Jadalne kasztany są bardzo pożywne, zdrowe oraz - przede wszystkim - pyszne. Do niedawna nie były w Polsce zbyt popularne, dzisiaj coraz częściej można je kupić w supermarkecie. Doskonały moment na skosztowanie tego wykwintnego smakołyku to jesień oraz zima.

Kasztany jadalne przed skosztowaniem trzeba odpowiednio przyrządzić. Najczęściej spotyka się je w formie gotowanej lub pieczonej. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy wielu składników - wystarczy nam porcja jadalnych kasztanów oraz piekarnik.

Podawanie pieczonych kasztanów

Jak przyrządzić pieczone (prażone) kasztany?

Składniki:

  • kasztany jadalne

Jakie kasztany wybierać? Aby uzyskać jak najlepszy smak, warto wybierać sztuki błyszczące, o ciemnobrązowym kolorze. Będą wtedy słodkie i delikatne w smaku, a ich miąższ będzie lekko mączysty.

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku kasztany należy naciąć ostrym nożem, tworząc cztery równe kawałki.
  2. Kawałki umieszczamy w garnku z gorącą wodą i gotujemy przez ok. 15 minut. W tym czasie warto rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
  3. Podgotowane kasztany umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Jak je upiec? Możemy to zrobić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej cienką warstwą oleju. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 15 minut.
  4. Wyciągamy gotowe, upieczone kasztany i czekamy, aż przestygną. Warto obierać je ze skórki, gdy są jeszcze gorące - wtedy łatwo odchodzi.

Pieczone kasztany należy podawać ciepłe.

Jak smakuje to danie? Pieczone kasztany smakiem przypominają połączenie ziemniaka z orzechem laskowym.

ponacinane kasztany

Gdzie kupić kasztany jadalne i ile kosztują?

Kasztany jadalne w formie najbardziej zbliżonej do naturalnej, gotowe do spożycia, możemy nabyć w ekologicznym sklepie ze zdrową żywnością Bee.pl w cenie ok. 8 zł za 100 g.

⇨ Kasztany jadalne na Bee.pl


Zobacz także: