Zastanawiasz się, czy chleb pełnoziarnisty to dobry wybór? W poniższym wpisie omawiamy jego właściwości i wartości odżywcze. Zapraszamy do lektury! Jak rozpoznać chleb pełnoziarnisty?

Chleb pełnoziarnisty powstaje na bazie nieoczyszczonej mąki – to właśnie dzięki temu jest tak dobrym źródłem witamin i błonnika. Pełnoziarniste pieczywo dość łatwo rozpoznać – jest cięższe od tradycyjnych, białych wypieków, lekko mokre i ma brązowy kolor. Dla pewności warto zerknąć na skład produktu – w pełnoziarnistym chlebie znajdziecie najczęściej mąkę, wodę, sól, zakwas lub drożdże.

chleb-pelnoziarnisty

Pieczywo pełnoziarniste – właściwości

Wyjątkowość produktów pełnoziarnistych dotyczy sposobu ich produkcji – żywność ta powstaje ze zmielonych ziaren, które nie są pozbawiane zewnętrznej okrywy. To ona jest źródłem składników wartościowych dla organizmu. Pieczywo pełnoziarniste to także doskonałe źródło błonnika, który jest nie tylko zbawienny dla pracy jelit, ale także minimalizuje ryzyko wystąpienia wahań cukru we krwi i zapewnia uczucie sytości.

Wartości odżywcze w chlebie pełnoziarnistym

Poniżej przedstawiamy dokładne wartości liczbowe przypadające na 100 g chleba pełnoziarnistego:

  • wartość energetyczna - 252 kcal
  • białko - 12,45 g
  • węglowodany - 42,7 g
  • cukier - 4,34 g
  • błonnik - 6,00 g
  • tłuszcz - 3,50 g
  • tłuszcze nasycone - 0,72 g
  • tłuszcze jednonienasycone - 0,62 g
  • tłuszcze wielonienasycone - 1,59 g
  • równoważnik folianów - 42,0 µg
  • witamina B1 (tiamina) - 0,39 mg
  • witamina B2 (ryboflawina) - 0,17 mg
  • witamina B3 (niacyna) - 4,44 mg
  • witamina B5 - 0,65 mg
  • witamina B6 - 0,22 mg
  • witamina B9 (kwas foliowy) - 42,0 µg
  • witamina B4 - 27,2 mg
  • witamina A - 3,00 i.u.
  • beta karoten - 2,00 µg
  • witamina E - 2,66 mg
  • witamina K - 7,80 µg
  • wapń - 161 mg
  • żelazo - 2,47 mg
  • magnez - 75,0 mg
  • fosfor - 212 mg
  • potas - 254 mg
  • sód - 455 mg
  • cynk - 1,77 mg
  • miedź - 0,23 mg
  • mangan - 2,17 mg
  • selen - 25,7 µg

Chleb pełnoziarnisty - dla kogo?

Pieczywo pełnoziarniste jest polecane osobom, które dbają o zdrowie i unikają spożywania silnie przetworzonych produktów. Chleb pełnoziarnisty to także propozycja odpowiednia dla diabetyków i osób objętych ryzykiem wystąpienia cukrzycy – wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym i nie powoduje wahania poziomu cukru we krwi.

Pełnoziarniste pieczywo nie zawsze sprawdza się jednak w przypadku wrażliwego układu pokarmowego – w takim wypadku zachęcamy do kontaktu z lekarzem.

Po więcej wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania się zapraszamy na naszego bloga!



Zobacz także: