Fermentacja i przetwory

Jest 6 produktów.
Fermentacja warzyw -25%
44,93 zł 59,90 zł
Fermentacja warzyw
w magazynie
Dzika fermentacja -25%
37,43 zł 49,90 zł
Dzika fermentacja
w magazynie
Żywność fermentowana i probiotyczna -21%
w magazynie
Wielka księga słoików -25%
37,43 zł 49,90 zł
Wielka księga słoików
w magazynie
W słoiku. Przetwory przez cały rok -15%
wysyłka w 7 dni

Fermentacja i przetwory

Domowe spiżarnie przepełnione ogromem kolorowych słoików to wspomnienie, które kojarzy nam się głównie z zimowymi wieczorami i produktami przygotowywanymi przez nasze bacie.
Fermentacja i przetwarzanie produktów to proces prosty i bezpieczny dla zdrowia. Często zalecany ze względu na pozytywny wpływ na nasz układ trawienny. Jednak w dobie masowej produkcji, staje się on coraz mniej znany i stosowany wśród młodego pokolenia.

Proces fermentacji i przetwarzania pozwala nam utrzymać zapasy żywności w okresie zimowym, kiedy to warunki atmosferyczne nie pozwalają nam na uprawę świeżych warzyw czy...

Domowe spiżarnie przepełnione ogromem kolorowych słoików to wspomnienie, które kojarzy nam się głównie z zimowymi wieczorami i produktami przygotowywanymi przez nasze bacie.
Fermentacja i przetwarzanie produktów to proces prosty i bezpieczny dla zdrowia. Często zalecany ze względu na pozytywny wpływ na nasz układ trawienny. Jednak w dobie masowej produkcji, staje się on coraz mniej znany i stosowany wśród młodego pokolenia.

Proces fermentacji i przetwarzania pozwala nam utrzymać zapasy żywności w okresie zimowym, kiedy to warunki atmosferyczne nie pozwalają nam na uprawę świeżych warzyw czy owoców.

Fermentacji poddajemy przede wszystkim warzywa, które to pod wpływem odpowiedniej temperatury i prostych środków konserwujących takich jak sól - zmieniają swój smak i wygląd, jednak nadal są w pełni zdatne do spożycia, nabierając przy tym nowych, ciekawych walorów smakowych. Znanymi produktami fermentacji jest np. kapusta kiszona, albo ogórki kiszone. Stanowią one źródło dobrych bakterii dla naszego układu trawiennego, a w szczególności jelit. Jest wręcz wskazane spożywanie kiszonek w celu zachowania równowagi flory jelitowej w naszym organizmie.

Przetwarzaniu poddaję się przede wszystkim owoce, wytwarzając z nich soki, kompoty, dżemy i powidła. Składnikiem konserwującym w tym przypadku okazują się naturalne pektyny i kwasy zawarte w owocach, jak również cukier lub miód. Przetwory owocowe znajdują szerokie spektrum zastosowań w kulinariach przy wypiekach ciast, jako dodatki do słodkich deserów, placków, gofrów czy naleśników.

Warto odkryć tajniki naturalnego przetwórstwa żywności i cieszyć się nietuzinkowym smakiem wykonanych samodzielnie zapraw.
 

więcej
© 2020 - All rights reserved Sklepy internetowe