Zdrowy cukier

Są 84 produkty.
-6%
W magazynie
-6%
W magazynie
-13%
W magazynie
-1%
W magazynie
-1%
W magazynie
-31%
W magazynie
-1%
Wysyłamy w 3 dni
-1%
Wysyłamy w 3 dni

Zdrowy cukier

Nieustający wzrost świadomości społeczeństwa na temat negatywnego wpływu zwykłego, białego cukru na organizm człowieka powoduje coraz to większe zainteresowanie zdrowymi alternatywami osładzania posiłków. I na zdrowie! Nie od dziś wiadomo, że tradycyjny cukier nazywa się "białą śmiercią", ponieważ pozbawia nasz organizm niezbędnych do właściwego funkcjonowania witamin z grupy B oraz licznych mikroelementów.

Negatywne skutki używania tradycyjnego cukru są bardzo różnorodne. Cukier wpływa na wzrost ciśnienia we krwi, złego cholesterolu, co przekłada się na wzrost ryzyka wystąpienia zawału serca oraz miażdżycy. Dodatkowo przyczynia się do powstawania cukrzycy,...

Nieustający wzrost świadomości społeczeństwa na temat negatywnego wpływu zwykłego, białego cukru na organizm człowieka powoduje coraz to większe zainteresowanie zdrowymi alternatywami osładzania posiłków. I na zdrowie! Nie od dziś wiadomo, że tradycyjny cukier nazywa się "białą śmiercią", ponieważ pozbawia nasz organizm niezbędnych do właściwego funkcjonowania witamin z grupy B oraz licznych mikroelementów.

Negatywne skutki używania tradycyjnego cukru są bardzo różnorodne. Cukier wpływa na wzrost ciśnienia we krwi, złego cholesterolu, co przekłada się na wzrost ryzyka wystąpienia zawału serca oraz miażdżycy. Dodatkowo przyczynia się do powstawania cukrzycy, zaburzeń koncentracji oraz problemów z pamięcią. Nadmierne spożywanie cukru może powodować różnego rodzaju alergie, zakłócać równowagę hormonalną oraz przyspieszać proces rozrostu komórek nowotworowych. Co więcej, biały cukier jest świetną pożywką dla drożdżaków, które rozrastając się w naszych jelitach powodują ciężkie do wyleczenia schorzenia układu pokarmowego.

Dlatego warto podjąć świadome wybory. Bee.pl przedstawia szeroką ofertę zdrowszych zamienników białego cukru.

1. Przede wszystkim wartym szczególnej uwagi jest zdobywający coraz to większe uznanie wśród społeczeństwa ksylitol - cukier brzozowy. W odróżnieniu do tradycyjnego cukru nie posiada toksycznych właściwości. Jest to słodzik, który naturalnie występuje w przyrodzie, gdyż jest pozyskiwany z twardego drewna brzozowego. Ważnym jest fakt, że ksylitol dobrze się wchłania i jest niskokaloryczny.

2. Inną propozycją zdrowego i słodkiego zamiennika jest stewia, która nie podnosi poziomu cukru we kwi, co oznacza, że może być spożywana przez diabetyków. Ponadto, stewia jest bezpieczna dla osób chorujących na fenyloketonurię oraz wspomaga odchudzanie. Do właściwości leczniczych stewii należy zaliczyć zapobieganie powstawania próchnicy. Jest w pełnie nieszkodliwa, nie powoduje niepożądanych efektów.

3. Syrop daktylowy cechuje się wartościami witaminowymi, które są zawarte w daktylach, tj.: białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Syrop daktylowy jest doskonały zarówno do słodzenia herbaty, do wyrobu domowych cukierków, jak i tradycyjnych ciast.

4. Syrop z agawy jest środkiem słodzącym zawierającym spore ilości inuliny, czyli naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego? zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Dodatkowo, syrop z agawy jest źródłem cennego błonnika, który odpowiada za szybsza przemianę materii.

5. Inulina z cykorii - Inulina jest cukrem o działaniach prozdrowotnych. Naturalnie występuje między innymi w korzeniu mniszka lekarskiego, popularnego ostatnio topinamburu czy cykorii. Ostatnimi czasy jej obecność możemy zarejestrować w produktach gotowych, gdzie pełni rolę zamiennika tłuszczu i cukru.

Cechą charakterystyczną inuliny z cykorii jest niska kaloryczność i subtelna słodycz. Świetnie strukturyzuje i stabilizuje, ma także zastosowanie żelujące. Inulina z cykorii często stanowi zastępstwo dla tłuszczu w produktach przeznaczenia spożywczego. Ma to na celu obniżenie kaloryczności. Przyjmuje się, że 1 gram inuliny można stosować jako zamiennik 4 gramów tłuszczu. W wymienionej ilości inuliny znajdziemy tylko 1,5 kcal a w 4 gramach tłuszczu aż 36 kcal! Warto także zaznaczyć, że taka zmiana nie powoduje obniżenia właściwości odżywczych czy smakowych gotowego produktu. Często nadaje potrawom kremową konsystencję oraz polepsza ich strukturę.

Wymieniona możliwość zastosowania inuliny jako zamiennika dla cukru i tłuszczu czyni z niej sprzymierzeńca w walce o lepszą sylwetkę i jest bardzo chętnie wykorzystywana w produkcji żywności niskokalorycznej. Dla osób starających się o lepszą sylwetkę jest to znaczne ułatwienie, dzięki któremu nie muszą definitywnie rezygnować ze słodkości wciąż trzymając się swojej diety.

Zauważono również, że opisywana inulina zwiększa znacząco ilość pożytecznych bakterii w naszym układzie pokarmowym, co pozytywnie wpływa na nasze trawienie. Jest to jeden z czynników hamujących rozwój szkodliwych mikroorganizmów w jelitach.

Oczywiście to zaledwie część zamienników białego cukru dostępnych w ofercie Bee.pl.

Zachęcamy do zapoznania się z całą kategorią "Zdrowy cukier" i bezpiecznego osłodzenia sobie życia!



 

więcej
© 2019 - All rights reserved Sklepy internetowe