Dieta w chorobie nowotworowej
- Buchmann
-
9788328028500
Opis
Jak ważne jest żywienie w trakcie leczenia nowotworu?
Dieta nie jest zróżnicowana zależnie od rodzaju nowotworu, ale uzależniona od objawów, jakie występują w trakcie leczenia. Przy chemioterapii jest to najczęściej: jadłowstręt, nudności, brak apetytu, zaparcia. Przy radioterapii jest nadwrażliwość na niektóre produkty, chudnięcie lub nadmierny przyrost wagi ciała.
Autorka podpowiada co jeść w trakcie leczenia, jak walczyć z uciążliwymi objawami terapii określi rodzaje diet, które zmieniają się w trakcie trwania choroby, zależnie od jej etapów i sposobów leczenia.
Aleksandra Kapała - lekarz, specjalista onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii - Instytucie im. M. Skłodowskiej - Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii Klinicznej.
Szczegóły - Dieta w chorobie nowotworowej
- Tytuł: Dieta w chorobie nowotworowej
- Autor: Aleksandra Kapała
- Wydawnictwo Buchmann
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2016
- Ilość stron: 196
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788328028500
- Język: polski
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788328028500
- EAN: 9788328028500
- Wymiary: 19.0x24.0x2 cm
- Powiązane tematy: Noc Wyprzedaży