Naturalne składniki są coraz bardziej doceniane przez producentów kosmetyków oraz ich użytkowników. Nie każdy wie, że oprócz prozdrowotnych i upiększających walorów mają one również właściwości antybakteryjne. Propolis, miód i aloes to tylko niektóre przykłady dobroczynnych substancji, dzięki którym skóra i włosy cieszą się zdrowiem i olśniewającym wyglądem.

Składniki o właściwościach antybakteryjnych

Wśród najpopularniejszych składników kosmetyków, które mają właściwości antybakteryjne są: propolis, miód, cedr syberyjski, aloes oraz węgiel aktywny. Każdy z nich można zobaczyć w składzie wysokiej jakości kosmetyków. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z ich właściwości antybakteryjnych.

Propolis

Za tą tajemniczą nazwą kryję się kit pszczeli, który już dawno temu stosowany był w medycynie ludowej. Szybko zwrócono uwagę na jego działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Swoje dobroczynne działanie propolis zawdzięcza wysokiej zawartości związków chemicznych takich jak: flawonoidy, kwasy tłuszczowe, kwasy fenolowe, kwasy aromatyczne, estry, sterole, a także witamin: A, B1, B2, B5, B6, D i E. Kit pszczeli stosowany jest w leczeniu szeregu schorzeń, m.in.:

  • zapalenia jamy ustnej,
  • parodontoza,
  • zapalenie dziąseł,
  • wrzody żołądka,
  • nadciśnienie tętnicze.

Jednak na tym jego zastosowanie się nie kończy. Propolis doskonale sprawdza się jako składnik wielu kosmetyków – poprawia kondycję skóry, dba o odpowiednie nawilżenie włosów i regeneruje skórę głowy.

Miód

Mleko z miodem to jedna z najpopularniejszych naturalnych mikstur, które pomagają zwalczyć przeziębienie. Już bardzo dawno temu zauważono prozdrowotne właściwości miodu i jego działanie bakteriobójcze. Tę dobroczynną substancję stosuje się nie tylko w medycynie (np. jako składnik tabletek do ssania na ból gardła), ale również w kosmetyce. Zastosowanie pszczelego nektaru jest ściśle związane z jego rodzajem. Oto najważniejsze fakty o miodzie jako składniku kosmetyków:

  • Miód gryczany – stosowany jest przy produkcji specyfików przeciwzmarszczkowych. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry naczyniowej. Co więcej, regeneruje skórę i przyspiesza gojenie się ran.
  • Miód spadziowy – nie tylko posiada właściwości antybakteryjne, ale także zwalcza infekcje skórne i dlatego jest doceniany w produkcji kosmetyków.
  • Miód lipowy – jego działanie bakteriobójcze trudno zakwestionować. W kosmetyce doceniono jego aromat – łagodzi stres i ułatwia zasypanie.
  • Miód wielokwiatowy – to składnik kosmetyków, które działają energetyzująco. Przykładem może być żel pod prysznic lub balsam do ciała.


Cedr syberyjski

Cedr syberyjski to jedno z największych drzew Syberii, z którego nasion otrzymuje się dobroczynną substancję o bardzo wielu zastosowaniach. Olej cedrowy – bo o nim mowa – jest całkowicie naturalny i pomaga w zwalczaniu wielu chorób cywilizacyjnych. Ma również działanie bakteriobójcze i jest stosowany do produkcji wielu kosmetyków.

Cedr syberyjski ma dobroczynny wpływ m.in. na układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy i hormonalny. Wśród jego licznych zalet są właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe oraz uspakajające. Olej cedrowy ma również wyjątkowe walory smakowe – można dodać go do sałatek i doskonale sprawdza się w produkcji słodyczy.

Olej cedrowy jest znany jako składnik kosmetyków naturalnych – doskonale sprawdzi się jako remedium na zniszczone włosy i skórę. Można znaleźć go np. w składzie masek i odżywek do włosów.

Aloes

Ta doskonale znana roślina ma szereg zastosowań, a ich lista ciągle się poszerza. Można mieć pewność, że ma on silne działanie bakteriobójcze, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Co więcej, może nawet hamować rozwój chorób nowotworowych i wzmocnić mechanizmy obronne ludzkiego organizmu. Doskonale sprawdza się także jako składnik kosmetyków. Oto jego największe zalety z punktu widzenia kosmetyki:

  • regeneracja skóry,
  • pielęgnacja włosów,
  • działanie przeciwtrądzikowe,
  • nawilżenie skóry,
  • ochrona przed szkodliwymi promieniami UV,
  • ujędrnianie skóry.


Nic więc dziwnego, że aloes jest cennym elementem wielu kosmetyków, wśród których należy wymienić m.in.: toniki do twarzy, szampony do włosów, płyny do kąpieli, balsamy do ciała, maseczki i kremy do twarzy. Produkty na bazie aloesu są polecane dla alergików ze względu na właściwości oczyszczające i neutralny zapach.

Węgiel aktywny

Kiedyś kojarzył się przede wszystkim z leczeniem biegunek, a dziś coraz częściej wymieniany jest jako składnik naturalnych kosmetyków. Jego antybakteryjne właściwości już dawno zostały zauważone, dlatego węgiel aktywny coraz częściej jest wykorzystywany do produkcji dobroczynnych preparatów. Pasta do zębów z dodatkiem węgla ma właściwości wybielające, a maseczki do twarzy likwidują niechciane wypryski.

Węgiel aktywny działa kojąco i przeciwzapalnie na skórę. Doskonale sprawdzi się w takich przypadłościach skórnych jak:

  • wypryski,
  • trądzik pospolity,
  • zaskórniki i wągry,
  • tłusta cera.


Ten naturalny składnik kosmetyków można znaleźć m.in. w płynach do demakijażu, maseczkach do twarzy i balsamach do ciała. Oprócz właściwości pielęgnacyjnych i upiększających substancja ta przyczynia się do likwidacji przykrego zapachu. Ma to znaczenie szczególnie w letnich miesiącach, kiedy ciało wydziela więcej potu. Węgiel aktywny to jeden z bardzo cennych składników kosmetyków, który został doceniony również ze względu na działanie antybakteryjne.


Zobacz także: