mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest produktem pochodzenia roślinnego wytwarzanym z wiórków kokosowych. Ze względu na swój smak i wartości odżywcze znalazło liczne zastosowania w kuchni, a jego właściwości pielęgnacyjne wykorzystuje się w kosmetologii. Choćby z tego powodu warto lepiej mu się przyjrzeć.

SPIS TREŚCI

  1. W jaki sposób powstaje mleko kokosowe?
  2. Mleko kokosowe - alternatywa dla mleka krowiego
  3. Właściwości mleka kokosowego
  4. Wartości odżywcze, kalorie, IG
  5. Zastosowanie w kuchni
  6. Właściwości kosmetyczne


W jaki sposób powstaje mleko kokosowe?

Mleko kokosowe wytwarza się z miąższu orzecha kokosowego połączonego z wodą. Ostateczny skład zależy od ilości wody, którą wykorzystano podczas ekstrakcji rozdrobnionego miąższu. Proporcje te mają wpływ na konsystencję mleka oraz zawartość tłuszczu. Bardziej rozcieńczone mleko daje wersję light, z kolei mocniej zagęszczone często nazywane jest mleczkiem kokosowym.

Aby samodzielnie przygotować mleko kokosowe, wystarczy paczka wiórków kokosowych i woda (poleca się przynajmniej litr wody na 200 g wiórków). Należy zalać wiórki wodą, odstawić na noc do lodówki, a następnie zagotować do temperatury 60℃. Po zmiksowaniu wystarczy odcedzić mleko przez sitko z drobnymi oczkami lub gazę.

Mleko kokosowe - alternatywa dla mleka krowiego

Mleko kokosowe często mylone jest z wodą kokosową, jednak nic bardziej mylnego. Z wyglądu przypomina zwykłe mleko krowie - jest białe, ma dość gęstą (w zależności od ilości dodanej wody) oraz gładką, kremową konsystencję. Można by się pomylić, gdyby nie fakt, że pachnie i smakuje kokosem.

Mleczko kokosowe stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego, zwłaszcza w przypadku alergików. Nie zawiera laktozy ani białek mleka, które mogą wywoływać dolegliwości pokarmowe lub skazy białkowe (alergie skórne). Jest za to równie kaloryczne i bardzo zdrowe, a do tego w 100% pochodzenia roślinnego, więc doskonale nadaje się dla wegetarian i wegan.

Mleko kokosowe - właściwości

mleko kokosowe

Liczne lecznicze właściwości mleka kokosowego czynią z niego produkt godny uwagi. Jeśli kogoś niepokoi fakt, że jest wysokokaloryczne i składa się głównie z tłuszczów nasyconych, to nie ma powodów do zmartwień, ponieważ jego właściwości zostały potwierdzone badaniami naukowymi. Należy bowiem pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze są złe dla organizmu.

Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

W mleku kokosowym znajduje się kwas laurynowy i to ON nadaje mleku właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki niemu organizm jest lepiej chroniony, rzadziej poddaje się chorobom bakteryjnym i wirusowym. To oznacza, że regularne spożywanie mleka kokosowego może ochronić np. przed grypą.

Działanie przeciwzapalne

Mleko kokosowe łagodzi zarówno przejściowe stany zapalne, jak i wpływa na zmniejszenie przewlekłych stanów zapalnych, np. pojawiających się w reumatyzmie. Czasami nawet całkowicie je niweluje.

Regulowanie poziomu cholesterolu i lipidów

Z badań wynika, że dzięki spożywaniu mleka kokosowego (a także oleju kokosowego) spada poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu), a wzrasta poziom cholesterolu HDL, czyli tego „dobrego”. Ponadto we krwi spada poziom lipidów, czyli trójglicerydów.

Leczenie wrzodów

Co ciekawe, mleko kokosowe daje podobne efekty jak leki przeciwwrzodowe. Zmniejsza ból związany z wrzodami i działa ochronnie na błonę śluzową układu pokarmowego. Dzięki temu ogranicza powstawanie nowych wrzodów oraz zmniejsza te już istniejące.

Mleko kokosowe - wartości odżywcze, kalorie, IG

W mleku kokosowym znajduje się wiele witamin i składników mineralnych istotnych dla codziennego funkcjonowania organizmu. Zawiera ono m.in.: żelazo, magnez, potas, miedź, mangan, kwas foliowy, a także witaminy A, E, C i witaminy z grupy B oraz niewielkie ilości wapnia. Ma też dość niski indeks glikemiczny, czyli wskaźnik pokazujący, jak spożycie produktu wpływa na zawartość glukozy we krwi. W przypadku mleka kokosowego wynosi ON 40.

W 100 g mleka kokosowego znajduje się:

  • około 200 kalorii,
  • 24 g tłuszczu (w tym 21 g tłuszczów nasyconych),
  • 6 g węglowodanów (w tym ok. 3 g cukrów),
  • 2,3 g białka.

Mleko kokosowe - zastosowanie w kuchni

Mleko kokosowe jest niezwykle popularne w kuchni orientalnej, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni tajskiej i indyjskiej. Jego delikatna słodycz wspaniale kontrastuje z ostrymi przyprawami, wyciąga z potraw głębię smaku. Za sprawą roślinnego pochodzenia stanowi doskonałą alternatywę dla produktów mlecznych w kuchniach wegetarian i wegan.


Mleko kokosowe z powodzeniem można wykorzystywać tak samo jak mleko krowie lub śmietanę. Oznacza to, że sprawdzi się do zagęszczania zup, przyrządzania naleśników, dań na słodko, ciast i deserów. Warto pamiętać, że mleczko kokosowe (najczęściej sprzedawane w puszkach) w założeniu jest gęstsze niż mleko kokosowe.

Właściwości kosmetyczne mleka kokosowego

Mleko kokosowe ma podobne właściwości kosmetyczne jak olejek kokosowy - doskonale pielęgnuje skórę. Przede wszystkim nawilża ją, sprawiając, że jest promienna i zdrowa. Działa łagodząco i odmładzająco, powstrzymując tym samym starzenie się skóry. Do tego zmniejsza wydzielanie sebum i oczyszcza pory, więc doskonale sprawdza się przy demakijażu.

Tak samo jak olej kokosowy przyspiesza regenerację skóry. Oprócz tego łagodzi stany zapalne, zwłaszcza powstałe w wyniku oparzeń słonecznych. Ponadto maseczka wykonana z mleka kokosowego regeneruje i nawilża włosy, dzięki czemu są zdrowe i błyszczące.

Mleko kokosowe robi się coraz bardziej popularne w krajach europejskich. Nie ma w tym nic dziwnego, skoro ma doskonały smak, stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego, cechuje się licznymi właściwościami leczniczymi, a do tego może być wykorzystane przy pielęgnacji skóry i włosów.


Zobacz także: