Gluten Free Life Makaron z ryżu białego - pyszne literki bezglutenowy 225 g Bio

Ryż towarzyszy człowiekowi od ponad 5 tysięcy lat i jest jednym z najważniejszych zbóż na świecie. Ponad 90% produkcji upraw ryżu znajduje się w Azji i Afryce Północnej. Uprawiany jest także w Europie – w południowej Francji, w Hiszpanii i Północnej części Włoch. Mąka ryżowa do naszych makaronów...
11,98 * 12,30 zł
Cena za kg : 53.24zł
*cena detaliczna

Produkt niedostępny

Dodaj do schowka

najniższa cena z 30 dni: 9,82 zł

W zestawie najtaniej >>

Opis

Ryż towarzyszy człowiekowi od ponad 5 tysięcy lat i jest jednym z najważniejszych zbóż na świecie. Ponad 90% produkcji upraw ryżu znajduje się w Azji i Afryce Północnej. Uprawiany jest także w Europie – w południowej Francji, w Hiszpanii i Północnej części Włoch. Mąka ryżowa do naszych makaronów pochodzi właśnie z upraw włoskich. W zależności od stopnia oczyszczenia i przetworzenia uzyskuje się różne odmiany ryżu: ryż brązowy – pełnoziarnisty to ryż zwany kompletnym – niełuskany. Pozbawiony jest tylko plewki i zarodka. Ryż biały, zwany polerowanym jest delikatniejszy, ponieważ nie zawiera plewki, ale ma mniej białka, tłuszczu i witamin. Mąka ryżowa charakteryzuje się wysoką wartością pokarmową wynikającą ze składu aminokwasów. Jest wykorzystywana do produkcji żywności dietetycznej specjalnego przeznaczenia np. żywności dla dzieci, kaszek śniadaniowych oraz pieczywa bezglutenowego. Potrawy z ryżu są lekkostrawne, zawierają mało tłuszczu. Ryż ma średni indeks glikemiczny, czyli po jego spożyciu zawartość glukozy we krwi wzrasta umiarkowanie, co jest ważne dla cukrzyków. Białko ryżu nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczne.

Szczegóły - Gluten Free Life Makaron z ryżu białego - pyszne literki bezglutenowy 225 g Bio

Składniki - Gluten Free Life Makaron z ryżu białego - pyszne literki bezglutenowy 225 g Bio

Ekologiczna mąka ryżowa, woda źródlana

Wartości odżywcze

W 100 g:

  • Wartość energetyczna 1485 kJ / 350 kcal
  • Tłuszcz 1,3 g w tym
  • kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
  • Węglowodany 77 g w tym
  • cukry 0,3 g
  • Błonnik 1,7 g
  • Białko 6 g
  • Sól <0,01 g

Sposób przygotowania i przechowywania

Zagotuj dużą ilość wody, aby makaron pływał swobodnie (4-5 litrów). Osól i jeśli chcesz dodaj łyżkę oleju roślinnego. Do gotującej się wody powoli wrzucaj makaron, aby nie przerwać procesu gotowania.

Zamieszaj i gotuj do miękkości 7-9 minut (al dente 5 minut). W trakcie gotowania nie mieszaj makaronu. Odcedź, przelej ciepłą wodą i rozkoszuj się smakiem.

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Ostrzeżenia i pozostałe informacje

Posiada oznaczenie Viva dla Wegetarian i Wegan.

Dane producenta/dystrybutora

Fabijański sp. Z o.o., Lwówecka 6, 58-508 Siedlęcin

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również