Yerba mate, herbata paragwajska lub po prostu mate to szybki i naturalny sposób na pobudzenie organizmu. Wiele osób twierdzi, że działa na nie lepiej niż najmocniejsza czarna kawa! To napój o charakterystycznym, gorzkim smaku. Yerba mate powstaje z liści i gałęzi ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to gatunek drzewa występującego tylko Ameryce Południowej, głównie w Brazylii, Urugwaju i Argentynie. Nie da się uprawiać go w żadnych innym miejscu na ziemi. Jego wyjątkowe cechy są znane od wieków na całym świecie. Roślinę powszechnie wykorzystuje się do celów spożywczych. Proporcje składników potrzebnych do produkcji yerby określone są ustawowo. Napar z ostrokrzewu przyrządza się z suchych, rozkruszonych listków oraz gałązek, które preparuje się w specjalny sposób.
Obecnie cieszy się rosnącym na całym świecie zainteresowaniem jako bogata w kofeinę oraz składniki odżywcze alternatywa dla kawy i herbaty. Poznajmy jej właściwości i działanie oraz dowiedzmy się, jak ją przyrządzać.
Yerba mate znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości pobudzających, poprawiających koncentrację i zmniejszających uczucie głodu. To nie tylko naturalny napój dodający energii i poprawiający koncentrację, ale również źródło wielu cennych substancji, takich jak:
Jakie zalety niesie za sobą regularne spożywanie yerba mate?
Co ciekawe, yerba mate jest źródłem naturalnej kofeiny, co sprawia że coraz więcej osób rezygnuje z codziennej kawy na rzecz yerba mate. To dobry nawyk, ponieważ ten drugi napój nie wypłukuje jednocześnie magnezu z organizmu. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny nie zaleca się jednak spożywać yerby w nadmiernej ilości.
Należy pamiętać, że yerba mate to nie zwykła herbata, jaką znamy w Polsce. Jest to aromatyczny napar, który pity regularnie wykazuje szereg dobroczynnych właściwości. Wzmacnia organizm, ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak magnez, sód czy potas. Oprócz tego świetnie oczyszcza z toksyn. Wysokie nasycenie w antyoksydanty przyczynia się do zwiększenia odporności. Yerba poprawia metabolizm, dlatego sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej. Poprawia koncentrację i wydajność. Obniża poziom stresu, a jednocześnie przyjemnie orzeźwia organizm i daje dużo energii.
Napar przygotowuje się z liści ostrokrzewu paragwajskiego, czyli wiecznie zielonej rośliny uprawianej na wielką skalę w Argentynie, Brazylii i Paragwaju.
Zanim liście będą gotowe do użycia, muszą przejść cały proces przetwarzania, od którego zależy końcowy styl i smak yerby. Hiszpańskie określenia widoczne na opakowaniach oznaczają różnice na kolejnych etapach produkcji.
Zebrane liście zostają zblanszowane, wysuszone za pomocą gorącego powietrza lub dymu oraz zmielone. Następnie leżakują od pół roku do nawet dwóch lat w specjalnych workach, po czym zostają ponownie zmielone. Na koniec oddziela się liście od gałązek, uzyskując mieszanki o różnej mocy i jakości. Mocniejsze są mieszanki zawierające dużą ilość bogatych w kofeinę liści, gałązki stanowią natomiast „wypełniacz”.
Typy yerba mate i ich cechy:
Wśród dostępnych na rynku mieszanek najlepsze są te pochodzące z upraw organicznych. Odznaczają się wyższą jakością, a także większą zawartością korzystnych dla zdrowia składników.
Koneserzy yerba mate wiedzą, że smak i działanie napoju zależy od temperatury naparu. Warto podkreślić, że yerba mate nie lubi wrzątku. Możemy jednakże pić ją na ciepło i na zimno, w zależności od upodobań. Poniżej znajdują się propozycje przygotowania yerba mate na kilka sposobów. Wersja na zimno może okazać się strzałem w dziesiątkę w upalne, wakacyjne dni, a wersja na ciepło pomoże rozgrzać się w chłodniejszy wieczór. Dobrym pomysłem może być także napój na bazie yerba mate, np. koktajl.
Składniki:
Przygotowanie:
Przecinamy melon powyżej połowy i usuwamy środek owocu (gniazdo nasienne i część miąższu). W wydrążonym owocu przyrządzamy yerba mate, zalewając ją następnie schłodzonym sokiem pomarańczowym. Wcześniej wyjęty miąższ kroimy w kostkę, zgniatamy delikatnie widelcem i dodajemy do napoju. Na koniec wkładamy kostki lodu i listki mięty.
Składniki:
Przygotowanie:
Do niewielkiego sitka wsypujemy susz. Zakładamy sitko na szklankę i zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze 70-80 C. Taką temperaturę uzyskamy pozostawiając wrzątek na 10 minut do ostygnięcia. Po zalaniu, pozostawiamy napar na kilka minut do zaparzenia. Dla smaku możemy dodać miód i cytrynę.
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłko obieramy i kroimy, następnie miksujemy z resztą składników i kostkami lodu. Czynność powtarzamy jeszcze przez parę sekund, po dodaniu na końcu listków mięty. Zmiksowany koktajl wlewamy do longa i dekorujemy liściem mięty.
W Ameryce Południowej yerba jest wyrazem przyjaźni i gościnności. Spożywa się ją w grupie, podawaną z rąk do rąk w tradycyjnym naczyniu z suszonej tykwy. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie yerba mate - można ją podawać zarówno na gorąco, jak też na zimno.
W naszym sklepie oferujemy bogaty przekrój yerba mate. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Warto spróbować herbaty paragwajskiej i osobiście poznać jej niesamowite właściwości. Zachęcamy do zakupów!