M±ki i skrobia

Jest 150 produktów.

M±ka to jeden z podstawowych produktów w kuchni. Dzięki niej możemy przygotować wspaniałe ciasta, domowy chleb, pyszne omlety, nale¶niki, kluski i placuszki. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów m±ki i każdy z nich ma inny stopień przemiału. Duż± popularno¶ci± cieszy się dzi¶ nie tylko m±ka pszenna czy skrobia. Coraz chętniej i coraz czę¶ciej sięgamy też po m±ki bezglutenowe takie, jak m±ka z ciecierzycy, m±ka gryczana, m±ka kokosowa, m±ka kukurydziana, m±ka migdałowa czy m±ka ryżowa. Wszystkie te m±ki można znaleĽć w ofercie naszego sklepu!

Oferowane przez nas m±ki to produkty doskonałej jako¶ci, starannie wyselekcjonowane i pochodz±ce od sprawdzonych producentów. Większo¶ć z prezentowanych m±k pochodzi z ekologicznych upraw i objęta jest specjalnym certyfikatem kontroli. Obecna u nas m±ka pszenna, skrobia, a także m±ka kukurydziana, kokosowa, gryczana, m±ka migdałowa, z ciecierzycy, ryżowa czy orkiszowa ułatwi± Państwu przygotowywanie codziennych posiłków - zarówno tych tradycyjnych, jak i bezglutenowych, słodkich i wytrawnych. Gwarantujemy wysok± jako¶ć i bezpieczeństwo wszystkich produktów. Zapewniamy atrakcyjne ceny.

Zdrowsze zamienniki m±ki

M±ka jest jednym z produktów, które można uznać za niezbędne w niemal każdej kuchni. Tradycyjna m±ka pszenna czy żytnia nie dla każdego jest jednak do strawienia. Dosłownie - niektóre osoby nie toleruj± bowiem glutenu. Popularne zamienniki, takie jak m±ka ziemniaczana czy kukurydziana, ze względu na specyficzny smak oraz inne, niepoż±dane wła¶ciwo¶ci, nie dla wszystkich s± do przyjęcia. A zatem: co zamiast m±ki? Na szczę¶cie zamienników jest na rynku tyle, by usatysfakcjonować każdego - sprawdĽ nasz± listę propozycji!

M±ka gryczana

M±ka gryczana to znakomita baza do ciast kruchych i drożdżowych. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jest polecana diabetykom. Poza tym zawiera liczne minerały i witaminy. Jej smak jest neutralny, więc użyta zamiast m±ki pszennej nie spowoduje różnicy w smaku.

M±ka owsiana

M±ka owsiana dobrze sprawdza się jako dodatek do ciast słodkich i wytrawnych. Można j± używać do smażenia nale¶ników i wypieku ciasteczek. Nadaje się też do gotowania, np. klusek i pierogów. Zawiera wiele błonnika, dlatego zapewnia uczucie syto¶ci.

M±ka z sorgo

Charakteryzuj±ca się delikatn± konsystencj± m±ka z sorgo jest doskonałym zagęszczaczem do dań warzywnych i zup. Można j± też dodawać jako dodatek do pieczywa. Sprawdza się zwłaszcza przy słodkich wypiekach.

M±ka migdałowa

Posiadaj±ca delikatnie słodki smak m±ka migdałowa jest idealna do wypieku ciast, nale¶ników i placuszków, ale jest też doskonała jako panierka do mięs. Zawiera wiele białka i składników odżywczych. Zawiera większ± niż inne m±ki ilo¶ć żelaza, wapnia i potasu, a także kwasy tłuszczowe omega-3.

M±ka arachidowa

M±ka arachidowa zawiera znaczn± ilo¶ć pełnowarto¶ciowego białka, co powoduje, że wyroby z niej mog± zast±pić białko zwierzęce. Poza tym cechuje się duż± zawarto¶ci± tłuszczu, cynku i fosforu. Jest polecana przy wzmożonym wysiłku umysłowym oraz osobom prowadz±cym aktywny tryb życia.

M±ka z ciecierzycy

Z ziaren cieciorki otrzymuje się m±kę z ciecierzycy. Charakteryzuje się ona lekko orzechowym posmakiem, dlatego najlepiej stosować j± jako dodatek do innych m±k. Sprawdza się przy wypieku pieczywa, wyrobu makaronu czy nale¶ników, tzw. socca. Ma bardzo silne wła¶ciwo¶ci wi±ż±ce, dlatego zyskuje popularno¶ć jako zagęszczacz zup i sosów.

M±ka z amarantusa

Szarłat zwany jest inaczej „złotem Inków”. Wyrabia się z niego m±kę amarantusow±, która zawiera więcej żelaza niż szpinak, więcej wapnia niż mleko, a także więcej magnezu niż czekolada! Doskonale nadaje się do wzbogacania potraw wyrabianych z m±ki pszennej.

M±ka kokosowa

Z mi±ższu kokosa również można uzyskać m±kę – jest to produkt uboczny procesu wytwarzania mleka kokosowego. M±ka kokosowa zawiera wiele rzadkich kwasów tłuszczowych oraz białko. Jest zalecana osobom aktywnym oraz nastolatkom. Można j± stosować nie tylko do wypieków, ale również jako zamiennik bułki tartej.

M±ka z tapioki

M±ka z tapioki nie posiada smaku ani zapachu i odznacza się delikatn± konsystencj±. Jest hipoalergiczna i doskonale wi±że składniki, więc ¶wietnie nadaje się do wypieków. Pod względem odżywczym jest bardzo zbliżona do ziemniaków. Z tego też powodu można z niej wyrabiać zdrowsze, alternatywne wersje chipsów i krakersów.

M±ka bananowa

M±kę bananow± uzyskuje się ze zmielenia zielonych bananów. Można j± spożywać nawet bez obróbki termicznej. Jest więc ¶wietnym dodatkiem do deserów i koktajli, a poza tym doskonale zastępuje m±kę pszenn± w wypiekach i nale¶nikach. Zawiera niewiele soli, za to duże ilo¶ci potasu.

Targroch M±ka orkiszowa jasna 1 kg -9%
w magazynie
Big Nature M±ka kokosowa 1.1 kg Bio -31%
w magazynie
Targroch M±ka owsiana 1 kg -11%
w magazynie
Targroch M±ka ryżowa 1 kg -9%
w magazynie
Targroch M±ka kokosowa 1 kg -15%
10,99 zł 12,99 zł
Targroch M±ka kokosowa 1 kg
w magazynie
Bio Planet M±ka kukurydziana 1 kg Bio -6%
w magazynie
BioLife M±ka pszenna jasna 1 kg Bio -21%
w magazynie
© 2021 - All rights reserved Sklepy internetowe