Mleko migdałowe >>

Jak powstaje mleko migdałowe i czy z całym procesem mają coś wspólnego migdały? Przedstawiamy kompendium wiedzy dotyczące napoju z migdałów. Porozmawiamy o właściwościach, wartościach odżywczych i zastosowaniu. Zapraszamy!

SPIS TREŚCI

  1. Jak powstaje mleko migdałowe?
  2. Mleko migdałowe jako alternatywa dla mleka krowiego
  3. Właściwości mleka migdałowego
  4. Przeciwwskazania
  5. Kalorie i wartości odżywcze1
  6. Zastosowanie w kuchni
  7. Zastosowanie w kosmetyce


Jak powstaje mleko migdałowe?

Bazą mleka migdałowego są oczywiście migdały, a dokładniej – pasty migdałowej. Migdały są poddawane ekstrakcji, w ramach której powstaje charakterystyczna pulpa. Do mleka migdałowego dodawana jest ponadto woda i cukier (w większości przypadków), co zapewnia charakterystyczną konsystencję i smak. Przy kupowaniu tego typu mleka polecamy zweryfikować skład i zawartość migdałów.

Mleko migdałowe jako alternatywa dla mleka krowiego

Mleko migdałowe, a właściwie napój migdałowy, to jedna z chętniej wybieranych alternatyw dla mleka krowiego. Produkt ten ma oczywiście swoje plusy i minusy. Do tych drugich należy z pewnością zaliczyć mniejszą zawartość białka. Napój migdałowy nie jest także najlepszym urozmaiceniem aromatycznej filiżanki kawy – istnieje ryzyko, że produkt w połączeniu z gorącym napojem się rozwarstwi.

Plusów mleka migdałowego jest na szczęście zdecydowanie więcej. Po pierwsze, napój migdałowy ma zdecydowanie niższą wartość kaloryczną niż tradycyjne mleko pochodzenia zwierzęcego. To zdrowy tłuszcz nienasycony, który może być także doskonałym źródłem wapnia. Przeciwutleniacze zawarte w mleku z migdałów wspomagają codzienne funkcjonowanie organizmu i mogą wykazywać działanie ochronne.

Właściwości mleka migdałowego

Mleko migdałowe >>

Napój migdałowy dla zdrowia? Jak najbardziej! Mleko migdałowe za sprawą dużej ilości składników odżywczych i witamin, między innymi witaminy E, wspiera codzienne funkcjonowanie naszego organizmu i wpływa na wolniejsze postępowanie procesów starzenia. Mleko z migdałów pomoże także przy trudnościach z trawieniem, wzdęciach, zaparciach oraz refluksie żołądkowo-przełykowym.

Migdały charakteryzują się także silnym działaniem antyoksydacyjnym, są wartościowym elementem diety osób zmagających się z cukrzycą typu 2 czy miażdżycą. Cynk zawarty w mleku migdałowym wpływa też korzystnie na stan włosów, paznokci i skóry. Napój ten dostarcza nam także dużych ilości rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który doskonale wpływa na pracę układu trawiennego. To także dobry wybór dla tych z Was, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów.

Przeciwwskazania

Mleko migdałowe, choć ma wiele plusów, nie jest odpowiednie dla każdego. Migdały to bowiem jedne z najpopularniejszych alergenów, które mogą wywoływać silne reakcje organizmu. Szczawiany obecne w mleku z migdałów mogą być także niebezpieczne dla osób cierpiących na kamicę nerkową – istnieje ryzyko, że w takim przypadku częste spożywanie napoju z migdałów może przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych.

Mleko migdałowe - kcal i wartości odżywcze

Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze i energetyczne znajdujące się w 100 g mleka migdałowego:

  • Wartość energetyczna – 24 kcal
  • Białko – 0,5 g
  • Tłuszcz – 1,1 g
  • Węglowodany – 3,0 g
  • Błonnik – 1,6 g
  • Witamina D – 60 IU
  • Witamina B2 – 0,3 mg
  • Witamina E – 3 mg
  • Witamina B12 - 0,9 μg
  • Wapń – 100 mg
  • Fosfor – 10 mg
  • Potas – 80 mg
  • Sód – 0,1 mg

Zastosowanie mleka migdałowego w kuchni

Czy mleko migdałowe można gotować? Czy sprawdza się jako dodatek do wypieków i innych słodkości? Oczywiście! Mleko migdałowe znajduje szerokie zastosowanie w kuchennej codzienności. Idealnie sprawdza się jako dodatek do kawy, herbaty, wszelkiego rodzaju koktajli czy sosów lub marynat. Napój migdałowy można wykorzystywać także przy wypiekach, gotowaniu płatków czy puddingów, przygotowywania naleśników, robieniu domowego jogurtu etc.

Mleko migdałowe w kosmetyce

Mleczko migdałowe jest również częstym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych – to jemu zawdzięczamy kompleksowe nawilżanie i natłuszczanie. Kosmetyki z dodatkiem migdałowego mleczka są dedykowane przede wszystkim posiadaczom i posiadaczkom skóry wrażliwej oraz suchej. Znakomicie sprawdzają się także w pielęgnacji ciała po ciąży – pomagają w walce z rozstępami. Olejek migdałowy jest z kolei chętnie wykorzystywany w produkcji kosmetyków do włosów – odpowiada za ich kompleksowe odżywienie.

Mamy nadzieję, że po lekturze tego wpisu przekonacie się do napoju z migdałów. Zacznijcie od małych kroczków, np. kawy z mlekiem migdałowym. Kto wie, być może z czasem napój ten całkowicie zastąpi w Waszej diecie mleko pochodzenia zwierzęcego?


Zobacz także: