zalety i wady owoców suszonych i świeżych

Jeżeli jesteś amatorem lub amatorką zdrowego trybu życia, w tym odżywiania, w Twojej głowie z pewnością nie raz pojawiło się pytanie: które owoce są zdrowsze – suszone czy świeże? Właściwości odżywcze oraz kaloryczność tych dwóch opcji zależą przede wszystkim od stopnia przetworzenia owoców, zasad ich przechowywania oraz od zdrowotnych problemów, które niekiedy weryfikują nasze wymarzone diety. Świeże owoce najchętniej wybieramy wiosną oraz latem, z kolei po wersje suszone sięgamy jesienią i zimą. To właśnie owoce są głównym bohaterem pysznych owsianek, odświeżających sałatek czy pełnowartościowych i szybkich w przygotowaniu przekąsek.

Owoce świeże – zalety i wady

An apple a day keeps the doctor away – ile razy słyszałeś to powiedzenie w amerykańskich filmach czy serialach? Zastanówmy się nad jego zasadnością.

Owoce to przede wszystkim naturalne źródło składników odżywczych, w tym pełnowartościowych witamin, takich jak witamina C czy witaminy z grupy B. To świetna i niezwykle łatwa w przygotowaniu przekąska, która powinna znajdować się w diecie każdego z nas. Świeże owoce to produkty nieprzetworzone, a więc bezpieczne dla osób zmagających się z cukrzycą, stanami przedcukrzycowymi czy innymi zaburzeniami hormonalnymi, które mają bezpośredni związek ze spożywaną żywnością. Są zazwyczaj opcją mało kaloryczną, a przy tym charakteryzują się stosunkowo dużą zawartością wody i przeciwutleniaczy, co wpływa na budowanie naturalnej bariery odpornościowej. Kolejna niewątpliwa zaleta świeżych owoców to ich niski indeks glikemiczny, który w przeważającej większości pozostaje na niskim poziomie ze względu na brak jakiegokolwiek przetworzenia.

Nie należy jednak zapominać o wadach owocowej diety – choć może wydawać się to nieprawdopodobne, owoce mimo wszystko mogą negatywnie wpłynąć na działanie organizmu. Dzieje się tak przede wszystkim w przypadku osób chorujących na cukrzycę czy zaawansowaną insulinooporność. Wówczas należy wyeliminować z diety produkty, które zawierają duże ilości fruktozy – ta jest charakterystyczna dla bananów, mango czy winogron.

owoce suszone

Owoce suszone – zalety i wady

Zmieńmy na chwilę temat i porozmawiajmy o owocach suszonych, które są równie chętnie spożywane. Sięgamy po nie zwłaszcza w jesienno-zimowych miesiącach, w których dostęp do świeżych produktów jest znacznie utrudniony, a czasami nawet niemożliwy. Suszone owoce są produktami dość kalorycznymi o wysokim indeksie glikemicznym. Dlaczego? Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą procesów produkcyjnych, w trakcie których następuje zdecydowane zmniejszenie zawartości wody w danym owocu. Wysoki indeks glikemiczny suszonych owoców to jednak nie koniec złych wiadomości. Przy zwiększeniu kaloryczności następuje znaczne zmniejszenie właściwości odżywczych danego produktu – niebagatelny udział w tym procesie ma wysoka temperatura, która wpływa na organoleptyczne zmiany produktu.

Przy zakupie owoców suszonych polecamy także dokładniej przyjrzeć się opisowi i liście składników danego produktu. Bardzo często okazuje się, że tego typu owoce zawierają duże ilości cukru. Wszystko zależy oczywiście od producenta, ale chyba nikomu nie musimy wyjaśniać, dlaczego cukru w diecie powinno być raczej mniej aniżeli więcej. Osoby chcące zrzucić kilka dodatkowych kilogramów powinny zatem ograniczyć w diecie suszone owoce i spożywać je sporadycznie. Tym z Was, którzy zmagają się z alergiami pokarmowymi, cukrzycą, insulinoopornością czy innymi przewlekłymi chorobami polecamy konsultację z lekarzem bądź dietetykiem – może się okazać, że suszone owoce w ogóle nie powinny znajdować się w Waszym jadłospisie.

Niewątpliwą zaletą takich owoców jest to, że ich skondensowana forma czyni z nich świetną przekąskę oraz może być sposobem na szybkie uzupełnienie kalorii, np. dla osób aktywnych fizycznie.

Jakie owoce wybrać – suszone czy świeże?

Wybór pomiędzy owocami suszonymi i świeżymi jest niebywale trudny, bowiem każde z nich mają zarówno wady, jak i zalety. Osoby, które nie zmagają się z chorobami bezpośrednio związanymi z codzienną dietą, mogą spożywać zarówno owoce w wersji suszonej, jak i świeżej. Podobnie osoby uprawiające aktywność fizyczną – domowy batonik z suszonych owoców z pewnością doda energii przed treningiem i poprawi nastrój. Ci z Was, którzy cierpią na alergie pokarmowe, nagłe wahania cukru w organizmie czy otyłość, powinni przede wszystkim skonsultować się ze specjalistą. Każdy organizm funkcjonuje nieco inaczej i pomimo kilku uniwersalnych prawd dotyczących suszonych i świeżych owoców, warto omówić plan działania z osobą, która posiada specjalistyczną wiedzę.

Zachęcamy jednak, by w pełni wykorzystać dary Matki Natury – świeże owoce to naturalna przekąska, która jest nie tylko niskobudżetowa, smaczna, pełnowartościowa, lecz także banalnie prosta w przygotowaniu. Owoce suszone to jej uzupełnienie i zamiennik, który - niewykorzystywany w nadmiarze - również znajdzie swoje miejsce w diecie.

Suszone owoce dobrej jakości w przystępnych cenach można kupić w sklepie ze zdrową żywnością Bee.pl


⇨ Zobacz suszone owoce na Bee.pl


Zobacz także: