Miód spadziowy stanowi istne bogactwo cennych witamin oraz makro i mikroelementów. Chociaż smakiem i wyglądem dość mocno przypomina tradycyjne, kwiatowe miody, różni się od nich swoim pochodzeniem. Przyjrzyjmy się bliżej temu wyjątkowemu, naturalnemu produktowi!
Z czego powstaje miód spadziowy?
Swoje niezwykłe właściwości zdrowotne miód spadziowy zawdzięcza unikalnemu pochodzeniu. Niektórzy mogą być zaskoczeni kiedy dowiedzą się, z czego jest miód spadziowy - powstaje on z mieszanki soków drzewnych oraz wydzieliny mszyc oraz czerwców, które na nim żerują. Już na pierwszy rzut oka doskonale widać różnicę pomiędzy miodem spadziowym, a tradycyjnym miodem nektarowym. W zależności od gatunku drzewa, z jakiego powstał, miód spadziowy może mieć zabarwienie ciemnożółte, brunatne, zielonkawe, a w przypadku miodu pozyskanego z drzew iglastych, nawet czarne. Różnice są wyczuwalne także w aromacie oraz w smaku, który jest bardziej intensywny i lekko żywiczny. Konsystencja miodu spadziowego jest bardzo gęsta i lepka.
Co to jest spadź? Rodzaje
Wiemy już, jak powstaje miód spadziowy. Przyjrzyjmy się bliżej tej wyjątkowej substancji, jaką jest pozyskiwana z drzew spadź. Ta słodka, bogata w aminokwasy i białka ciecz stanowi mieszankę wydzielin drobnych szkodników, takich jak mszyce, z sokami drzewnymi, wypływającymi wskutek nakłuć wykonywanych przez owady. Spadź pobierana jest przez pszczoły, które zanoszą ją do ula i wytwarzają z niej miód w podobny sposób, jak robią to w przypadku nektaru kwiatowego. Tak powstaje produkt o wyjątkowych wartościach odżywczych, który śmiało może konkurować z wieloma syntetycznymi preparatami dostępnymi w aptekach!
Spadź jest bardzo cennym i trudnym do pozyskania składnikiem, który może pojawiać się nawet z kilkuletnimi przerwami. Stąd też bywa nazywany "miodem królewskim", a jego cena może być znacznie wyższa od ceny miodu nektarowego.
Rodzaj spadzi zależy od tego, z jakiego drzewa zostaje pozyskana. Wyróżniamy dwa rodzaje spadzi - iglasta (pochodzi z drzew iglastych) oraz liściasta (pochodzi z drzew liściastych).
⇨ Zobacz miody z ekologicznego sklepu Bee >>
Rodzaje miodu spadziowego
Dwa podstawowe rodzaje miodu spadziowego - liściasty oraz iglasty - są w prostej linii pochodną rodzaju spadzi. Obydwa warianty wyróżniają się niezwykle cennymi właściwościami. Miód spadziowy iglasty pozyskiwany jest między innymi z topoli, brzozy, klonu, lipy oraz wierzby. Świetnie sprawdza się w przypadku chorób układu nerwowego, wątroby, jelit.
Miód iglasty otrzymuje się głównie z jodły, ale także ze świerku, sosny, modrzewia. Jest szczególnie polecany na choroby dróg oddechowych, dolegliwości układu pokarmowego czy też choroby skórne.
Specyficzny smak i aromat miodu spadziowego nie każdemu przypadnie do gustu. W takim przypadku alternatywą jest miód nektarowo - spadziowy, który łączy w sobie zdrowotne zalety spadzi z delikatniejszym smakiem miodu nektarowego.
Właściwości miodu spadziowego
Regularnie spożywany miód spadziowy może z powodzeniem zastąpić wiele środków farmaceutycznych. Jest to zasługą całego szeregu witamin, minerałów oraz innych cennych elementów, które możemy w nim znaleźć. Najważniejsze składniki, dzięki którym można śmiało zaliczyć go do grona najzdrowszych produktów spożywczych, to:
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- fosfor,
- miedź,
- mangan,
- kobalt,
- garbniki,
- flawonoidy,
- enzymy,
- witamina A i C,
- witaminy z grupy B.
Miód spadziowy może pochwalić się wyraźnie odczuwalnym, korzystnym wpływem na zdrowie- skutecznie wzmacnia organizm oraz wspiera układ odpornościowy. Oczywiście, nie są to jego wszystkie dobroczynne możliwości.
Na co pomaga miód spadziowy?
- ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
- pomaga w regeneracji organizmu w okresie rekonwalescencji lub po antybiotykoterapii
- przyspiesza gojenie ran i oparzeń
- ma działanie przeciwreumatyczne
- wykazuje działanie wykrztuśne, jest więc polecany przy chorobach dróg oddechowych
- łagodzi dolegliwości układu pokarmowego
- wzmacnia serce
- korzystnie wpływa na układ krążenia
- wzmacnia stawy
- poprawia samopoczucie
- łagodzi stany nerwowe
- ma korzystny wpływ na wątrobę
- ma działanie uspokajające
Zobacz także: