Chia

Zaliczane do superpokarmów nasiona szałwii hiszpańskiej są prawdziwym rezerwuarem protein, błonnika rozpuszczalnego, minerałów i przeciwutleniaczy, a także niedoścignionym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. W dodatku mają wyśmienity smak!
21,24 * 36,90 zł
*cena detaliczna

Produkt niedostępny

Dodaj do schowka

najniższa cena z 30 dni: 21,09 zł

Opis

„Jako najlepsze, naturalne i zrównoważone źródło kwasów omega 3 i innych niezbędnych składników odżywczych, szałwia hiszpańska powróciła do nas po latach zapomnienia i przechodzi swój prawdziwy renesans”.

– dr ANDREW WEIL, autor bestsellera Eating Well for Optimum Health

Wydawnictwo Vivante przedstawia pierwszą książkę z serii Superfoods, w której specjaliści od żywienia dzielą się swoją wiedzą na temat najbogatszych w minerały, witaminy i białko super pokarmów naturalnego pochodzenia. Dzięki tym publikacjom odkryjesz całą prawdę o fenomenalnych superfoods o cennych właściwościach zdrowotnych - chia, jarmużu, kokosie, konopiach indyjskich, quinoa, amarantusie i nasionach lnu.


Serię rozpoczyna prawdziwa królowa super pokarmów, czyli szałwia hiszpańska i jej bogate w błonnik i wapń nasiona, znane jako CHIA. Te drobne czarne nasionka przeżywają właśnie swoje pięć minut. Puddingi i smoothies z dodatkiem chia to pozycja obowiązkowa w menu każdego, kto prowadzi zdrowy styl życia.

Dlaczego warto włączyć chia do swojej diety?


Chia to świetny super pokarm dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo – nasiona te słyną bowiem z tego, że ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć, koncentrację, wspomagają układ nerwowy, a u osób starszych mogą zapobiegać rozwojowi demencji.

Nasiona szałwii hiszpańskiej to także najlepsze źródło kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Ich super moce doceniali już Aztekowie, a antyalergiczne cechy sprawiają, że chia są chętnie spożywane przez alergików, a także osoby, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten. Dzięki temu, że zawierają więcej błonnika, a mniej węglowodanów niż ryż, kukurydza i inne zboża, są polecane osobom będącym na diecie, bo skutecznie tłumią apetyt, dostarczają energii i poprawiają metabolizm.

Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają nasiona szałwii hiszpańskiej, dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej je spożywać i wypróbuj ponad 75 przepisów na odżywcze i obłędnie pyszne dania z chia, które dodadzą ci energii.

Odkryj cudowną moc nasion CHIA!

 
„Zaliczane do superpokarmów nasiona szałwii hiszpańskiej są prawdziwym rezerwuarem protein, błonnika rozpuszczalnego, minerałów i przeciwutleniaczy, a także niedoścignionym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. W dodatku mają wyśmienity smak. Codzienne spożywanie jednej łyżki stołowej nasion chia oznacza dla mnie stuprocentową gwarancję zdrowia”

– PATRICK HOLFORD, światowej sławy specjalista ds. żywienia, autor bestsellerów The Feel Good Factor oraz Say No to Diabetes
 

Przeczytaj darmowy fragment książki

 

Sprawdź "Chia" w księgarni TaniaKsiazka.pl »


O autorach:

STEPHANIE PEDERSEN

Stephanie Pederson jest dyplomowanym dietetykiem oraz członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Praktyków Nieużywających Leków. Jej klientami są ludzie biznesu, przemysłowcy, wybitni fachowcy oraz znane postacie ze świata rozrywki. Stephanie pomaga im skutecznie walczyć z nadwagą i cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Obecnie Pedersen mieszka w Nowym Jorku wraz z mężem i trzema synami.

DR WAYNE COATES

Doktor Wayne Coates, biegacz długodystansowy, który regularnie startuje w maratonach o długości do 100 mil, wzmacniając swoją wytrzymałość codzienną dawką nasion szałwii hiszpańskiej. Dr Coates, z zawodu inżynier rolnik, jest obecnie profesorem emerytowanym Uniwersytetu Arizony, wydziału badań nad optymalnym wykorzystaniem do uprawy gruntów w terenach pustynnych. Jest ON autorem ponad 60 artykułów opublikowanych w czasopismach specjalistycznych. Jego życiowa przygoda z szałwią hiszpańską rozpoczęła się w latach 90. XX wieku, kiedy udał się do Argentyny, aby przeprowadzić badania nad nowymi gatunkami roślin uprawnych pod kątem ich wykorzystania w produkcji handlowej. Właśnie wtedy dr Coates opracował system zbioru i czyszczenia nasion chia, który stosowany jest obecnie. Jako założyciel edukacyjnej strony internetowej poświęconej nasionom szałwii hiszpańskiej www.azchia.com oraz kierownik firmy AZChia ds. sprzedaży detalicznej, dr Wayne Coates nadal prowadzi intensywne badania, mając na celu promocję tej niezwykle zdrowej rośliny na całym świecie.

Szczegóły - Chia

  • Autorzy: Stephanie Pedersen, Dr Wayne Coates
  • Wydawnictwo Vivante
  • Seria Superfoods
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2016
  • Ilość stron: 200
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788365442222
  • Język: polski
  • Podtytuł: Wszystko co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczej roślinie na świecie
  • Oryginalny tytuł: Chia. The complete guide to the ultimate superfood
  • Tłumacz: Kmieć-Krzewiak Katarzyna
  • Nr wydania: 1
  • ISBN: 9788365442222
  • EAN: 9788365442222
  • Wymiary: 17.0x20.0x1.4 cm

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt