Fabijańscy Makaron ryżowy biały nitka bez glutenu 240 g Bio
- Fabijańscy
-
5902811252904
- Promocja:
- BIO Szybkie gotowanie
Opis
Ryż towarzyszy człowiekowi od ponad 5 tysięcy lat i jest jednym z najważniejszych zbóż na świecie. Ponad 90% produkcji upraw ryżu znajduje się w Azji i Afryce Północnej. Uprawiany jest także w Europie – w południowej Francji, w Hiszpanii i Północnej części Włoch. Mąka ryżowa do naszych makaronów pochodzi właśnie z upraw włoskich. W zależności od stopnia oczyszczenia i przetworzenia uzyskuje się różne odmiany ryżu: ryż brązowy – pełnoziarnisty to ryż zwany kompletnym – niełuskany. Pozbawiony jest tylko plewki i zarodka. Ryż biały, zwany polerowanym jest delikatniejszy ponieważ nie zawiera plewki, ale ma mniej białka, tłuszczu i witamin. Mąka ryżowa charakteryzuje się wysoką wartością pokarmową wynikającą ze składu aminokwasów. Jest wykorzystywana do produkcji żywności dietetycznej specjalnego przeznaczenia np. żywności dla dzieci, kaszek śniadaniowych oraz pieczywa bezglutenowego. Potrawy z ryżu są lekkostrawne, zawierają mało tłuszczu. Ryż ma średni indeks glikemiczny, czyli po jego spożyciu zawartość glukozy we krwi wzrasta umiarkowanie, co jest ważne dla cukrzyków. Białko ryżu nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczne.
Szczegóły - Fabijańscy Makaron ryżowy biały nitka bez glutenu 240 g Bio
- Producent: Fabijańscy
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5902811252904
- EAN: 5902811252904
- Wymiary: 33 x 12 x 6.5 cm
Składniki - Fabijańscy Makaron ryżowy biały nitka bez glutenu 240 g Bio
Ekologiczna mąka ryżowa, woda źródlana
Wartości odżywcze
W 100 g:
- Wartość energetyczna 1548 kJ / 365 kcal
- Tłuszcz 0,5 g w tym
- kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
- Węglowodany 82 g w tym
- cukry 0 g
- Błonnik 1 g
- Białko 7,5 g
- Sól 0,25 g
Sposób przygotowania i przechowywania
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Dane producenta/dystrybutora
Fabijański sp. Z o.o., Lwówecka 6, 58-508 Siedlęcin