Jarmuż to wartościowy składnik kuchennych potraw, który na wiele lat został praktycznie zapomniany i niemalże całkowicie zniknął z kuchni. Na szczęście, w ostatnim czasie roślina ta została odkryta na nowo, a z jej wyjątkowych dobrodziejstw korzystają kolejne pokolenia. Jedną ze sprawdzonych propozycji, idealnych na jesienny czas, jest rozgrzewająca i aromatyczna zupa z jarmużu, która skutecznie dodaje energii, wzmacnia odporność i dostarcza nam mnóstwo cennych witamin. Jak przygotować zdrową i szybką zupę z jarmużu?
Przepis na zupę z jarmużu
Składniki:
- 250 g świeżego jarmużu,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- pół selera,
- 1-2 ząbki czosnku,
- kostka rosołowa,
- 1,5 szklanki wody,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- łyżka oleju,
- łyżka masła,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić zupę z jarmużu? Oto sposób przygotowania:
- Kroimy cebulę w kostkę i smażymy na oleju.
- Kroimy marchewkę i seler w kostkę, usuwamy łodyżki z liści jarmużu.
- Gotujemy 1,5 szklanki wody, wrzucamy pokrojone warzywa, jarmuż i kostkę rosołową.
- Dodajemy drobno pokrojony czosnek i podsmażoną cebulę.
- Gotujemy do miękkości.
- Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem.
- Mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do zupy. Poprawę można także zmiksować, uzyskując w ten sposób smaczną zupę krem.
Różne warianty
Podany powyżej przepis może zostać wzbogacony o dodatkowe składniki. Możemy przyrządzić np. zupę z jarmużu z mlekiem kokosowym i groszkiem lub z ziemniakami i podsmażaną kiełbasą. Kombinacji na wartościowy i syty posiłek dla całej rodziny jest sporo! Do zupy można także z powodzeniem dodać makaron, ryż lub ulubioną kaszę, wedle własnego uznania.
Zupa z jarmużu z cukinią
Aby przygotować to danie, wystarczy w powyższym przepisie dodać ok. 250 g cukinii, dodając go do wody razem z pokrojonym jarmużem.
Zupa z jarmużu z cukinią
W tym wypadku należy dodać ok. 3-4 łyżki kaszy jaglanej (wsypujemy do naczynia razem z jarmużem).
⇨ Tu znajdziesz przepisy na więcej dań z jarmużu i poznasz jego właściwości
Zobacz także: