Jeżeli od zawsze chcieliście poznać tajniki kuchni japońskiej, znaleźliście się w idealnym miejscu. Przygotowaliśmy dla Was kilka kluczowych informacji w pigułce! Z tego tekstu dowiecie się nie tylko o historii japońskiej sztuki gotowania, ale także o charakterystycznych składnikach i najpopularniejszych daniach.

SPIS TREŚCI

  1. Przepisy kuchni japońskiej
  2. Kuchnia japońska - krótki rys historyczny
  3. Kuchnia japońska a zdrowie
  4. Główne składniki kuchni japońskiej
  5. Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej


Przepisy kuchni japońskiej


Zupa miso - przepis i właściwości. Jak działa na odporność?

Zupa miso - przepis i właściwości. Jak działa na odporność? »

Tradycyjne danie kuchni japońskiej. Uniwersalne i nadające się na każdą porę dnia i roku. Posiada niezwykłe właściwości zdrowotne.


Kuchnia japońska - krótki rys historyczny

Geograficzne położenie Japonii miało niebagatelny wpływ na kształtowanie się tamtejszej tradycji kulinarnej - wyspa ta jest bowiem ze wszystkich stron otoczona morzem, ale dużą część jej krajobrazu stanowią także góry. Kuchnia japońska to od wielu lat wpływy rybołówstwa i zbieractwa. Dieta Japończyków jest bogata w świeże ryby, owoce morza oraz produkty leśne.

Co charakterystyczne dla tradycji kulinarnych tego regionu, na próżno szukać w nich dużych ilości mięsa. Ma to swoje konotacje historyczne, kiedy to za sprawą tradycji buddyjskiej dominującej w Japonii ok. VII w. n.e. wprowadzono zakaz spożywania mięsa zwierząt. Sytuacja zmieniła się dopiero w epoce Meiji, a więc w latach 1868-1912.

Kuchnia japońska a zdrowie

Powszechnie mówi się, że japońska kuchnia należy do jednej z najzdrowszych na świecie. I to prawda! Znajdziemy w niej przede wszystkim warzywa i owoce, owoce morza oraz świeże ryby. Na właściwości odżywcze kuchni japońskiej wpływa także sposób przygotowywania potraw. Nie spotkamy się tam z niepotrzebną, czasami wielokrotną obróbką termiczną. Wpływa to również na stosunkowo małą ilość kalorii niektórych dań.

Najlepszym potwierdzeniem pozytywnego wpływu japońskiej kuchni na zdrowie są mieszkańcy Okinawy. Osoby zamieszkujące wyspę często nawet w wieku stu lat mogą pochwalić się nienagannym zdrowiem i rzadką częstotliwością występowania przewlekłych chorób związanych z zaawansowanym wiekiem. To zasługa japońskich dań, które są kompozycją produktów o niskim indeksie glikemicznym, żywności nieprzetworzonej i bogatej w składniki odżywcze.

Główne składniki kuchni japońskiej

Specyfika dań japońskich różni się w zależności od regionów. Jednymi z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych składników są grzyby shiitake, soja, ryż, glony i tofu. W niektórych regionach do diety często wprowadza się owoce takie jak kasztan, yuzu, daidai czy mikan.

Zakres przypraw urozmaicający poszczególne dania jest w tym kraju niewielki – Japończycy stawiają przede wszystkim na naturalność produktów, doprawiając je zaledwie sosem sojowym, olejem sezamowym, octem ryżowym, miso oraz chrzanem wasabi.

Kolejny istotny składnik kuchni japońskiej to ryby, najczęściej makrela, langusta, tuńczyk, węgorz, ale nie tylko. Japończycy chętnie włączają do swojej diety także owoce morza, a nawet mięso. Choć historia tego kraju przez długi czas wykluczała spożycie mięsa, dziś w regionalnych posiłkach można znaleźć dodatki w postaci wieprzowiny lub wołowiny.

kuchnia japońska

Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej

Zanim przejdziemy do omówienia kilku najpopularniejszych potraw charakterystycznych dla Kraju Kwitnącej Wiśni, przyjrzyjmy się sposobowi ich przygotowania. Wyróżniamy następujące rodzaje dań japońskich:

  • Namasumono – dania, które nie są poddawane obróbce cieplnej,
  • Nikomono – dania gotowane,
  • Teppenyak – dania grillowane,
  • Yakimono – dania pieczone na ruszcie,
  • Agemono – dania smażone,
  • Sukemono – dania poddane procesowi fermentacji,
  • Sunomon – sałatki.

Jeżeli zaś chodzi o najpopularniejsze potrawy, to nie sposób nie wspomnieć o sushi, czyli tradycyjnych rolkach z użyciem glonów, ryżu, ryb i szeregu dodatków. To jednak nie wszystko, co oferuje nam kuchnia japońska! Poniżej przedstawiamy pozostałe, często spotykane dania:

  • Ramen – to zupa powstała na bazie wieprzowego rosołu i dodatków takich jak makaron, mięso, jajko na twardo, rzodkiew daikon, kukurydza, pędy bambusa i owoce morza. Zupę doprawia się sosem sojowym lub miso, a składniki często dobiera się według indywidualnych preferencji.
  • Misho-shiru – zupa gotowana na bazie dashi z dodatkiem miso, wodorostów, ryb i tofu. To sezonowe danie, które według kulinarnej tradycji Japonii powinno odzwierciedlać aktualną porę roku.
  • Soba – jeden z bardziej popularnych makaronów, produkowany z mąki gryczanej. W zależności od pory roku podawany jest na zimno lub na ciepło, najczęściej z dodatkiem smażonego tofu, tenkasu lub wodorostami.
  • Udon – kolejny popularny makaron, tym razem pszenny i prawie zawsze podawany na ciepło. Udon spotyka się w wielu odmianach uzależnionych od składników towarzyszących i specyfiki podania.
  • Sashimi – specyficzny sposób serwowania potraw mięsnych. Poszczególne składniki kroi się w paski lub kostkę i podaje się w asyście wasabi, sosu sojowego i rzodkwi daikon.

Mamy nadzieję, że po lekturze tekstu przyjrzycie się swojej diecie nie tylko pod kątem orientalnych smaków, ale przede wszystkim zdrowego zbilansowania posiłków. A jeżeli chcielibyście samodzielnie przygotować któreś z wymienionych przez nas dań, serdecznie zapraszamy do naszego sklepu internetowego – znajdziecie w nim wszystko, co potrzebne do przygotowania japońskich dań!


Zobacz także: