dyni
Składniki:
- mała dynia,
- cztery duże pomidory,
- cebula,
- oliwa z oliwek,
- starty parmezan,
- ząbek czosnku,
- świeża bazylia,
- sól,
- makaron,
- pieprz.
Dynię obierz, przetnij na pół, pokrój na paski i zalej wrzątkiem. Gotuj pięć minut. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, pokrojone drobno pomidory (pozbawione skóry) i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj dynię, bazylię i wymieszaj. W tym samym czasie ugotuj makaron, dodaj do sosu, wymieszaj i posyp parmezanem.
Makaron z dodatkiem dyni jest jednym z najbardziej popularnych dań we Włoszech.
Omlet dyniowy
Składniki:
- 2 jajka,
- 1-2 szklanki miąższu z dyni,
- pomidor,
- sól,
- pieprz
- olej do smażenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę. Żółtka dodajemy do dyni i blendujemy. Wszystkie składniki łączymy i przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię, a w międzyczasie kroimy pomidora w plasterki. Na patelnie wlewamy masę, a na niej układamy pomidory. Całość smażymy po obu stronach do ścięcia jajek i zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dania z dyni możesz przygotować też na śniadanie lub kolację. Przykładem takiej potrawy jest dyniowy omlet.
Ciasteczka dyniowe
Składniki:
- surowa dynia - 20g,
- płatki owsiane - 8 łyżek,
- siemię lniane - 4 łyżki,
- pestki słonecznika - 4 łyżki,
- cynamon - 1 łyżka,
- ksylitol, miód lub inny słodzik - 4 łyżeczki,
- olej kokosowy do wysmarowania formy.
Dynię obieramy, myjemy i blendujemy. Do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy ciasteczka i układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Pieczemy przez 20-25 min. w temperaturze 160 stopni.
Dania z dyni są nie tylko łatwe do wykonania, ale przede wszystkim zdrowe i sycące. Warto więc wprowadzić dynię do jadłospisu, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym - podana z odpowiednimi przyprawami rozgrzeje nas nawet w bardzo chłodne dni.
Zobacz także: