Jakie jest Wasze ulubione, idealne śniadanie? Posiłek, którym moglibyście zaczynać każdy dzień? Wiele z Was odpowie, że to kanapka z ulubionymi dodatkami, chleb, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także zapewnia uczucie sytości na długo. I wcale nas to nie dziwi! Proste rozwiązania są często tymi najlepszymi, a kto poznał świat kanapkowych wariacji ten wie, że zwykła „kanapka” to często nieograniczone możliwości.
Nie byłoby jednak kanapek bez pieczywa i to właśnie chleb znajdziecie w tej kategorii! W wersji klasycznej, ale także z dodatkami, bazujący na różnych mąkach. To produkty pochodzące od znanych firm takich jak Schar, Mestemacher czy Zdrowo Namieszane. Poniżej przedstawiamy kilka produktów dostępnych w tej kategorii:
To oczywiście zaledwie początek tego, co dla Was przygotowaliśmy! Nasze propozycje są różnorodne, bo zdajemy sobie sprawę ze zróżnicowanych wymagań naszych klientów. Mamy nadzieję, że znajdziecie tu coś dla siebie! A jeżeli szukacie śniadaniowych inspiracji, zajrzyjcie na naszego bloga. Życzymy udanych zakupów!
Powszechnie uważa się, że pieczywo to jeden z najbardziej tuczących rodzajów produktów spożywczych. Czy to prawda? Niekoniecznie! Wszystko zależy od Twojej codziennej diety i ograniczeń w komponowaniu posiłków spowodowanych np. przewlekłymi chorobami lub zaburzeniami hormonalnymi - specyfika codziennych posiłków powinna być przecież dostosowana do wymagań Twojego organizmu.
Zanim wybierzesz się do najbliższej piekarni po świeże pieczywo, pamiętaj o kilku rzeczach:
Wspomniany wyżej zakwas i dodatek drożdży to dwa podstawowe sposoby wypiekania pieczywa. Który jest lepszy?
Wypiekanie pieczywa z dodatkiem drożdży to jedna z najpopularniejszych i najszybszych metod produkcji pieczywa. Wypieki z drożdżami powstają najczęściej na bazie mąki pszennej lub mąki pszennej urozmaiconej o mąki pełnoziarniste. Drożdże pozwalają nam na szybsze trawienie skrobi z mąki, dostarczają organizmowi witamin z grupy B i składników mineralnych, m.in. potasu, żelaza czy cynku.
Drugim sposobem produkcji pieczywa jest wykorzystanie zakwasu, czyli poddanej fermentacji mieszanki mąki z wodą. Wyhodowane kultury bakterii działają na podobnej jak drożdże zasadzie, ale zakładają wykorzystanie przede wszystkim mąki żytniej. Chleb pieczony na zakwasie jest też zdecydowanie bardziej zbity i pozostaje świeży na dłużej.
Tak jak wspomnieliśmy na początku tego wpisu, ciemny chleb jest bardzo często automatycznie uważany za zdrowszy od swojego białego odpowiednika. Niestety, coraz powszechniejsze staje się barwienie chleba, które wprowadza konsumentów w błąd.
Chleb jasny jest wyborem mało wartościowym. Dlaczego? Biała, oczyszczona mąka wykorzystywana do produkcji białego pieczywa, traci dużą część właściwości odżywczych. Inaczej dzieje się w przypadku pieczywa razowego, które jest wypiekane z maki żytniej, pszennej lub mieszanej. Mąkę mieli się tylko raz, dzięki czemu zachowuje większość składników odżywczych i jest bogata w otręby. Ciemne pieczywo wyróżnia się też dłuższą świeżością - jest wypiekane na zakwasie.
O rodzaju pieczywa decyduje przede wszystkim mąka wykorzystana do jego produkcji. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje chleba:
Jaki chleb najlepiej wybrać? Wypiekany z mąki razowej i na zakwasie - takie pieczywo wspomoże nasze jelita w codziennej pracy, zapewni uczucie sytości na długi czas i pozostanie świeży zdecydowanie dłużej niż popularne białe pieczywo. Ostateczna decyzja powinna zależeć jednak nie od ogólnej opinii, ale przede wszystkim od Twojego zdrowia. Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia!