Koniec z nieustającymi dietami i eliminowaniem wszystkich ulubionych produktów. Przecież każdy zasługuje na odrobinę słodkości! W tym tekście znajdziesz banalny przepis na niebanalne ciasto z wiórkami kokosowymi. Do dzieła!

Ciasto z wiórkami kokosowymi – przepis

Będziesz potrzebować:

  • dwie szklanki śmietanki kremówki,
  • 200 gramów niesłodzonych płatków kokosowych,
  • ¾ łyżeczki gumy ksantanowej,
  • ¾ szklanki erytrytolu,
  • ¼ szklanki oleju kokosowego.

kokos >

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć połowę płatków kokosowych, olej kokosowy i ¼ szklanki erytrytolu do jednego naczynia i zblenduj. Tą masą wyłóż spód formy o średnicy ok. 20 cm i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez dziesięć minut.
  2. Śmietankę podgrzej w małym garnku, dodaj do niej gumę ksantanową i mieszaj do momentu, aż składniki się połączą. Dodaj resztę erytrytolu i 50 gramów płatków kokosowych, cały czas gotując.
  3. Do piekarnika włóż blachę z 50 g płatków kokosowych – całość opiekaj przez pięć minut w 180 stopniach.
  4. Przechodzimy do konkretów: masę śmietanową wylej na schłodzony spód ciasta i posyp prażonym kokosem.
  5. Całość włóż do lodówki na minimum 12 godzin.

Po upływie kilkunastu godzin możesz cieszyć się pysznym, zdrowym i niskokalorycznym ciastem bez zawartości cukru! Sprawdzi się zwłaszcza w upalne popołudnia w asyście mrożonej kawy, herbaty czy orzeźwiającej lemoniady. Życzymy smacznego i do zobaczenia w kolejnym wpisie!


Zobacz także: