Dieta ketogeniczna – której podstawą jest zwiększenie spożycia tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów i białek – czyni planowanie posiłków nieco bardziej wymagającym, szczególnie pod względem kreatywności. Dziś prezentujemy łatwy w wykonaniu, ale bogaty w walory smakowe i zdrowotne przepis na placki z kalafiora. Z pewnością ułatwi on nieco życie osobom na diecie ketogennej, ale także tym, którzy cenią proste i szybkie, a jednocześnie ciekawe przepisy.

Jak zrobić placki z kalafiora? Przepis

Składniki:

  • 300 g surowego kalafiora
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól,
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Jako że w diecie ketogenicznej należy unikać produktów zbożowych, nasz wybór co do mąki staje się nieco bardziej ograniczony. Istnieje jednak dość dużo zamienników zwykłej mąki, między innymi: mąka kokosowa, jaglana, migdałowa, arachidowa czy sojowa.

Sposób przygotowania

Kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach – zadanie ułatwić nam może podzielenie go wcześniej na mniejsze różyczki. Obieramy marchewkę i ją również ścieramy, podobnie robimy z cebulą. Wszystko wsypujemy do odpowiednio dużej miski i mieszamy. Dodajemy mąkę, jajko oraz przyprawy. Po połączeniu składników rozgrzewamy olej na patelni. Placki smażymy na dużym ogniu do zarumienienia, przez ok. 3–4 minuty na jedną stronę.

Gotowe placki podajemy wedle preferencji, z dodatkami, które lubimy najbardziej. Szczególnie polecamy połączenie ich ze śmietaną i szczypiorkiem.


Zobacz także: