Kraje europejskie kochają makarony, jednak najczęściej w ich pszennej wersji. Makarony ryżowe są spuścizną azjatycką, która coraz częściej wkracza na stoły całego świata. W Bee doskonale o tym wiemy, dlatego oferujemy Ci szeroką gamę produktów, które sprawią, że poczujesz się jak podczas azjatyckiej uczty.
Jest to produkt o bardzo subtelnym i delikatnym smaku, który powstaje, jak się można domyślić, z ryżu, a dokładnie mąki ryżowej. Jest to wspaniała alternatywa do wielu dań, w których do tej pory używałeś głównie pszennych odpowiedników. Zawiera w sobie bardzo niewiele tłuszczu, a węglowodany, które w nim znajdziesz, nie będą wypełniały brzucha po brzegi i wywoływały nieprzyjemnego uczucia przepełnienia.
Jego lekkość połączona jest jednocześnie z brakiem glutenu, co jest świetną wiadomością dla każdego, kto kocha makarony, ale cierpi na celiakię lub inny rodzaj dolegliwości poglutenowych. Warto wiedzieć, że nie tylko hipoalergiczne białko i lekkość są zaletami makaronu ryżowego - znajdziesz w nim również wiele substancji, które wspomagają prawidłową pracę organizmu.
W naszej kolekcji znajdziesz wiele ciekawych produktów, a w tym:
Wszystkie te produkty zapewniają zróżnicowane, a jednak zawsze ciekawe i orientalne smaki, które możesz wypróbować już dziś! Wybierz swój ulubiony i przygotuj przepyszną potraw
Ryżowy makaron to nie tylko najpopularniejsze nitki lub cienkie wstążki o charakterystycznym białawym, niemal przezroczystym kolorze. Odmian makaronów z mąki ryżowej jest mnóstwo, a różnią się nie tylko wyglądem i kształtem, ale także wartościami odżywczymi oraz sposobem przygotowywania. Na szczególną uwagę zasługują:
Klasyczny, orientalny makaron ryżowy wstążki kojarzy się z kuchnią chińską, tajską czy japońską. Jednak z uwagi na naturalne właściwości bezglutenowe można kupić wiele bardziej typowych dla kuchni włoskiej czy europejskiej form - spaghetti, gnocchi, świdry czy literki.
Cienki, delikatny makaron ryżowy orientalny z białego ryżu wymaga bardzo krótkiej obróbki termicznej. Jest delikatny w smaku, pasuje do wielu rodzajów dań. Bardzo często po przygotowaniu jest to makaron przezroczysty. Nieco bardziej wyraziste, a zarazem wymagające są makarony ryżowe z brązowego i czarnego ryżu lub inne razowe odmiany, także z dodatkami. Warto zapoznać się dokładnie z informacjami na opakowaniu przed przystąpieniem do przygotowywania makaronu.
Dania na bazie makaronu ryżowego razowego mogą być bogactwem cennych substancji odżywczych takich jak:
Co ciekawe, makarony ryżowe wpisują się w niemal każdy rodzaj dań, bez obaw można stosować je zamiast z makaronu pszennego.
Oprócz tego, co znajdziesz w makaronie, ważne jest też to, czego nie znajdziesz. Wysokiej jakości produkty, które Ci oferujemy, nie zawierają dodatkowych wzmacniaczy smaków, konserwantów i innych ulepszaczy, zaburzających piękny, klasyczny smak ryżowych pyszności.
Zastosowanie makaronu ryżowego kojarzy się w pierwszym momencie z daniami kuchni azjatyckiej, ale to nie jedyna możliwość. Ryżowe makarony w formie nitek lub wstążek będą idealne do pad thai z warzywami, ale równie dobrze będą pasowały do bardziej typowych polskich zup. Z makaronem ryżowym świetnie smakują różnorodne sosy, a w formie smażonej pasuje do dań mięsnych czy nawet rybnych, z owoców morza. Ryżowy makaron razowy to częsty składnik dietetycznych, niskokalorycznych dań.