Bartolini Artisan Makaron durum rurka (Rigatoni) 400 g

Makaron 100% Durum, chropowata powierzchnia, wytwarzany na matrycach z brązu.

6.29 zł

Cena za kg : 15.73zł

Dodaj do schowka

Opis

Prawdziwy włoski makaron wykonany jest tylko z mąki z pszenicy durum (semoliny) i wody. Pozornie to najprostsza rzecz na świecie, dobry makaron to jednak małe dzieło sztuki. Właśnie takie produkty pojawiły się niedawno na polskim rynku: chodzi tu o makarony z serii Artisan Pasta firmy Bartolini. Zgodnie ze znaczeniem angielskiego słowa artisan i włoskiego artisano są to makarony rzemieślnicze, znacznie przewyższające smakiem i elastycznością inne wyroby tego rodzaju. Rigatoni firmy Bartolini oferujemy w eleganckim niebieskim opakowaniu, w standardowej gramaturze (400 g).

Rigatoni to grube rurki, o większej średnicy niż penne i ziti. Makaron ten charakteryzują dość głębokie podłużne wgłębienia. Rigatoni to makaron lubiany przede wszystkim na Sycylii, lepiej niż do znanych z północy Włoch sosów mięsnych sprawdzi się więc do gęstych, lepkich sosów na bazie warzyw, tak typowych dla kuchni tego regionu. Dobrze smakuje także z sosem bolognese lub jako podstawa warzywnego ragu.

Rigatoni to typ makaronu, w którym szczególnie istotna jest jakość wykonania, w tym zwłaszcza właściwe głębokość i rozmieszczenie charakterystycznych rowków. Wiąże się to właśnie z rodzajem sosów, które do niego pasują. Prezentowane w naszym sklepie rigatoni firmy Bartolini produkowane są w oryginalnych włoskich rzemieślniczych matrycach makaronowych z brązu. To tak samo ważne, jak pieczenie pizzy w prawdziwym piecu: smak tego prostego wypieku w pizzerii różni się tu przecież nieporównywalnie od produktów masowych. Podobnie pozornie prosty napar, prawdziwe włoskie espresso, uzyskamy tylko zgodnie z zasadami rzemiosła baristy. Jeśli więc lubimy gruby makaron typu rurki, wybierzmy właśnie rigatoni Bartolini Artisan.

Składniki - Bartolini Artisan Makaron durum rurka (Rigatoni) 400 g

Semolina (mąka z pszenicy durum).

Wartości odżywcze

  • Wartości energetyczne 1527 kJ / 360 kcal,
  • Tłuszcz całkowity 1,6 g,
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g,
  • Węglowodany przyswajalne 72 g,
  • w tym cukry 3,9 g,
  • Błonnik 3,6 g,
  • Białko 12 g,
  • Sól 0,01 g.

Sposób przygotowania i przechowywania

Makaron gotować w wodzie: 100 g makaronu na 1L osolonej wody (czas gotowania różny w zależności od formy makaronu). Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym. Pomieszczenie do przechowywania powinno być bez obcych zapachów oraz zabezpieczone przed szkodnikami.

Informacja alergenna

Pszenica, jaja, soja.

Dane producenta/dystrybutora

P. P. H. Tabit Sp. z o. o., ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Bartolini Artisan Makaron durum rurka (Rigatoni) 400 g

  • Producent: Bartolini
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5901902001797
  • EAN: 5901902001797
  • Wymiary: 27 x 14 x 9 cm