Dary Natury Mąka z żołędzi bezglutenowa EKO 500 g bio

  • Dary Natury
  • DARY125
  • 3 dni
Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąka zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez , czyli...

10.69 zł

Cena za kg : 21.38zł

Dodaj do schowka

Opis

Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość  cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąka zbożową jest kilkakrotnie  bogatsza  w potas, wapń i magnez , czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad  5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Sposób użycia:

Mąkę  żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji   2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej  i wypiekać chleb, bułki, ciasteczka oraz inne wyroby.

Można ją wykorzystać także do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową np.

  •       Dodatek do makaronu
  •       Do omletów z jaj
  •       Do placków ziemniaczanych (dodając do 2/3  tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi)


Zachęcamy do wymyślania autorskich dań na bazie tego naturalnego i cennego składnika.

Zawartość podstawowych składników w suchej masie:

  •     Sód 17 mg/kg
  •     Potas 4500 mg/kg
  •     Fosfor 730 mg/kg
  •     Wapń 740 mg/kg
  •     Magnez 340 mg/kg
  •     Błonnik 16,8 %
  •     Białko 4,1 %
  •     Kwasy tłuszczowe  5,1 %
  •     Sole mineralne 1,2 %
  •     Węglowodany 72,8 %
  •     Wartość  energetyczna  322 kcal/ 100g


                                            1355 kJ /100g


Skład: żołędzie eko 100%

Szczegóły - Dary Natury Mąka z żołędzi bezglutenowa EKO 500 g bio

Opinie

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt