Przetwory domowej roboty to duma każdej gospodyni. Na półkach sklepowych nie brakuje co prawda przeróżnego rodzaju przetworów w kolorowych słoikach, rozreklamowanych w telewizji czy gazetkach. Każdy jednak kto choć raz spróbował przetworów domowej roboty wie, że nic nie może się równać z tym niepowtarzalnym smakiem i „porcją zdrowia”, jaką daje dżem czy konfitura bez konserwantów. Przepisy na zdrowe przetwory to receptury szczególnie pożądane w okresie wiosenno – letnim, kiedy pojawiają się owoce i warzywa. Ogromną popularnością cieszą się w tym względzie truskawki, których wspaniały smak chcemy zatrzymać w przetworach, kiedy już świeże owoce się skończą.

Jak zrobić przetwory bez cukru?

Decydując się na przetwory domowej roboty często nie zdajemy sobie sprawy, że możemy maksymalnie ograniczyć wszelkie szkodliwe dodatki. Jak wiemy żadne przetwory z owoców, w tym z ulubionych przez nas truskawek, nie mogą obyć się bez cukru, a także substancji żelujących, które pozwalają nam przechowywać je jak najdłużej. Okazuje się jednak, że powyższe składniki możemy z powodzeniem zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Zamiast cukru możemy użyć ksylitolu i erytrolu, a zamiast substancji żelującej agaru.

Zobacz ofertę owoców suszonych

Dżem bez cukru - to możliwe!

Tradycyjny cukier jest bardzo kaloryczny. Ksylitol i erytrol to substancje naturalnie występujące w przyrodzie. Ten pierwszy pozyskiwany jest z brzozy i z kukurydzy. Erytrol wytwarzany jest głównie z pszenicy oraz skrobi kukurydzianej. Podczas przygotowywania przetworów owocowych ksylitol stosujemy dokładnie w takich samych ilościach jak cukier. Słodkość erytrolu odpowiada 75% słodkości cukru białego. W przepisach należy zatem zastąpić 100 g cukru od 120 g do 140 g erytrolu. Agar to z kolei naturalny środek żelujący pochodzenia roślinnego. Składa się w 70% z błonnika pokarmowego i z powodzeniem może zastąpić substancje żelujące w przetworach. Przyjmuje się, że 1 łyżeczka żelatyny odpowiada 1-2 łyżeczkom agaru.

Przepisy na przetwory bez cukru

Dżem truskawkowy I

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 1 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki agaru sok z połówki cytryny

Wykonanie:

Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na kawałki, a następnie przekładamy do rondla i dusimy przez 20 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy ksylitol i sok z cytryny. Ponownie dusimy przez około 5 minut aż do zgęstnienia, cały czas mieszając. Ściągamy z ognia, dodajemy agar, mieszamy, a następnie przekładamy gorący dżem do wcześniej przygotowanych słoików. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zobacz ofertę konfitur gotowych

Dżem truskawkowy II

Składniki:

  • 2 kg świeżych truskawek
  • 1 opakowanie pektyny (38g)
  • 2-3 szklanki erytrolu

Wykonanie:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Przekładamy do rondla i podsmażamy na średnim ogniu do momentu lekkiego rozgotowania. Następnie dodajemy pektynę oraz erytrol i mieszamy. Gotujemy dżem ok. 10-15 minut. W razie potrzeby możemy zwiększyć ilość erytrolu dla uzyskania większej słodkości. Gorący dżem wlewamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i zostawiamy je na ok. 10 min odwrócone przykrywką do dołu.

Zobacz ofertę zdrowych slodzików

Konfitura truskawkowo – rabarbarowa

Składniki (6 słoiczków 250 ml):

  • 1 kg truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • 300 g ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki agaru

Wykonanie:

Truskawki i rabarbar umyć i usunąć szypułki. Truskawki pokroić w plasterki, rabarbar w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać ksylitolem i zagotować na niewielkim ogniu. Po zagotowaniu jeszcze zmniejszyć ogień i dusić przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie pozostawić do ostygnięcia. Następnie odlać powstały sok, wymieszać z agarem i zagotować. Na osobnym palniku zagotować także pozostałe owoce. Po zagotowaniu dodać sok z agarem i na małym ogniu gotować jeszcze przez 20 minut, cały czas mieszając. Gotową konfiturę przelać do słoiczków i dokładnie zakręcić. Pozostawić do ostygnięcia. Można także zapasteryzować.

Zobacz ofertę zdrowych soków

Kompot z truskawek

Składniki (na 6 średnich słoików):

  • 1 kg truskawek
  • 6 szklanek wody
  • 2 szklanki ksylitolu

Wykonanie:

Truskawki umyć, pozbyć się szypułek. Przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Wodę z ksylitolem zagotować, a następnie wrzącą zalać truskawki. Natychmiast zakręcić słoiki. Do dużego rondla nalać zimnej wody do połowy jego wysokości i pasteryzować na małym ogniu przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić w wodzie aż ostygną, a następnie odwrócić do góry dnem na kilka godzin.