Makaron pszenny

Jest 66 produktów.
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 10,03 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 17,94 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 12,30 zł
NOWOŚĆ
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 18,81 zł
NOWOŚĆ
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 11,23 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 14,40 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 8,09 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 8,70 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 17,94 zł
73,43 * 74,29 zł
*cena detaliczna
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 77,49 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 19,44 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 17,94 zł

Oferujemy makarony pszenne, które wytwarzane są tylko z wysokiej jakości pszenicy. Dzięki wykorzystaniu specjalnego procesu mielenia mąki, makaron nie skleja się, ma naturalny zapach oraz złocisty kolor.

Makaron pszenny – najlepsze marki i makarony ekologiczne

W obrębie kategorii znajdują się produkty tylko znanych marek: Lubella, Granoro, Bartolini, czy Barilla. Dostępne są makarony świderki, łazanki, do spaghetti, mini rurki, durum muszla, kokardka oraz do lasagne. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak różnorodne potrzeby mają nasi Klienci, dlatego chcemy, aby szeroka oferta spełniała Wasze oczekiwania.

Makaron pszenny a kaloryczność

Makaron pszenny to produkt, który jest wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą. Przez wiele osób jest uważany za produkt wysoko kaloryczny. Jednak po ugotowaniu zyskuje na objętości, a to sprawia, że jego kaloryczność zdecydowanie zmniejsza się. Produkt zawiera tłuszcze, białka oraz węglowodany tym cukry, błonnik oraz sól. Ich zawartość jest zależna od typu makaronu pszennego.

Wiele zastosowań makaronu pszennego

Pszenny makaron idealnie nadaje się jako dodatek do zup, sałatek czy też do dań: spaghetti i lasagne. Delikatny smak sprawia, że urozmaici każde danie. Chętnie kosztują go nie tylko dorośli, ale również pokochają dania z nim dzieci, które są niejadkami.

Jak powstaje makaron pszenny?

Ciasto na makaron pszenny powstaje z mieszaniny mąki i wody o odpowiedniej temperaturze, czasami z dodatkiem jaj kurzych. Jego skład można uzupełnić o barwniki, chociażby karoten czy sok pozyskiwany ze szpinaku. Ciasto jest ugniatane, a następnie formowane w dowolne kształty. Osiągane są one poprzez wykrawanie ciasta, jego wyciskanie lub tłoczenie pod ciśnieniem. Po nadaniu produktowi pożądanej formy makaron suszy się, sortuje i pakuje.

Rodzaje pszennego makaronu

Asortyment makaronu z mąki pszennej obejmuje jego bogaty wybór. Najpopularniejszym produktem jest makaron spaghetti - cienkie długie nitki stanowiące bazę dla wielu dań kuchni włoskiej.

Ze słonecznej Italii wywodzi się większość najbardziej lubianych przez Polaków makaronów. Jest wśród nich makaron penne w postaci ściętych na skos rurek, podawany z pesto i frutti di mare, makaron tagliatelle w formie wstążek serwowanych z sosem bolognese oraz makaron fusilli, czyli popularne świderki, chętnie dodawane do zup lub sałatek. Często goszcząca na polskich stołach odmiana makaronu to także lasagne - wyrób pszenny w postaci cienkich prostokątnych płatów, wykorzystywany głównie jako składnik zapiekanek.

Popularność w naszym kraju zdobywa także makaron azjatycki. Jednym z jego najbardziej znanych gatunków jest makaron udon. Są to długie, ale znacznie grubsze niż spaghetti, kluski z ciasta pszennego. Z reguły dodaje się je do gorącego wywaru z warzyw lub mięsa.

Makaron z pszenicy durum

Spośród produktów pszennych najwyżej ceniony jest makaron z pszenicy durum, często nazywanej także makaronową bądź twardą, a to ze względu na jej zastosowanie oraz właściwości. Mąka z pszenicy durum  ma drobniejsze i bardziej twarde ziarna niż wytwarzana ze zwykłej odmiany tego zboża. Produkowany z niej makaron w trakcie obróbki cieplnej pochłania niewielkie ilości wody, dzięki czemu jest twardszy i mniej się lepi niż wyrabiany z pszenicy zwyczajnej. Ma też ładniejszy złocisty kolor.

Atutem makaronu z pszenicy twardej jest jego skład, bogaty w wartościowe białko i tłuszcze oraz luteinę o właściwościach antyoksydacyjnych, wspierającą kondycję narządu wzroku. Makarony na bazie mąki durum są także w porównaniu z tradycyjnymi znacznie wartościowszym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza czy cynku. Choć makaron durum zawiera więcej glutenu niż klasyczny, bywa lepiej przyswajany przez osoby z nietolerancją tego białka. Z uwagi na niski indeks glikemiczny jest też bezpieczniejszy dla diabetyków, konsumentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy i insulinoopornością.

Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej oferty makaronów pszennych!

© 2024 - All rights reserved Sklepy internetowe