Jarmuż to wartościowy składnik kuchennych potraw, który na wiele lat został praktycznie zapomniany i niemalże całkowicie zniknął z kuchni. Na szczęście, w ostatnim czasie roślina ta została odkryta na nowo, a z jej wyjątkowych dobrodziejstw korzystają kolejne pokolenia. Jedną ze sprawdzonych propozycji, idealnych na jesienny czas, jest rozgrzewająca i aromatyczna zupa z jarmużu, która skutecznie dodaje energii, wzmacnia odporność i dostarcza nam mnóstwo cennych witamin. Jak przygotować zdrową i szybką zupę z jarmużu?

Przepis na zupę z jarmużu

Składniki:

  • 250 g świeżego jarmużu,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • pół selera,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • kostka rosołowa,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • łyżka oleju,
  • łyżka masła,
  • pieprz,
  • sól.

Jak przyrządzić zupę z jarmużu? Oto sposób przygotowania:

  1. Kroimy cebulę w kostkę i smażymy na oleju.
  2. Kroimy marchewkę i seler w kostkę, usuwamy łodyżki z liści jarmużu.
  3. Gotujemy 1,5 szklanki wody, wrzucamy pokrojone warzywa, jarmuż i kostkę rosołową.
  4. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i podsmażoną cebulę.
  5. Gotujemy do miękkości.
  6. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem.
  7. Mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do zupy. Poprawę można także zmiksować, uzyskując w ten sposób smaczną zupę krem.

Gotowe zupy

Różne warianty

Podany powyżej przepis może zostać wzbogacony o dodatkowe składniki. Możemy przyrządzić np. zupę z jarmużu z mlekiem kokosowym i groszkiem lub z ziemniakami i podsmażaną kiełbasą. Kombinacji na wartościowy i syty posiłek dla całej rodziny jest sporo! Do zupy można także z powodzeniem dodać makaron, ryż lub ulubioną kaszę, wedle własnego uznania.

Zupa z jarmużu z cukinią

Aby przygotować to danie, wystarczy w powyższym przepisie dodać ok. 250 g cukinii, dodając go do wody razem z pokrojonym jarmużem.

Zupa z jarmużu z cukinią

W tym wypadku należy dodać ok. 3-4 łyżki kaszy jaglanej (wsypujemy do naczynia razem z jarmużem).


⇨ Tu znajdziesz przepisy na więcej dań z jarmużu i poznasz jego właściwości


Zobacz także: