Jogurt naturalny

Zawiera bakterie którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność. Polecany jest szczególnie dla seniorów do regularnego spożywania. U osób starszych zmienia się skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego , dlatego w ich przypadku korzystne jest regularne stosowanie jogurtu naturalnego na...

25.00 zł

Dodaj do schowka

Opis

Probiotyki do produkcji domowego jogurtu stanowią doskonały sposób urozmaicenia diety, który pomoże odbudować prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, wyregulować jego pH i poprawić trawienie. Ze względu na to jest szczególnie polecany osobom starszym, u których wraz z wiekiem zmienia się flora bakteryjna jelit, oraz osobom po antybiotykoterapii, w wyniku której mikroflora uległa zniszczeniu.
 
Za regulację pracy jelit odpowiadają w znacznej mierze zawarte w jogurcie żywe kultury bakterii oraz kwas mlekowy, nie bez znaczenia są również witaminy, m.in. A, B₂, B₁₂ (odpowiedzialna za wytwarzanie czerwonych krwinek), K₂. W gotowym produkcie znajdziemy także mnóstwo wapnia, a dzięki żywym bakteriom rozkładającym laktozę może ON być spożywany także przez osoby z nietolerancją laktozy.
 
Jak przygotować domowy jogurt?
 
1. Litr mleka (najlepiej krowiego, koziego lub roślinnego z nasion) podgrzewamy do 80 stopni, by zabić bakterie, które się w nim znajdują.
2. Przelewamy ciepłe mleko do szklanego naczynia (ze szczelną pokrywką) i studzimy do 42°C.
3. Otwieramy saszetkę Jogurtu, wsypujemy bakterie do mleka, dokładnie mieszamy i szczelnie zamykamy.
4. Tak przygotowane mleko pozostawiamy na 8-16 godzin w temperaturze ok. 42°C (np. koło pieca, w garnku z ciepłą wodą, w nagrzanym piekarniku albo nawet zawinięte w koc); czasem proces ten może trwać nawet 24 h.
 
Po tym czasie skwaszone mleko jest już gotowe do spożycia, należy je przechowywać w lodówce.
 
Można go również wykorzystać do wykonania ponownego namnażania, aby uzyskać kolejne porcje jogurtu. W tym celu postępujemy jak podczas pierwszego namnażania, tylko zamiast saszetki Jogurtu używamy czterech łyżek gotowego jogurtu na każdy litr mleka. Szczepienie kolejną kulturą bakterii z saszetki należy przeprowadzić, gdy kwaszone mleko nie będzie już uzyskiwało pożądanej konsystencji i zapachu. Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni.
 
Unikamy wstrząsania naczyniem!
Uwaga: Pierwsze namnożenie jeśli nie wychodzi można trzymać nawet do 24 godzin! Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce. Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym gorzej się namnaża).
 
Terapia jogurtowa jak zacząć?
 
1. Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+. Dzięki zawartym w nim bakteriom zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.
 
2. Po 14 dniach dołączamy kefir.
 
3. Rano w dalszym ciągu pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir. Zawarty w kefirze CO 2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach, szczególnie w jelicie grubym. Zawiera ON również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego. Pijemy więc rano jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir, łącznie nawet 1 litr dziennie.

Szczegóły - Jogurt naturalny

Opinie

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt