Naturalnie Zdrowe Mieszanka do wypieku chleba żytniego Staropolskiego + Drożdże piekarskie suche Zestaw 3 x 500 g + 100 g

Zestaw zawiera: + 3x Mieszanka do wypieku chleba żytniego Staropolskiego Chleb Staropolski 100% naturalna mieszanka Chleb Staropolski – w jego skład wchodzą: mąka żytnia typ 720: 60%, mąka pszenna typ 750: 25%, naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia , kultura starterowa): 13,4%, sól: 1,6%. Z...
28,96 * 29,76 zł
Cena za kg : 18.1zł
*cena detaliczna

Dodaj do schowka

najniższa cena z 30 dni: 27,16 zł

Opis

Zestaw zawiera:

+ 3x Mieszanka do wypieku chleba żytniego Staropolskiego

Chleb Staropolski 100% naturalna mieszanka

Chleb Staropolski – w jego skład wchodzą:

  • mąka żytnia typ 720: 60%,
  • mąka pszenna typ 750: 25%,
  • naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia , kultura starterowa): 13,4%,
  • sól: 1,6%.

Z jednego opakowania otrzymujemy po upieczeniu chleb o wadze około 0,75 kg. Na każdym opakowaniu opisane są 2 sposoby przygotowania-w automatach i w piekarnikach. Jeżeli chcemy upiec chleb słonecznikowy lub dyniowy wystarczy do ciasta dodać 50-100g odpowiednich pestek.

+ 1x Drożdże piekarskie suche instant

Drożdże instant w proszku to produkt, który umożliwia wyrastanie i spulchnianie wypieków, więc doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Dzięki różnorodnym możliwościom jego zastosowania ciasta drożdżowe, aromatyczne chleby i chlebki, bułki, ciasta ciężkie i wiele innych wypieków od wielu lat goszczą na naszych stołach. Historia stosowania produktu w celach spożywczych sięga starożytności, kiedy to efekt fermentacji uzyskiwano za pomocą drożdży zawartych w skórkach winogron. Stąd też początkowo ich głównym przeznaczeniem była produkcja alkoholi. Dopiero z czasem znalazły zastosowanie w piekarnictwie, gdzie produkt jest obecny do dnia dzisiejszego w zmienionej formie.

Drożdże piekarskie suche – właściwości

Drożdże instant są znacznie mocniejsze niż drożdże świeże, gdyż już niewielka ilość wystarczy, aby spulchnić ciasto. 7-9 g drożdży instant odpowiada 25 g świeżych, to porcja na 1 kg mąki) To oznacza, że nawet małe opakowanie 100 g drożdży wystarczy na wypiek około 25 bochenków z naszych mieszanek chlebowych. Dodatkowo stabilność i moc drożdży suszonych instant pozwala przyspieszyć proces fermentacji, dzięki czemu do momentu wyrośnięcia ciasta nie minie dużo czasu.

Warto w szczególności podkreślić, że drożdże instant nie różnią się w działaniu od świeżych drożdży. Oba produkty dadzą finalnie podobny efekt, ale termin zdatności drożdży świeżych jest zdecydowanie krótszy niż suchych drożdży.

Domowy chleb

Drożdże suszone instant w naszym sklepie to produkt, który może stanowić składową wypieku domowego chleba, a w oferowanych wielkościach stanowią także ekonomiczne rozwiązanie dla branży spożywczej i wytwórców pieczywa.

Produkty w zestawie (2)

Składniki - Naturalnie Zdrowe Mieszanka do wypieku chleba żytniego Staropolskiego + Drożdże piekarskie suche Zestaw 3 x 500 g + 100 g

Mieszanka do wypieku chleba żytniego Staropolskiego: Mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 750, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól.

Drożdże piekarskie suche instant: Drożdże suche, E491.

Wartości odżywcze

Mieszanka do wypieku chleba żytniego Staropolskiego:

W 100 g:

  • Wartość energetyczna (kJ/kcal) 1305/311
  • Tłuszcz: 1 g
  • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g
  • Węglowodany: 70,2 g
  • w tym cukry: 2 g
  • Błonnik: 9 g
  • Białko: 7 g
  • Sól: 1,6 g

Sposób przygotowania i przechowywania

Mieszanka do wypieku chleba żytniego Staropolskiego: Do przygotowania produktów niezbędne jest dodanie drożdży. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Drożdże piekarskie suche instant: Suszone drożdże piekarskie to produkt, który idealnie sprawdzi się do wypieku chleba, bułek, pizzy i wszystkich rodzajów ciast drożdżowych. W przeciwieństwie do świeżych drożdży tradycyjnych nie wymagaja sporządzenia rozczynu z dodatkiem ciepłej wody lub mleka. Są więc szczególnie polecane przy:

  • wypieku domowego pieczywa (chleba, bułek, chałek)
  • pieczenia ciast
  • pieczenia pizzy

Dzięki zastosowaniu specjalnej technologii suszenia, drożdże zachowują pełne właściwości spulchniające nawet przy dłuższym przechowywaniu. Dzięki temu nie trzeba mieć zapasu drożdzy w lodówce. Należy jednak pamiętać, że po otwarciu drożdże suszone instant wymagają przechowywania w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie traciły swoich właściwości. Polecamy zapakowanie produktu w worek strunowy lub folię spożywczą, które ułatwią utrzymanie odpowiednich warunków jego przechowywania.

Ostrzeżenia i pozostałe informacje

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, gorczycę, orzeszki ziemne, inne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Informacja alergenna

Mieszanka do wypieku chleba żytniego Staropolskiego: Gluten.

Dane producenta/dystrybutora

Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów, Polska

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Naturalnie Zdrowe Mieszanka do wypieku chleba żytniego Staropolskiego + Drożdże piekarskie suche Zestaw 3 x 500 g + 100 g