Czekolada ma w sobie coś, co wykracza poza zmysły dotyku, zapachu, smaku. Esencja czekolady to fenomen, którego po prostu nie sposób opisać. Wytwarzana jest z nasion kakaowca. Można nawet powiedzieć, że kakao to czekolada. Wszystkie właściwości przeciwutleniające, mineralne i regenerujące neuroprzekaźniki oraz ogólne właściwości zdrowotne czekolady znaleźć można właśnie w ziarnach kakaowca. Czekolada składa się tylko z jednego składnika ? nie potrzeba tu ani cukru, ani nabiału, a ni żadnych substancji chemicznych ? jedynym składnikiem jest kakao.

WAŻNA INFORMACJA ;-)
Dzięki ziarnom kakaowca, czekoladoholicy z całego świata nie muszą tracić nadziei! Zachcianki związane z gotowaną, przetworzoną czekoladą można zmienić w zdrowe nawyki żywieniowe dzięki surowemu produktowi (surowym całym lub kruszonym ziarnom kakaowca, masłu kakaowemu, proszkowi czekoladowemu i specjalnym batonom).

Podobnie jak inne produkty zaliczane do superżywności, czekolada balansuje na linii między żywnością, a lekarstwem. Surowe ziarno kakao jest jednym z najlepszych naturalnych superproduktów z racji dużej zawartości minerałów i szerokiej gamy niepowtarzalnych właściwości. Wiele wyjątkowych cech czekolady znika w wyniku obróbki chemicznej, rafinacji i przetwarzania, tak więc ten wyjątkowy pokarm matki Ziemi dla większości z nas wciąż pozostaje nieznany. Teraz możemy ponownie odkryć moc prawdziwej czekolady.

JAKIE SUBSTANCJE ODŻYWCZE ZAWIERA KAKAOWIEC ?

  • Przeciwutleniacze ? ziarna kakaowca zawierają największe stężenie przeciwutleniaczy, spośród wszystkich innych produktów. Zaliczamy do nich: polifenole, katechiny i epikatechiny. Kakaowiec zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino, borówki, jagody acai, granaty i jagody goji razem wzięte. Przeciwutleniacze pomagają nam bronić się przed zwyrodnieniami, chorobami związanymi ze starzeniem się i wolnymi rodnikami.
  • Magnez ? Kakaowiec to najlepsze źródło magnezu. Wspiera on pracę mózgu, poprawie perystaltykę jelit, osłabia skurcze menstruacyjne, rozluźnia mięśnie, poprawia elastyczność, pomaga organizmowi budować mocne kości i zwiększa zasadowość. Badania pokazują, iż niedobór magnezu nie tylko powoduje zaburzenia pracy serca, lecz przyczynia się do powstawania jego poważniejszych uszkodzeń z zawałem serca włącznie.
  • Żelazo ? kakaowiec zawiera 314% rekomandowanej dziennej dawki, żelaza w jednej uncji (28 gramów). Przeciwdziała anemii.
  • Chrom ? ważny pierwiastek śladowy, który pomaga równoważyć poziom cukru we krwi.
  • Mangan ? wspomaga żelazo w procesie utleniania krwi i tworzenia chemoglobiny
  • Cynk ? odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, wątroby, trzustki, ustrojowych płynów płciowych i skóry.
  • Miedź ? Pomaga w procesie tworzenia zdrowej krwi i wzmacnia odporność.
  • Witamina C ? Jedna uncja (28 gramów) nasion kakaowca uzupełnia 21% zalecanego dziennego spożycia. Witaminę C zawierają tylko surowe ziarna kakaowca. Czekolada po obróbce termicznej i przetwarzaniu traci całą jej zawartość.
  • Inne: kwasy tłuszczowe omega 6, fenyloetyloamina, anandamid, tryptofan, serotonina, błonnik, metyloksantyny (kofeina, teobromina).



Informacja dla alergików: przeprowadzona badania wykazały, iż zaledwie u jednej na pięćset osób, którym wydawało się, że są uczulone na czekoladę, wykryto autentyczną alergię. Uczulenie na czekoladę to dość rzadka przypadłość. Zazwyczaj źródłem uczulenia jest mleko (nabiał). Niektórzy z nas mogą być uczuleni na gotowaną i przetworzoną czekoladę ale nie na ziarna kakaowca.