Chlorella to alga morska, o wysokiej zawartości substancji odżywczych. Swoją nazwę zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu. Algi te zawierają więcej chlorofilu na gram niż jakakolwiek inna roślina. Roślina ta zaliczana jest do superfoods, czyli super żywności o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i  skoncentrowanych składnikach odżywczych. Poza chlorofilem chlorella bogata jest w witaminę A, witaminy z grupy B, C i E, minerały, takie jak: magnez, krzem, potas, żelazo, cynk, wapń oraz błonnik i aminokwasy.

JAKIE KORZYŚCI PRZYNOSI REGULARNE SPOŻYWANIE CHLORELLI ?

1. Detoksykacja i poprawa funkcjonowania wątroby

Chlorella to substancja detoksykująca, skuteczna w usuwaniu alkoholu z wątroby i oczyszczaniu jej z metali ciężkich oraz niektórych pestycydów. Posiada ona unikalne właściwości neutralizujące trujące substancje nagromadzone w organizmie w wyniku zanieczyszczenia środowiska lub spożywania skażonych produktów. Chlorella wchłania też toksyny z jelit, pomaga pozbyć się chronicznych zaparć i zneutralizować gazy jelitowe.

2. Wzmocniony układ odpornościowy

Badania potwierdziły, że chlorella przynosi korzyści dla zdrowia osób, u których układ odpornościowy został osłabiony w wyniku przewlekłej choroby lub chemioterapii. Zgodnie z badaniami może ona również wzmocnić odporność na infekcje wirusowe i zdolność do likwidowania bakterii chorobotwórczych.

3. Zdrowy układ pokarmowy
Chlorella przyspiesza tempo wzrostu przyjaznych bakterii (Lactobacillus) znajdujących się w żołądku. Przyjmowana wraz z posiłkami wspomaga trawienie i co ważniejsze ułatwia lepszą asymilację substancji odżywczych. Chlorella wchłania również toksyny z jelit i pomaga pozbyć się chronicznych zaparć i zneutralizować gazy jelitowe.

4. Obfitość białka
Składająca się w ponad 60% z czystego, łatwo przyswajalnego białka, chlorella jest jednym z najbogatszych źródeł protein. Wyprzedza pod tym względem produkty pochodzenia zwierzęcego tj. wołowina, drób czy ryby (18-30% białka).

5. Bogactwo witamin i minerałów
Zawiera witaminy C i E oraz wszystkie witaminy z grupy B, aminokwasy, kwas foliowy, beta-karoten, lizynę i jod. Chlorella jest też bardzo bogata w żelazo i wapń.

W JAKI SPOSÓB SPOŻYWAĆ CHLORELLĘ ?
Występuje ona w postaci proszku oraz tabletek. Nie ma możliwości przedawkowania chlorelli ale zaleca się wprowadzanie jej do diety stopniowo. Optymalna dawka to 3 gramy dziennie. Taka dawka nie spowoduje zauważalnych zmian ale zapewni organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych.
W celu wyleczenia zatrucia rtęcią powinno się przyjmować dawkę 5-7 gramów dziennie.
1 łyżka proszku = 5 gramów

Zarówno dokumentacja naukowa jak i doświadczenia wielu osób wskazują, że chlorella skutecznie łagodzi objawy wielu chorób nowotworowych, cukrzycy, AIDS, zapalenia trzustki, marskości wątroby, zapalenia wątroby, wrzodów trawiennych, infekcji wirusowych i bakteryjnych, anemii, stwardnienia rozsianego oraz normalizuje poziom cukru we krwi i zwalcza infekcje drożdżakami.

Artykuł napisany w oparciu o informacje z książki "SUPERŻYWNOŚĆ".