Dynia jest niskokaloryczna, obfituje w dużą dawkę beta-karotenu i witamin oraz minerałów. Dodatkowo dania z dyni są bardzo proste do wykonania. Przekonaj się o tym!

Właściwości dyni. Co musisz o niej wiedzieć?

Dynia to niskokaloryczne, lekkostrawne warzywo, które może być wprowadzonych do diety niemowląt jako jeden z pierwszych pokarmów. Ponadto zawiera białko, błonnik oraz witaminy: A (beta karoten), B1, B2, C, E, składniki mineralne: fosfor, żelazo, wa pń, potas, magnez. Wszystkie części dyni są jadalne.

Miąższ może być przygotowywany na wiele różnych sposobów: pieczony, gotowany, smażony, a nawet spożywany na surowo. Sprawdzi się jako składnik ciast, ciasteczek, muffinek, zup, sosów, tart, chlebów, dżemów, koktajli, a nawet lodów.

Pestki można jeść świeże, suszone lub prażone. Używane do ciast, ciasteczek, batonów, sałatek, jako posypka do zup i koktajli. Surowe pestki dzięki zawartości kukurbityny wykazują działanie przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe. Są bogatym źródłem cynku, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i funkcji rozrodczych, a także równowagi kwasowo-zasadowej. Zawierają również żelazo, które odpowiada min. za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Olej z pestek dyni ma wyrazisty, orzechowy smak i ciemny kolor. Powinien być spożywany wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, sałatek, surówek, sera białego, jajek itd. Stosowany wewnętrznie wspomaga walkę z trądzikiem i poprawia kondycję skóry, nawilża cerę, a także spłyca zmarszczki. Ponadto wzmacnia włosy i dodaje im blasku. Pamiętajmy jednak, by olej rozcieńczyć, ponieważ w związku z dużą zawartością barwników może tymczasowo zabarwić skórę.

Skórka - można usmażyć z niej frytki . Wystarczy pociąć w wąskie (ok. 4 mm) słupki, posypać curry lub innymi ulubionymi przyprawami i usmażyć.

Uwaga - dyń Hokkaido i Blue Ballet nie trzeba obierać.

Przepisy na dania z dyni. Składniki i sposób przygotowania

Zupa z dyni

Składniki:

  • dwie szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni,
  • pęczek włoszczyzny,
  • mały kawałek świeżego imbiru,
  • olej,
  • cebulę,
  • sól i pieprz.

Dynię ugotuj w małej ilości osolonej wody (gotuj do miękkości). W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę dwie marchewki, kawałek pora, pietruszkę i seler. Smaż, lekko mieszając, następnie zalej wodą i gotuj 15 minut. Dodaj dynię i przyprawy, gotuj, aż warzywa się rozpadną. Następnie zmiksuj, wlej na talerze i posyp prażonymi pestkami dyni.

Zupa jest bardzo sycąca i doskonale rozgrzewa, a przy tym to jedno z najprostszych i najszybszych dań z dyni.



Placki dyniowe

Składniki:

  • małą dynię,
  • dużą marchewkę,
  • pół szklanki otrąb owsianych,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pół szklanki mąki razowej,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • olej,
  • dwa jajka.

Otręby zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Dynię obierz, wyrzuć pestki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj marchewkę. Do dyni i marchewki dodaj otręby, jajka, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, przyprawy. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką wazową nakładaj ciasto na rozgrzany olej i smaż dwie minuty z każdej strony. Podaj polane łyżką jogurtu albo z rukolą i startym serem.

Chlebek dyniowy

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • dwie szklanki zmiksowanego miąższu dyni,
  • pół szklanki mleka,
  • paczka drożdży,
  • dwie łyżki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • dwa jajka,
  • pół szklanki oleju.

W misce wymieszaj drożdże, łyżkę mąki, cukier. Dolej trochę mleka i odstaw na pół godziny. Po tym czasie dodaj resztę mąki, mleko, jajka, miąższ z dyni, olej, sól i połowę pestek dyni. Ciasto wlej do formy na keks i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (trwa to około godziny). Wierzch posyp pestkami, wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz około 40 minut. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.

Pieczona dynia

Składniki:

  • małą dynię,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwę z oliwek,
  • suszone oregano,
  • suszony estragon,
  • suszony tymianek.

Dynię pokrój na ćwiartki (nie obieraj). Usuń pestki i miąższ lekko natnij w kostkę tak, aby nie przeciąć skóry. Ułóż na blasze, polej oliwą i posyp przyprawami. Piecz w temperaturze 200 stopni (30-40 minut) do momentu aż dynia będzie miękka.

Pieczona dynia to wspaniały dodatek do dań obiadowych albo samodzielne danie.

Spaghetti z dyni

Składniki:

  • mała dynia,
  • cztery duże pomidory,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • starty parmezan,
  • ząbek czosnku,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • makaron,
  • pieprz.

Dynię obierz, przetnij na pół, pokrój na paski i zalej wrzątkiem. Gotuj pięć minut. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, pokrojone drobno pomidory (pozbawione skóry) i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj dynię, bazylię i wymieszaj. W tym samym czasie ugotuj makaron, dodaj do sosu, wymieszaj i posyp parmezanem.

Makaron z dodatkiem dyni jest jednym z najbardziej popularnych dań we Włoszech.

Omlet dyniowy

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1-2 szklanki miąższu z dyni,
  • pomidor,
  • sól,
  • pieprz
  • olej do smażenia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę. Żółtka dodajemy do dyni i blendujemy. Wszystkie składniki łączymy i przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię, a w międzyczasie kroimy pomidora w plasterki. Na patelnie wlewamy masę, a na niej układamy pomidory. Całość smażymy po obu stronach do ścięcia jajek i zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dania z dyni możesz przygotować też na śniadanie lub kolację. Przykładem takiej potrawy jest dyniowy omlet.

Ciasteczka dyniowe

Składniki:

  • surowa dynia - 20g,
  • płatki owsiane - 8 łyżek,
  • siemię lniane - 4 łyżki,
  • pestki słonecznika - 4 łyżki,
  • cynamon - 1 łyżka,
  • ksylitol, miód lub inny słodzik - 4 łyżeczki,
  • olej kokosowy do wysmarowania formy.

Dynię obieramy, myjemy i blendujemy. Do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy ciasteczka i układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Pieczemy przez 20-25 min. w temperaturze 160 stopni.

Dania z dyni są nie tylko łatwe do wykonania, ale przede wszystkim zdrowe i sycące. Warto więc wprowadzić dynię do jadłospisu, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym - podana z odpowiednimi przyprawami rozgrzeje nas nawet w bardzo chłodne dni.


Zobacz także: