BIOnaturo Nasiona do kiełkowania Burak ćwikłowy 10 g Bio

Ekologiczne nasiona buraka ćwikłowego. Sposób użycia: Namoczyć nasiona w letniej wodzie przez 8-10godz.. Przepłukać nasiona jednocześnie usuwając uszkodzone. Równomiernie rozłożyć nasiona na tacce do kiełkowania. Przelewać kiełki wodą 2-3 razy dziennie.

2.99 zł

-25%

3.99 zł

Cena za kg : 299zł

Dodaj do schowka

Opis

Nasiona buraka ćwikłowego do kiełkowania BIOnaturo umożliwią wyhodowanie jednego z najzdrowszych rodzajów pożywienia - kiełków buraka. Łagodny, lekko buraczany smak sprawia, że jest to doskonała propozycja dla wszystkich, którym niekoniecznie odpowiada pikantność najpopularniejszych rodzajów kiełków dostępnych w marketach. Kiełki buraka ćwikłowego, tak jak wszystkie kiełki, zawierają więcej wartości odżywczych niż dorosła roślina, są więc bardzo korzystne dla zdrowia, niektórzy zaliczają je nawet do tzw. superfoods. Znajdziemy w nich m.in. znaczne ilości witamin A, C czy witamin z grupy B, dużo potasu, magnezu i żelaza.

Kiełki buraka ćwikłowego mogą być wykorzystane na wiele sposobów:

  • jako dodatek do kanapek i sałatek
  • jako składnik dań azjatyckich
  • do zawijania w tortillach
  • do posypywania makaronu czy innych dań (zamiast koperku czy szczypiorku)

Są wyjątkowym dodatkiem codziennej diety, gdyż pomagają uzupełnić niedobory substancji mineralnych, spowodowane na przykład spożywaniem wysoko przetworzonych produktów albo niewystarczającej ilości warzyw i owoców. Dlatego będą doskonałym elementem posiłków w okresie jesieni i zimy, gdy po prostu organizmowi brakuje świeżych warzyw i owoców.


Jak wyhodować kiełki?

Wyhodowanie kiełków z nasion jest bardzo łatwe, jednak wymaga kilku dni cierpliwości. Po pierwsze należy nasiona namoczyć w letniej wodzie ok. 10 godzin. Następnie trzeba je dokładnie przejrzeć, usunąć te uszkodzone i przepłukać czystą wodą, po czym rozłożyć równomiernie na tacce do kiełkowania. Optymalna temperatura do kiełkowania to 19-22 °C. Teraz wystarczy 2-3 razy dziennie przelewać kiełki wodą i po 5-8 dniach będą zawierały największe ilości substancji odżywczych. Wtedy wystarczy je przepłukać, usunąć skorupki i... zjeść w ulubionej potrawie.

Nasiona buraka ćwikłowego do kiełkowania BIOnaturo nie nadają się do siania w ziemi!

Sposób przygotowania i przechowywania

Namoczyć nasiona w letniej wodzie przez 8-10godz.. Przepłukać nasiona jednocześnie usuwając uszkodzone. Równomiernie rozłożyć nasiona na tacce do kiełkowania. Przelewać kiełki wodą 2-3 razy dziennie. Po 5-8 dniach kiełki osiągają najlepsze właściowści odżywcze. Przepłukać kiełki i usunąć niestrawne skorupki. Nasiona do kiłełkowania nie nadają się do sadzenia w ziemi. Optymalna temperatura kiełkowania 19-22 stopni C. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Informacja alergenna

Może zawierać śladowe ilości soi, selera, gorczycy, sezamu i zbóż zawierających gluten.

Dane producenta/dystrybutora

PolBioEco Polska Sp. z o.o.Ul. Do Dysa 5 20-149 Lublin

Recenzje

Ocena 

Opakowanie zawiera bardzo mało nasion. U mnie ledwo starczyły na pokrycie dna litrowego słoika. Produkt miał bardzo krótką datę ważności (chyba około 2 tygodni zostało tylko). Na opakowaniu było napisane, że czas wyrastania to 3-5 dni, ale u mnie po 4 dniach to kilka ziaren dopiero zaczęło kiełkować. Musiałem czekać około 8 dni a i tak niewiele kiełków powstało (około 1/4 słoika może). Smak jest taki "buraczany", kolor faktycznie ładny, ale ogólnie mało wydajne nasiona.

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - BIOnaturo Nasiona do kiełkowania Burak ćwikłowy 10 g Bio

  • Producent: BIOnaturo
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5901761102666
  • EAN: 5901761102666
  • Wymiary: 14 x 10 x 1 cm