Manuka Health Miód Nektarowy Manuka MGO 100+ 500 g

Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. Czym jest Miód Manuka? W 2013 r. przy udziale...
139,99 * 209,58 zł
Cena za kg : 279.98zł
*cena detaliczna

Dodaj do schowka

najniższa cena z 30 dni: 139,99 zł

Opis

Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Czym jest Miód Manuka?

W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science AND characteristing Manuka honey – Current AND future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO™?

MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej – jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka – MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). W miodzie MGO™ 100+ zawartość methylglyoxalu wynosi 179,7 mg/kg.

Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.

Szczegóły - Manuka Health Miód Nektarowy Manuka MGO 100+ 500 g

  • Producent: Manuka Health
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9421023628919
  • EAN: 9421023628919
  • Wymiary: 11.2 x 6.7 x 6.7 cm

Składniki - Manuka Health Miód Nektarowy Manuka MGO 100+ 500 g

Miód z krzewu manuka 100%.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 g, w 15 g*:

  • Wartość energetyczna 1400 kJ / 335 kcal, 210 kJ / 50 kcal
  • Tłuszcz 0 g, 0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, 0 g
  • Węglowodany 82,1 g, 12,3 g
  • w tym cukry 82,1 g, 12,3 g
  • Białko 0 g, 0 g
  • Sól 0,03 g, 0 g
  • Methylglyoxal >10 mg, >1,5 mg

* 15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.

Sposób przygotowania i przechowywania

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Dane producenta/dystrybutora

Propharma sp. z o.o., ul. Łopuszańska 36, 02-220 Warszawa, Polska

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również