Istnieją niezliczone powody, dla których ludzie wybierają mleko roślinne zamiast mleka krowiego. Może to być nietolerancja laktozy, decyzja o unikaniu produktów pochodzenia zwierzęcego, a także zwykła ciekawość i chęć urozmaicenia swojego jadłospisu. Stanowi ono również doskonały zamiennik dla osób uczulonych na białko mleka krowiego oraz cierpiących na schorzenia układu pokarmowego, wymagające stosowania ścisłej diety.

Mleko roślinne w kuchni

Mleko roślinne staje się coraz bardziej popularne jako dodatek lub baza wielu potraw. Interesujące jest, że walory zdrowotno-kulinarne tej grupy produktów zostały docenione już wieki temu. Pierwsze zapiski o mleku roślinnym jako składniku różnych dań pochodzą z czasów Imperium Rzymskiego. Przepisy można odnaleźć także w średniowiecznych manuskryptach. Obecnie mleka pochodzenia roślinnego stosuje się w wielu kuchniach świata. Mleko kokosowe to istotny element kuchni tajskiej, kuchnia chińska znana jest z szerokiego zastosowania mleka sojowego i innych produktów sojowych, w kuchni sycylijskiej natomiast często używanym składnikiem jest mleko migdałowe.

Oto kilka pomysłów na proste, oryginalne dania i koktajle, które zaskakują niezwykłym smakiem, a do tego są bogate w wartościowe składniki.

1. Koktajl z mleka sojowego, papai i ananasa

Szybki i bardzo prosty do przygotowania koktajl o właściwościach przeciwnowotworowych i dodatkowo bogaty w witaminy

Składniki:

  • 2 papaje
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 6 plastrów ananasa
  • kawałek świeżego imbiru
Wszystkie składniki należy zmiksować, można dodać odrobinę miodu lub cukru (np. ksylitolu) do smaku. Koktajl jest od razu gotowy do spożycia.

2. Owsianka z mlekiem ryżowym i jagodami

Ciepłe śniadanie dodaje energii na cały dzień, a owsianka to sposób, aby je błyskawicznie przygotować. Przepis można modyfikować w zależności od upodobań, dodając owoce sezonowe, nasiona i orzechy.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 200g jagód
  • 100g rodzynek
  • 100 g orzechów nerkowca
  • przyprawy: wanilia i cynamon
Podgrzej mleko ryżowe razem z płatkami owsianymi. Ogrzewaj ok. 10 min z odrobiną wanilii i cynamonu. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki.




3. Sycylijska zapiekanka z mlekiem migdałowym, ryżem i warzywami

Przepis na pożywne, smaczne i zdrowe danie obiadowe. Doskonała alternatywa dla zapiekanek z makaronu lub ziemniaków, której szczególnego smaku nadaje mleko roślinne.

Składniki:

  • 200-250g ryżu brązowego
  • 0,5 kg pomidorów rzymskich
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • ¼ szklanki płatków migdałów
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, świeża bazylia
- Ustaw piekarnik na temperaturę ok. 220 stopni. Pokrój warzywa w cienkie plastry, a cebulę posiekaj w kostkę. Dodaj czosnek oraz oliwę z oliwek, następnie dopraw solą, pieprzem i oregano.

- Przygotowane warzywa piecz, dopóki nie staną się kruche i rumiane (ok. 30 min), od czasu do czasu mieszając.
- Ryż gotuj pod przykryciem na małym ogniu wraz z mlekiem migdałowym i szklanką wody. Należy dodać odrobinę soli. Kiedy ryż będzie miękki i wchłonie większość wody, odstaw go do ostygnięcia.
- Do upieczonych warzyw dodaj ryż i wymieszaj. Na wierzch dodaj płatki migdałów i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 3 min, dopóki nie nabiorą brązowego koloru. Gotową zapiekankę można udekorować świeżą bazylią.

4. Zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym

Bardzo prosta, gęsta zupa krem z kalafiora, której bazą jest mleko roślinne. Idealnie może sprawdzić się także jako przystawka.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz biały, czosnek, imbir, kurkuma
Ustaw piekarnik na temperaturę ok. 190 stopni. Posiekaj kalafior łącznie z łodygami na drobne kawałki. Połowę przygotowanego kalafiora umieść na blaszce i dodaj oliwę. Piecz ok. 20 min, dopóki nie nabierze złocistego koloru. Do pozostałej części kalafiora dodaj wodę, mleko kokosowe oraz przyprawy. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, póki kalafior nie stanie się miękki. Zmiksuj zupę za pomocą blendera. Przygotowany wcześniej kalafior dodaj do gotowej zupy.