Matcha 40g
- Long Man Tea
-
5903299988583
-
72 godziny + czas dostawy
Chińska herbata matcha od Long Man Tea. Matcha to sproszkowana zielona herbata, która została wymyślona w Chinach w okresie dynastii Tang między VII a X w. Między X a XII w stała się bardzo popularna. Zmieniały się jej metody jej przygotowania i parzenia. Z czasem stała się tak popularna, że mnisi...
22,00 zł
Opis
Matcha to sproszkowana zielona herbata, która została wymyślona w Chinach w okresie dynastii Tang między VII a X w. Między X a XII w stała się bardzo popularna. Zmieniały się jej metody jej przygotowania i parzenia. Z czasem stała się tak popularna, że mnisi buddyjscy Zen uznali ją za niezbędny element medytacji. Uważali, że oczyszcza umysł i ciało. Ceremonia picia herbaty, sposób jej wytwarzania i przygotowania zostały przewiezione do Japonii wraz z mnichami buddyjskimi Zen w 1191, osoba odpowiedzialną za kultywowanie tej tradycji był mnich Eisai. Ten często cytowany mnich nazywał matchę “elixirem nieśmiertelnych”.
Z czasem rozwój przemysłu herbacianego rósł wraz z imperium chińskim. Dostępny na rynku ogromny wybór herbat liściastych, prasowanych powoli wyparł matchę. W Japonii ceremonia parzenia matchy była nieodzownym elementem funkcjonowania zakonów buddyjskich Zen, później ceremonię przejęła klasa Szogunów.
Różnica między chińską i japońską matchą:
Chińska ma ciemniejszą barwę i delikatnie bardziej cierpki smak. Jej aromat jest bardziej wyrazisty.
Matchę japońską charakteryzuje jaśniejszy kolor, delikatniejszy smak i większa słodycz.
Każdy może wybrać według własnych preferencji smakowych. Matcha chińska nadaje się znakomicie do wypieków i z dodatkiem mleka.
Sposób parzenia:
Herbatę matcha (ok. 3 g na miseczkę 150-200 ml) zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 60-70?C i energicznie mieszamy, doprowadzając do stworzenia jednorodnej zawiesiny.
Chińska herbata matcha od Long Man Tea.
Matcha to sproszkowana zielona herbata, która została wymyślona w Chinach w okresie dynastii Tang między VII a X w. Między X a XII w stała się bardzo popularna. Zmieniały się jej metody jej przygotowania i parzenia. Z czasem stała się tak popularna, że mnisi buddyjscy Zen uznali ją za niezbędny element medytacji. Uważali, że oczyszcza umysł i ciało. Ceremonia picia herbaty, sposób jej wytwarzania i przygotowania zostały przewiezione do Japonii wraz z mnichami buddyjskimi Zen w 1191, osoba odpowiedzialną za kultywowanie tej tradycji był mnich Eisai. Ten często cytowany mnich nazywał matchę “elixirem nieśmiertelnych”.
Z czasem rozwój przemysłu herbacianego rósł wraz z imperium chińskim. Dostępny na rynku ogromny wybór herbat liściastych, prasowanych powoli wyparł matchę. W Japonii ceremonia parzenia matchy była nieodzownym elementem funkcjonowania zakonów buddyjskich Zen, później ceremonię przejęła klasa Szogunów.
Różnica między chińską i japońską matchą:
Chińska ma ciemniejszą barwę i delikatnie bardziej cierpki smak. Jej aromat jest bardziej wyrazisty.
Matchę japońską charakteryzuje jaśniejszy kolor, delikatniejszy smak i większa słodycz.
Każdy może wybrać według własnych preferencji smakowych. Matcha chińska nadaje się znakomicie do wypieków i z dodatkiem mleka.
Sposób parzenia:
Herbatę matcha (ok. 3 g na miseczkę 150-200 ml) zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 60-70?C i energicznie mieszamy, doprowadzając do stworzenia jednorodnej zawiesiny.
Rodzaj herbaty: matcha
Szczegóły - Matcha 40g
- Producent: Long Man Tea
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5903299988583
- EAN: 5903299988583
- Powiązane tematy: Nowości
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Mamy też: