Bakalland Orzechy pekan 75 g
- Bakalland
-
5900749010344
-
1 dzień + czas dostawy
Ameryka Północna jest ojczyzną orzesznika jadalnego, czyli drzewa rodzącego niezwykłe orzechy pekan. Ten olbrzym wśród roślin, osiągający od 30 do 50 metrów wysokości, owocuje nawet do 300 lat. Jednocześnie bardzo delikatny i wymaga specjalnych warunków uprawy.
Orzechy pekan przybierają różne kształty, w zależności od odmiany – od okrągłych, po silnie wydłużone. Dojrzewają w jasnozielonych okrywach które z upływem czasu przybierają barwę brunatną, a w momencie pełnej dojrzałości pękają na 4-5 części. W środku znajduje się natomiast gładka łupina skrywająca smaczny i delikatny orzech. Pekan wizualnie przypomina orzech włoski, lecz jest nieco mniej pofałdowany, ale przede wszystkim bogatszy w składniki odżywcze.
Orzechy pekan są składnikiem wielu regionalnych amerykańskich potraw, głównie słodkich deserów. Słowo „pecan” wywodzi się z języka Indian i oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”. Orzechy pekan stanowią główny gatunek orzechów uprawiany w Stanach Zjednoczonych. Pekan to podstawowy składnik pralin z Nowego Orleanu, czy typowego amerykańskiego pecan pie. Po otwarciu, opakowania orzechów należy przechowywać w lodówce.
Szczegóły - Bakalland Orzechy pekan 75 g
- Producent: Bakalland
- Rok wydania: 2024
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5900749010344
- EAN: 5900749010344
- Język: polski
- Wymiary: 12.0x16.0x2.5 cm
Składniki - Bakalland Orzechy pekan 75 g
Orzechy pekan łuskane.
Wartości odżywcze
W 100 g
- Wartość energetyczna 2931 kJ / 711 kcal
- Tłuszcz 70 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,4 g
- Węglowodany 4,9 g
- w tym cukry 4,0 g
- Błonnik 10 g
- Białko 11 g
- Sól 0,01 g
Sposób przygotowania i przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodym miejscu.
Informacja alergenna
Produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów oraz sezamu.
Dane producenta
FoodWell Sp. z o.o., ul. Fabryczna 5, 00-446 Warszawa, Polska, biuro@foodwell.pl
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Popularne tematy: