Dania z dyni ? jesienny must have!

Sprawdź jakie dania z dyni mogą pojawić się w tym roku na Twoim stole! Co prawda do kalendarzowej jesieni zostało jeszcze trochę czasu ale aura za oknem mówi sama za siebie, a nasza królowa jesieni zagościła już na sklepowych półkach więc szkoda nie skorzystać :)

Dania z dyni

Właściwości dyni i wszystko co musisz o niej wiedzieć

Dynia to niskokaloryczne, lekkostrawne warzywo, dzięki czemu może być jednym z pierwszych pokarmów wprowadzanych w diecie niemowląt. Ponadto zawiera białko, błonnik oraz witaminy: A (beta karoten), B1, B2, C, E, składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez. Wszystkie części dyni są jadalne: 1. Miąższ ? może być przygotowywany na wiele różnych sposobów: pieczony, gotowany, smażony, a nawet spożywany na surowo. Sprawdzi się jako składnik ciast, ciasteczek, muffinek, zup, sosów, tart, chlebów, dżemów, koktajli, a nawet lodów. 2. Pestki ? można je jeść świeże, suszone lub prażone. Używane do ciast, ciasteczek, batonów, sałatek, jako posypka do zup i koktajli. Surowe pestki dzięki zawartości kukurbityny wykazują działanie przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe. Pestki są bogatym źródłem cynku, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i funkcji rozrodczych, a także równowagi kwasowo-zasadowej. Zawierają również żelazo, które odpowiada min. za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. 3. Olej z pestek dyni ? ma wyrazisty orzechowy smak i ciemny kolor. Powinien byc spożywany wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, sałatek, surówek, sera białego, jajek itd. Stosowany wewnętrznie wspomaga walkę z trądzikiem i poprawia kondycję skóry, nawilża cerę, a także spłyca zmarszczki. Pamiętajmy jednak by olej rozcieńczyć, ponieważ w związku z dużą zawartością barwników, może tymczasowo zabarwić skórę. Ponadto wzmacnia włosy i dodaje im blasku. 4. Skórka ? tak, skórka również jest jadalna! Można np. usmażyć z niej frytki . Wystarczy pociąć w wąski (ok. 4 mm) słupki, posypać curry lub innymi ulubionymi przyprawami i usmażyć. Dyń Hokkaido i Blue Ballet nie trzeba obierać.

Dania z dyni ? proste i szybkie przepisy

Placuszki z dyni

Składniki:

  • 400 ? 500g miąższu dyni
  • 2-3 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania: Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do dyni dodajemy jajka, oliwę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki. Świetnie smakują w połączeniu ze śmietaną.

Dania z dyni

Omlet dyniowy

Dania z dyni możesz przygotować też na śniadanie lub kolację!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1-2 szklanki miąższu z dyni
  • pomidor
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę. Żółtka dodajemy do dyni i blendujemy. Wszystkie składniki łączymy i przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię, a w międzyczasie kroimy pomidora w plasterki. Na patelnie wlewamy masę, a na niej układamy pomidory. Całość smażymy po obu stronach do ścięcia jajek i zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.  

Ciasteczka dyniowe

Składniki:

  • surowa dynia - 20g
  • płatki owsiane ? 8 łyżek
  • siemię lniane ? 4 łyżki
  • pestki słonecznika ? 4 łyżki
  • cynamon ? 1 łyżka
  • ksylitol, miód lub inny słodzik ? 4 łyżeczki
  • olej kokosowy do wysmarowania formy

Sposób przygotowania: Dynię obieramy, myjemy i blendujemy. Do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy ciasteczka i układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Pieczemy przez 20-25 min. w temperaturze 160 stopni.

Smacznego! :)