kawa ziarnista Kolumbia Santa Monica Green Apple Anaerobic Honey Filter 150 g
- Bracia Ziółkowscy
-
5906815380380
Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do zielonego jabłka,...
75,01 zł
Opis
Kraj pochodzenia ziaren: Kolumbia
Region: Quindio
Farma: Jairo Arcila
Odmiana: Castillo
Metoda obróbki: Anaerobic honey, fermentacja z dodatkiem zielonego jabłka
Położenie upraw: 1400 - 1700 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt
ZIARNO
Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do zielonego jabłka, limonki i brązowego cukru.
Kraj pochodzenia ziaren: Kolumbia
Region: Quindio
Farma: Jairo Arcila
Odmiana: Castillo
Metoda obróbki: Anaerobic honey, fermentacja z dodatkiem zielonego jabłka
Położenie upraw: 1400 - 1700 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt
ZIARNO
Owoce kawowca przeszły 72-godzinną suchą fermentację beztlenową. W trakcie tego procesu do tanków fermentacyjnych dodano zielone jabłka, które wzbogaciły profil smakowy kawy o nuty owocowej świeżości i wyrazistości. Po fermentacji ziarna zostały oddzielone od miąższu i trafiły na afrykańskie stoły, gdzie suszyły się do osiągnięcia idealnego poziomu wilgotności. Z przynajmniej tak mówi producent – nas tam nie było, powtarzamy, co mówią oni. I dlatego jak nas zapytacie o obróbkę, odpowiemy – fejk fermentation.
Rodzina Arcila jest na naszym radarze już od dawna. To trzecie i czwarte pokolenie plantatorów. Jairo, przez lata pracował w kolumbijskim sektorze kawowym, a uprawa kawy dodatkowym zajęciem i dochodem. Jego synowie, Carlos i Felipe założyli firmę eksportującą kolumbijskie ziarna – m.in. pochodzące z rodzinnych farm, ale nie tylko. W ten sposób rodzina zdołała zapanować nad znaczną częścią łańcucha sprzedaży swoich kaw. Uzyskane w ten sposób środki przekierowują na dalsze eksperymenty z obróbką.
OPINIA ROASTERA
Zapraszamy Was na kolejny odcinek fermentacyjnych przygód rodziny Arcila. Tym razem w roli głównej zielone jabłko. Myślicie, że żartujemy? Naprawdę je tu znajdziecie, kawa smakuje, jakbyśmy do niej dolali soku.
Rodzina Arcila jest na naszym radarze już od dawna. To trzecie i czwarte pokolenie plantatorów. Jairo, przez lata pracował w kolumbijskim sektorze kawowym, a uprawa kawy dodatkowym zajęciem i dochodem. Jego synowie, Carlos i Felipe założyli firmę eksportującą kolumbijskie ziarna – m.in. pochodzące z rodzinnych farm, ale nie tylko. W ten sposób rodzina zdołała zapanować nad znaczną częścią łańcucha sprzedaży swoich kaw. Uzyskane w ten sposób środki przekierowują na dalsze eksperymenty z obróbką.
OPINIA ROASTERA
Zapraszamy Was na kolejny odcinek fermentacyjnych przygód rodziny Arcila. Tym razem w roli głównej zielone jabłko. Myślicie, że żartujemy? Naprawdę je tu znajdziecie, kawa smakuje, jakbyśmy do niej dolali soku.
Stopien palenia ziaren: Jasny
Obrobka: Experimental
Rodzaj kawy: Ziarnista
Szczegóły - kawa ziarnista Kolumbia Santa Monica Green Apple Anaerobic Honey Filter 150 g
- Producent: Bracia Ziółkowscy
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5906815380380
- EAN: 5906815380380
- Powiązane tematy: Nowości
Składniki - kawa ziarnista Kolumbia Santa Monica Green Apple Anaerobic Honey Filter 150 g
100% Arabica
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Popularne tematy: