Imbir to jedna z najpopularniejszych przypraw - ma on wszechstronne zastosowanie, a jego korzenny, lekko ostry smak nadaje charakteru potrawom pikantnym, słodkim oraz napojom. Zdrowotne właściwości imbiru znano już tysiące lat temu – istnieją starożytne teksty chińskie, rzymskie, greckie, arabskie i sanskryckie, dokumentujące użycie korzenia imbiru dla poprawy zdrowia i dobrego samopoczucia. Obecnie działanie imbiru doceniają nie tylko smakosze kuchni egzotycznych. Bogactwo przeciwutleniaczy, substancji o działaniu przeciwzapalnym i leczniczym, takich jak gingerol, 6-shogaol, paradol i zingeron sprawia, że imbir staje się coraz bardziej popularną rośliną leczniczą, stosowaną przy różnych dolegliwościach.


właściwości imbiru


Właściwości imbiru

Właściwości przeciwbólowe imbiru

Jedną z właściwości imbiru jest jego działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Z tego względu, imbir może pomóc w leczeniu zarówno bólów mięśni, jak i dolegliwości związanych z zapaleniem stawów. Stanowi także naturalny środek rozluźniający, rozkurczowy i łagodzący bóle menstruacyjne. Warto go wypróbować, ponieważ w przeciwieństwie do większości tradycyjnych leków przeciwbólowych, jest on bezpieczny dla żołądka.

Wpływ imbiru na trawienie

Imbir znany jest ze swojego zbawiennego działania na przewód pokarmowy. Jako środek naturalny, może być stosowany jako antidotum na mdłości u kobiet w ciąży oraz dzieci z chorobą lokomocyjną. Działa także przeciw wymiotom u pacjentów po chemioterapii. Lecznicze właściwości imbiru docenią również osoby cierpiące na wrzody żołądka, ponieważ ułatwia on gojenie się ognisk zapalnych na błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Jedną z największych zalet imbiru jest wspomaganie prawidłowego trawienia i zapobieganie niestrawności, zgadze oraz poczuciu dyskomfortu w jamie brzusznej.

Wpływ imbiru na poziom cholesterolu

Jedną z najcenniejszych właściwości imbiru jest jego zdolność do naturalnego obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów, przez co ma on znaczenie w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Pomaga także długoterminowo regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu uważa się go za środek wspomagający w leczeniu i profilaktyce cukrzycy oraz związanych z nią dolegliwości.

Właściwości przeciwbakteryjne imbir

Imbir wykazuje sporą skuteczność w zwalczaniu infekcji grzybiczych i bakteryjnych. Działa wspomagająco w leczeniu kandydozy, tzw. „stopy atlety” czy świądu spowodowanego grzybicą. Łagodzi stany zapalne w organizmie oraz jest źródłem antyoksydantów. Z uwagi na jego antybakteryjne, antywirusowe i rozgrzewające działanie warto włączyć go do profilaktyki przeziębień w okresie jesienno-zimowym, najlepiej w towarzystwie miodu, soku malinowego i cytryny.

Co jeszcze kryje w sobie imbir?

Również naukowcy docenili niezwykłe właściwości imbiru. Trwają badania nad jego zastosowaniem w leczeniu raka trzustki i jajnika, ponieważ być może jest on w stanie hamować procesy namnażania się komórek nowotworowych. Zauważono także potencjał imbiru w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona, powiązanymi ze stresem oksydacyjnym i przewlekłym stanem zapalnym w mózgu.

Niezależnie od wyników tych badań, i tak warto sięgać po imbir jak najczęściej – z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne zasługuje on na miano „superfood”, a poza tym jest całkiem smacznym dodatkiem do dań i napojów.