Czerwona herbata coraz częściej gości na sklepowych półkach w naszym kraju. W myśl reklam, picie czerwonej herbaty pomaga schudnąć, redukuje poziom cholesterolu i wnosi do naszego organizmu wiele wartościowych substancji. Jak faktycznie oddziałuje ona na nasze zdrowie? Skąd się wzięła? Jak ją parzyć?

Historia czerwonej herbaty. Gdzie się ją produkuje?

Choć występuje kilka gatunków czerwonej herbaty, praktycznie wszystkie produkowane są na jednym obszarze - południowo-wschodnich Chin i Tajwanu. Swoją historię rozpoczęła około VII wieku p.n.e. w prowincji Yunnan na południu Chin, do dzisiaj zresztą tak się nazywa jedna z najpopularniejszych odmian tego napoju. Produkowana jest z opadłych liści tej samej rośliny, z której produkuje się zarówno zieloną, białą, jak i czarną odmianę. Po zebraniu jest poddawana krótkiej, ale intensywnej fermentacji, której zawdzięcza swój wyjątkowy smak i aromat. Dawniej, za czasów panowania dynastii Tang, zarezerwowana była wyłącznie dla członków rodziny królewskiej, ale na szczęście dzisiaj każdy może się delektować jej smakiem.

Herbaty

Właściwości czerwonej herbaty

Zastanawiając się nad pytaniem, czy czerwona herbata jest zdrowa, warto prześledzić jej właściwości i wpływ na nasze zdrowie. Trzeba przyznać, że ten jest niemały - wśród potwierdzonych naukowo oddziaływań warto wymienić m.in.:

  • obniżanie poziomu cholesterolu,
  • wspieranie wątroby (działanie ochronne na komórki),
  • pozytywny wpływ na utratę masy ciała,
  • redukowanie apetytu,
  • poprawa trawienie (m.in. przez stymulowanie produkcji tzw. kwasów trawiennych),
  • działanie pobudzające i stymulujące będące m.in. efektem obecności kofeiny,
  • działanie przeciwutleniające, zmniejszające szanse zachorowania na raka (skutek obecności licznych polifenoli).

Wartości odżywcze

Wartość kaloryczna herbaty czerwonej jest bliska zeru, dlatego bez obaw można ją pić nawet na bardzo restrykcyjnej diecie. Jej bogactwo tkwi w ogromnej ilości substancji biologicznie czynnych, wśród których znajdziemy najwięcej alkaloidów purynowych, polifenoli, witamin i minerałów.

W odróżnieniu od zielonej i czarnej odmiany znajduje się w niej niewiele garbników (tanin). Tego rodzaju substancje mogą działać zarówno pozytywnie (zwalczanie drobnoustrojów, hamowanie rozwoju wolnych rodników), jak i negatywnie (ich nadmiar niekorzystnie działa na układ trawienny), dlatego tę właściwość trudno jednoznacznie ocenić.

Czerwona herbata w ciąży

Pomimo swoich prozdrowotnych właściwości i niskiego poziomu kofeiny, picie czerwonej herbaty w okresie ciąży nie jest zalecane przez ginekologów. Wpływa na to w głównej mierze wysoka zawartość polifenoli, które - choć na ogół wpływają na zdrowie pozytywnie - mogą utrudniać wchłanianie m.in. kwasu foliowego, który jest szczególnie istotny w tym okresie.

Jeśli przyszłe mamy chcą korzystać z pozytywnego wpływu tej herbaty na zdrowie albo należą do miłośniczek jej smaku, to powinny ją pić około 2 godzin po posiłku lub nie później, niż godzinę przed. To zminimalizuje wpływ napoje na przyswajanie związków zawartych w pożywieniu.

Herbaty ziołowe

Herbata na odchudzanie - lepsza czerwona czy zielona?

Wśród licznych zastosowań, jakie ma czerwona herbata, niezwykle często można znaleźć również wzmianki o pozytywnym wpływie na odchudzanie. Czy tak jest w istocie?

Jak dowodzi kilka niezależnie przeprowadzonych badań, regularne picie tego gatunku herbaty pomaga w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach brzucha. Dzieje się tak m.in. za sprawą wpływu na insulino-wrażliwość, którą omawiany napój znacząco poprawia.

Regularne spożywanie wpływa również na zmniejszenie poczucia głodu, a w konsekwencji na spożywanie mniejszej ilości kalorii, co jest kluczowe przy każdej diecie odchudzającej. W tej materii okazuje się nawet lepsza od popularnie stosowanej herbaty zielonej.

Wiele osób zastanawia się, czy czerwona herbata podnosi ciśnienie (przez obecność kofeiny). W praktyce przypisuje się jej raczej normalizujący wpływ na jego poziom, co oznacza, że czerwona herbata nie podnosi ciśnienia.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Parzenie czerwonej herbaty nieznacznie różni się od przyrządzania odmian czarnych. Zamiast wrzątkiem, należy ją zalewać wodą o temperaturze między 90 a 95 stopni. Parzenie powinno trwać 1-3 minuty, ale można powtarzać je nawet trzykrotnie. Za każdym razem uzyskamy nieco łagodniejszy aromat i smak.


Zobacz także: