Moje smaki Outlet
- Muza
-
978837758479833
-
48 godzin + czas dostawy
Moje smaki to pierwsza książka Michela Morana ? znakomitego kucharza, pasjonata gotowania i jurora najpopularniejszego polskiego kulinarnego show. Doświadczony restaurator, mistrz kuchni francuskiej zdradza przepisy na swoje najlepsze dania.
Potrawy, które przygotowuje, są bardzo różnorodne. Ogromnym sentymentem pała do kuchni francuskiej. Nie powinno to dziwić, ponieważ we Francji się urodził, wychował i wykształcił, choć jego rodzice są Hiszpanami. Ukończył paryską szkołę hotelarstwa ?Jean Doruant?, a szlify w zawodzie zdobywał w pięciogwiazdkowym hotelu ?Royal Monceau? i w restauracji ?Le Jardin?, także w Paryżu. Tajniki kuchni zgłębiał również w Szwajcarii ? w hotelach ?La Reserve? i ?Beau Rivage? oraz w elitarnym klubie ?Griffings?. Gotował w restauracjach w Niemczech i Luksemburgu, a od wielu lat prowadzi własną restaurację w Warszawie.
Nawyki wyniesione z francuskiej szkoły kulinarnej ułatwiają mu poruszanie się na rynku zawodowym, tworzenie kuchni nowoczesnej i smacznej, a pamięć rodzinnych smaków pozwala mu uatrakcyjniać przygotowywane potrawy.
Od ponad 30 lat zbiera doświadczenia kulinarne w różnych miejscach Europy. Sezonowe warzywa i owoce inspirują go, mobilizują do sięgania po nowe pomysły i realizowania ich w kuchni. I do łączenia ich ze wspaniałymi winami!
Uważa, że gotowanie jest bardzo przyjemne i zachęca do spojrzenia na nie jak na jedzenie ? na coś, co daje zadowolenie, a nie jak na nudny codzienny obowiązek.
W tej książce zamieścił około 130 przepisów, do których często sięga. Niektóre mają długą tradycję, przypominają mu początki w kuchni, inne po prostu lubi. Przedstawia w niej repertuar dań pasujących na różne okazje i o różnych porach roku.
Szczegóły - Moje smaki
- Autor: Michel Moran
- Wydawnictwo Muza
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2013
- Ilość stron: 240
- Format: 188 x 246 mm
- Stan: końcówka nakładu, książki są nowe, ale niepełnowartościowe (mogą posiadać zażółknięcia, drobne zagięcia, itp.), mogą nie posiadać dodatków takich jak płyty CD, płyty DVD, mazaki, długopisy, naklejki i inne drobne elementy, pakiet może być niekompletny.
- Model: 978837758479833
- Język: polski
- ISBN: 9788377584798
- EAN: 978837758479833
- Wymiary: 18.8x24.6x2.5 cm
- Powiązane tematy: Zdrowe nawyki
Dane producenta
Recenzje
Recenzje
O Autorze
Michel Moran jest znanym, francuskim restauratorem i szefem kuchni. Urodził się w 1965 roku w Paryżu, jednak z pochodzenia jest hiszpanem. Większość z nas z pewnością kojarzy go z programu “MasterChef”, który osiągnął ogromną popularność.
Michel Moran został wielokrotnie nagradzany za doskonały smak swoich potraw i doceniony przez niejednego krytyka kulinarnego. Szef kuchni z pochodzenia jest synem hiszpańskich emigrantów. Od zawsze interesował się gotowaniem i kuchnią, praktyki zawodowe odbywał między innymi w pięciogwiazdkowym hotelu w samym centrum Paryża. Charakteryzował go niebanalny smak i doskonałe wyczucie w kwestii przypraw.
Michel Moran od 2004 roku jest właścicielem restauracji “Bistro de Paris”, która znajduje się w Polsce. Za doskonałe dania restauracja ta otrzymała w 2012 roku rekomendację od Michelina. Michel Moran na stałe mieszka w Polsce wraz ze swoją żoną. Lubi polską kuchnię, jednak najbardziej ceni sobie owoce morza i ryby, oczywiście najwyższej jakości! Znany stał się dla mediów poprzez udział w charakterze jurora w polskiej edycji “MasterChef” i “MasterChef Junior”, które to emitowane były przez stację TVN. Poznany został jako surowy, ale i sprawiedliwy juror, który potrafił docenić młodych i niebanalnych kucharzy.
Michel Moran zajął się również wydawaniem własnych książek kucharskich. “Doradca smaku” doczekała się kolejnej części oraz została bardzo pozytywnie odebrana przez krytyków. Sięgnąć możemy również po “Moje smaki”, która była pierwszą pozycją, która zawierała przepisy na sekretne i ulubione dania kucharza. Michel Moran zaraża swoją pasją i zaangażowaniem oraz zachęca do eksperymentowania. Niezależnie od tego czy jesteś kucharzem profesjonalnym, najważniejszy jest dobry smak i wyczucie! W 2006 roku został nawet nagrodzony francuskim odznaczeniem narodowym, za promowanie narodowych produktów rolnych oraz ryb i owoców morza.
Inni Klienci kupili również
Popularne tematy: