Fermentacja i przetwory

Jest 21 produktów.
-25%
44,93 zł 59,90 zł
W magazynie
-25%
37,43 zł 49,90 zł
W magazynie
-50%
W magazynie
-39%
W magazynie
-50%
39,96 zł 79,91 zł
W magazynie
-20%
31,92 zł 39,90 zł
Wysyłamy w 1 dzień
-20%
35,92 zł 44,90 zł
Wysyłamy w 1 dzień
-10%
71,91 zł 79,91 zł
Wysyłamy w 1 dzień
-29%
Wysyłamy w 3-5 dni
-15%
Wysyłamy w 3 dni
-12%
Wysyłamy w 1 dzień
-10%
Wysyłamy w 3 dni
-15%
Wysyłamy w 3 dni
-17%
41,42 zł 49,90 zł
Wysyłamy w 1 dzień
-25%
Wysyłamy w 1 dzień
-18%
Wysyłamy w 1 dzień
-10%
Wysyłamy w 1 dzień
-17%
Wysyłamy w 3 dni
-17%
Wysyłamy w 1 dzień
-34%
Wysyłamy w 1 dzień

Fermentacja i przetwory

Domowe spiżarnie przepełnione ogromem kolorowych słoików to wspomnienie, które kojarzy nam się głównie z zimowymi wieczorami i produktami przygotowywanymi przez nasze bacie.
Fermentacja i przetwarzanie produktów to proces prosty i bezpieczny dla zdrowia. Często zalecany ze względu na pozytywny wpływ na nasz układ trawienny. Jednak w dobie masowej produkcji, staje się on coraz mniej znany i stosowany wśród młodego pokolenia.

Proces fermentacji i przetwarzania pozwala nam utrzymać zapasy żywności w okresie zimowym, kiedy to warunki atmosferyczne nie pozwalają nam na uprawę świeżych warzyw czy...

Domowe spiżarnie przepełnione ogromem kolorowych słoików to wspomnienie, które kojarzy nam się głównie z zimowymi wieczorami i produktami przygotowywanymi przez nasze bacie.
Fermentacja i przetwarzanie produktów to proces prosty i bezpieczny dla zdrowia. Często zalecany ze względu na pozytywny wpływ na nasz układ trawienny. Jednak w dobie masowej produkcji, staje się on coraz mniej znany i stosowany wśród młodego pokolenia.

Proces fermentacji i przetwarzania pozwala nam utrzymać zapasy żywności w okresie zimowym, kiedy to warunki atmosferyczne nie pozwalają nam na uprawę świeżych warzyw czy owoców.

Fermentacji poddajemy przede wszystkim warzywa, które to pod wpływem odpowiedniej temperatury i prostych środków konserwujących takich jak sól - zmieniają swój smak i wygląd, jednak nadal są w pełni zdatne do spożycia, nabierając przy tym nowych, ciekawych walorów smakowych. Znanymi produktami fermentacji jest np. kapusta kiszona, albo ogórki kiszone. Stanowią one źródło dobrych bakterii dla naszego układu trawiennego, a w szczególności jelit. Jest wręcz wskazane spożywanie kiszonek w celu zachowania równowagi flory jelitowej w naszym organizmie.

Przetwarzaniu poddaję się przede wszystkim owoce, wytwarzając z nich soki, kompoty, dżemy i powidła. Składnikiem konserwującym w tym przypadku okazują się naturalne pektyny i kwasy zawarte w owocach, jak również cukier lub miód. Przetwory owocowe znajdują szerokie spektrum zastosowań w kulinariach przy wypiekach ciast, jako dodatki do słodkich deserów, placków, gofrów czy naleśników.

Warto odkryć tajniki naturalnego przetwórstwa żywności i cieszyć się nietuzinkowym smakiem wykonanych samodzielnie zapraw.
 

więcej
© 2019 - All rights reserved Sklepy internetowe