Biovegan Mieszanka na ciasto czekoladowe bezglutenowa 400 g Bio
- Biovegan
-
4005394288078
Opis
Bio Mieszanka na ciasto czekoladowe bezglutenowa 400 g
Wskazówka - Twoje ciasto będzie jeszcze bardziej czekoladowe, jeśli po ostygnięciu pokryjesz je polewą czekoladową.
Szczegóły - Biovegan Mieszanka na ciasto czekoladowe bezglutenowa 400 g Bio
- Producent: Biovegan
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 4005394288078
- EAN: 4005394288078
- Wymiary: 22 x 13 x 4 cm
Składniki - Biovegan Mieszanka na ciasto czekoladowe bezglutenowa 400 g Bio
Surowy cukier trzcinowy*, mąka ryżowa*, skrobia kukurydziana*, 11,1 % kuwertura gorzka* (miazga kakaowa*, cukier*, tłuszcz kakaowy*), 7,1 % kakao w proszku*, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu; błonnik jabłkowy*, kwas: winiany potasu; substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego*; sól, emulgator: lecytyny (ze słonecznika)*; substancja zagęszczająca: guma guar*.
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze
W 100 g po przygotowaniu:
- Wartość energetyczna: 1404 kJ/335 kcal
- Tłuszcz: 16 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7,7 g
- Węglowodany: 43 g
- w tym cukry: 22 g
- Błonnik: 2,7 g
- Białko: 4,0 g
- Sól: 0,65 g
Sposób przygotowania i przechowywania
Do przygotowania ciasta potrzeba:
- 300 ml napoju sojowego
- 100 g miękkiej margaryny
- Foremka (20-25 cm)
- Mikser ręczny z trzepaczką
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją termoobieg lub grzanie z funkcją góra/dół, w międzyczasie nasmaruj formę do pieczenia.
- Do miski wsypać mieszankę do pieczenia, napój SOJOWY i margarynę. Używając miksera ręcznego z trzepaczką, wymieszaj wszystko krótko na niskich obrotach. Następnie kontynuuj ubijanie przez 2 minuty na najwyższym poziomie, aż masa stanie się kremowa i puszysta. Włóż ciasto do formy i trochę wygładź.
- Ciasto piec na środkowym ruszcie przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C z funkcją termoobieg lub ok. 60 minut w temperaturze 180°C z funkcją grzania góra/dół.
- Pod koniec pieczenia sprawdź stopień wypieczenia drewnianym szpikulcem na środku ciasta. Jeśli ciasto przykleja się do patyczka, w razie potrzeby zwiększ czas pieczenia o około 5 minut i spróbuj ponownie.
- Najpierw odstaw ciasto w foremce na ruszcie na 15 minut, następnie wyjmij je z foremki i pozwól mu całkowicie ostygnąć na ruszcie.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od ciepła.
Ostrzeżenia i pozostałe informacje
Możesz również przygotować ciasto czekoladowe z innymi napojami roślinnymi. Należy pamiętać, że konsystencja może się różnić w przypadku stosowania innych napojów roślinnych. Do przygotowania polecamy napój sojowy.
Jestem pozytywnie zaskoczona, jak bezglutenowe ciasto może smakować tak dobrze "glutenowo" ;).
Konsystencja brownie, mięciutkie, z drobinkami czekolady. I jedyne, czego potrzebujesz do tego proszku, to pół kostki margaryny i 300 ml mleka roślinnego. Miksujesz około 3 minut i potem tylko trzeba czekać aż się upiecze. Górę, zgodnie z sugestią na opakowaniu, polałam polewą (kilka kostek czekolady i parę łyżeczek mleka roślinnego podgrzałam w rondelku i gotowe). Dobre jest pierwszego dnia i drugiego, do trzeciego dnia nie doczekało ;)
Polecam!