Prawidłowe żywienie ma duże znaczenie dla zapewnienia prawidłowego rozwoju. Przychodzące na świat dziecko nie wymaga przygotowywania specjalnych potraw, gdyż do około 6 miesiąca wystarczające jest dla niego mleko matki. Jednak po ukończeniu 6 miesiąca należy rozpocząć rozszerzanie diety dziecka. Ma to na celu przygotowanie dziecka do stosowania urozmaiconej diety i naukę smaków i konsystencji. Wielu rodziców zastanawia się jak, rozszerzać dietę malucha. Poniżej kilka słów o gotowaniu dla niemowlaka.
Gotowanie dla niemowląt może być sporym wyzwaniem. Posiłki dla maluchów powinny być delikatne, mało przyprawione, pełne wartości odżywczych. Mało która mama niemowlaka ma czas i siłę na długie stanie w kuchni i obmyślanie obiadów dla dzieci. Często zdarza się, że rodzice sięgają po gotowe słoiczki, jednak część rodziców z różnych względów nie chce ich podawać swoim dzieciom. Alternatywą dla słoiczków może być gotowanie na parze, czyli proces gotowania, który pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze, a przy tym zajmuje bardzo mało czasu.
Jedzenie dla niemowląt powinno być zdrowe oraz urozmaicone. Jest jednak lista produktów, których powinno unikać się w diecie dziecka, zwłaszcza tego, które dopiero rozpoczyna przygodę z poznawaniem nowych smaków. Na liście produktów zakazanych dla niemowląt znajdują się:
Do przygotowywania posiłków dla dzieci przede wszystkim warto wybierać produkty ze znanego, bezpiecznego źródła. Podczas rozszerzania diety dziecko może próbować większości produktów, jednak duże znaczenie ma ich pochodzenie. Jakie produkty są bezpieczne dla małych dzieci?
Nawyki żywieniowe kształtują się już od najmłodszych lat, dlatego niezwykle ważne jest, aby dieta dziecka bogata była w warzywa. Powinny być one nieodłącznym elementem posiłków malucha. Wprowadzanie warzyw do diety warto rozpocząć od tych, które mają delikatny i słodki smak.
Na pierwsze warzywo idealnie nadaje się np. marchewka, która uważana jest za rzadko uczulające warzywo, a ponadto ma słodkawy smak, co może odpowiadać dzieciom. Do warzyw, które mogą sprawdzić się na pierwsze posiłki dla niemowląt, można zaliczyć także dynię czy batata.
Kolejność wprowadzania warzyw do diety nie ma większego znaczenia – ważne, aby zacząć włączać je do jadłospisu dziecka już od samego początku rozszerzania diety.
Każdy rodzic chce, aby do delikatnego brzuszka ich dziecka trafiały delikatne i wartościowe posiłki. Przygotowując jedzenie dla niemowlaka, to właśnie gotowanie na parze jest idealnym wyborem.
Wykorzystując tę technikę gotowania, można przygotować posiłki dla całej rodziny. Istotne jest, że w ten sposób można ugotować niemal wszystkie produkty, np. marchewkę, mięso, brokuły, jabłka, itd. Warzywa gotowane na parze nie stracą swojego wyglądu ani wartości odżywczych, co jest szczególnie ważne w przypadku dzieci. Jedzenie gotowane na parze wygląda również atrakcyjniej, dzięki czemu dziecko chętniej będzie próbowało nowych smaków.
Do gotowania na parze sprawdzi się parowar, czyli specjalne urządzenie umożliwiające proces gotowania parowego, ale można też wykorzystać zwykły garnek i specjalną nadstawkę. Podczas gotowania na parze istotne jest, aby nie układać wszystkiego w tym samym czasie, gdyż każdy produkt ma inny czas gotowania.
Gotowanie na parze to bardzo stara technika gotowania, która zapewnia zdecydowanie zdrowsze posiłki niż tradycyjne gotowanie czy smażenie. Dlaczego warto zmienić nawyki i rozpocząć gotowanie dla dzieci na parze? Do zalet tej techniki zaliczają się:
Gotowanie na parze umożliwia przygotowanie różnorodnych posiłków dla dzieci, ale też dla całej rodziny. Jako pomysł na obiad dla dziecka można wykorzystać gotowaną rybę z warzywami. Dla dzieci idealną rybką będzie łosoś, pstrąg czy dorsz. Do tego np. gotowany brokuł, dynia, burak, cukinia. Można dowolnie mieszać składniki, za każdym razem uzyskując inne, pyszne danie.
Kolejnym pomysłem są delikatne klopsiki mięsne z dowolnymi warzywami. Jako zdrową przekąskę można zaserwować dziecku gotowane jabłko. Ciekawym rozwiązaniem jest także gotowane jajko na parze.
Rodzice, którzy nie mają czasu lub ochoty na codzienne gotowanie dla dziecka, mogą przygotowywać obiady w większej ilości i podać je dziecku innego dnia. Dobrym pomysłem jest mrożenie większej ilości posiłków. Mrożenie nie wpływa na wartości odżywcze posiłków, dzięki czemu z powodzeniem można stosować tę technikę, przechowując posiłki dla dziecka. Drugą opcją, równie prostą i bezpieczną jest wekowanie. Nadmiar jedzenia wystarczy włożyć do słoiczka i zawekować, a następnie wykorzystać innego dnia, kiedy zabraknie czasu lub pomysłu na obiad.
Podsumowując, gotowanie dla niemowlaka wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad. Nie wszyscy rodzice mają czas na codzienne gotowanie wymyślnych zupek. Rozwiązaniem dla nich jest gotowanie na parze, która pozwala w krótkim czasie przyrządzić zdrowy posiłek dla całej rodziny. Dzięki możliwości jednoczesnego gotowania mięsa i warzyw oszczędza się dużą ilość czasu. Niewątpliwą zaletą gotowania na parze jest zachowanie wszystkich walorów, zarówno wizualnych i smakowych, jak i tych odżywczych. Gotowanie na parze to jedna z najlepszych opcji gotowania dla dzieci.