Fit pączki

Fit pączki - czy takie istnieją? Zbliża się Wielki Czwartek i w sklepach oraz cukierniach zaczynają pojawiać się pączki. Są one bardzo smaczne i bardzo tłuste. Dziś, gdy panuje moda na bycie fit, wiele osób zadaje sobie pytanie, czy istnieją niskokaloryczne, zdrowe pączki, którymi można się cieszyć bez dietetycznych wyrzutów sumienia.

Skąd wzięła się ta tradycja?

Skąd jednak w ogóle wzięła się tradycja jedzenia pączków na zakończenie karnawału? Mimo, że pączki uważa się za typowy przysmak kuchni polskiej, zwyczaj jadania tłustych ciast na przełomie zimy i wiosny praktykowano w wielu kulturach pogańskich, m.in. u starożytnych Rzymian – prawdopodobnie w celu zapewnienia sobie dostatku i powodzenia.

Początkowo pączki, które jadano w dawnej Polsce, były pikantne, wypełnione słoniną, boczkiem lub mięsem. W wersji słodkiej pojawiły się w XVI wieku. Staropolski pączek był dość „konkretnym” specjałem - kronikarze wspominają, że można było podbić nim oko. Na szczęście, od XVIII wieku ciasto stało się miękkie i puszyste dzięki dodatkowi drożdży.

Dziś pączek, napełniony marmoladą owocową lub różaną, kremem budyniowym, bitą śmietaną czy likierem „advocat”, polukrowany bądź oprószony cukrem pudrem, jest symbolem zapustów i Tłustego Czwartku. Nie tylko Polacy zajadają się pączkami – są pączki wiedeńskie i berlińskie, amerykańskie „oponki”- doughnuts, tureckie lokma, żydowskie sufganijot czy włoskie bomboloni. Te wszystkie wypieki różnią się między sobą, ale łączy je jedno – jedzenie pączków jest zawsze radosnym rytuałem i powinno każdego wprawiać w błogie zadowolenie.

Zdrowe pączki - czy to możliwe?

Wprawdzie rekordziści potrafią zjeść ponad 20 pączków naraz, jednak ten zapustny przysmak ma jeden poważny mankament – jest ciężkostrawny i bardzo kaloryczny (wartość energetyczna to przeciętnie aż 270-310 kcal, przy czym składa się głównie z tłuszczów i węglowodanów prostych). Swoją kaloryczność pączek zawdzięcza sposobowi przyrządzania poprzez smażenie w „głębokim tłuszczu”, którym tradycyjnie powinien być smalec. Nie bez znaczenia jest także nadzienie – dżem zawiera sporo cukru, a krem czy bita śmietana są jeszcze bardziej tuczące. Kolejnych 100 kalorii to gruba warstwa lukru

Na szczęście istnieje rozwiązanie - zdrowe pączki w wersji light, które można przyrządzić samodzielnie w domu. Przede wszystkim, warto zrezygnować z ich smażenia, zastępując je pieczeniem. Pieczone pączki przyrządza się w taki sam sposób jak smażone, tylko po ich ukształtowaniu wkłada się je na ok. 15 min do piekarnika w temperaturze 185°, najlepiej w formie do muffinek. Standardowych rozmiarów pączek z piekarnika ma ok. 80 kcal mniej, niż jego smażony odpowiednik. Jest także mniej tłusty i lżejszy, choć w smaku zbliżony do tradycyjnego.

Taka wersja pączka powinna zadowolić wszystkich, którzy chcieliby pozostać wierni czwartkowej tradycji, jednak zazwyczaj unikają tłustych i smażonych dań.

Fit pączki pieczone na Tłusty Czwartek - przepis

Składniki (na około 30 porcji):

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 g świeżych drożdży
  • 750 g mąki pszennej (może być tortowa lub do wypieków drożdżowych)
  • 100 g ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika białego cukru
  • 1,5 małej łyżeczki soli
  • 6 jajek
  • 300 g miękkiego masła
  • marmolada pomarańczowa niskosłodzona lub domowa konfitura z róży

Jak zrobić fit pączki pieczone? Jest to łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Oto sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Świeże drożdże należy wyjąć z lodówki, aby się ociepliły.
  2. Należy sporządzić rozczyn – wymieszać razem ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę ksylitolu i 1 łyżeczkę mąki, a następnie odstawić na ok. 10 minut pod przykryciem.
  3. Przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier, a następnie dokładnie wymieszać. Wlać rozczyn z drożdży i mieszać wszystkie składniki łyżką. Następnie dodać jajka i znów mieszać.
  4. Powstałą masę najlepiej wyrabiać ręką przez ok. 5-10 minut. Przestać dopiero wtedy, gdy ciasto będzie idealnie gładkie.
  5. To nie koniec wyrabiania. Teraz należy po kawałeczku dodawać miękkie masło przez cały czas wyrabiając ciasto. Po ok. 10 minutach powinno być elastyczne i odklejać się od ręki. To znak, że można przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
  6. Ciasto należy wyjąć z miski i położyć na stolnicę. Wyrabiać do momentu, gdy znikną pęcherze powietrza. Następnie uformować placek o grubości ok. 1 cm.
  7. Za pomocą szklanki należy wyciąć w cieście ok. 30 kółek, na ich środek kłaść łyżeczkę marmolady lub konfitury i uformować z nich zgrabne kulki.
  8. Przygotowane fit pączki należy odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
  9. Nagrzać piekarnik do 180°C i piec przez ok. 15 minut bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować wierzch pączków roztrzepanym jajkiem.


Zobacz także: