Sonko Ryż naturalny w torebkach 400 g
- Sonko
-
5902180140604
W zestawie najtaniej >>
Opis
Ryż naturalny brązowy uznawany jest za jedną z najbardziej wartościowych odmian ryżu. Jego brązowy kolor spowodowany jest obecnością kilku warstw otrąb, zawierających m.in. składniki mineralne (w tym magnez). Nr 1 w Polsce*.
* Liderem wśród produktów markowych w segmencie ryżu w Polsce jest Sonko (AC Nielsen, VIII 2019 r.)
Szczegóły - Sonko Ryż naturalny w torebkach 400 g
- Producent: Sonko
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5902180140604
- EAN: 5902180140604
- Wymiary: 17 x 13.8 x 4 cm
- Powiązane tematy: Produkty bez cukru, Produkty wegańskie, Produkty bezglutenowe, Zdrowa żywność, Zakupy na Wielkanoc, Wegańska Wielkanoc
Składniki - Sonko Ryż naturalny w torebkach 400 g
Ryż brązowy długoziarnisty (naturalny).
Wartości odżywcze
W 100 g, w porcji*:
- Wartość energetyczna 1523 kJ / 359 kcal, 762 kJ / 180 kcal
- Tłuszcz 3,0 g, 1,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g, 0,3 g
- Węglowodany 73,4 g, 36,7 g
- w tym cukry 0,7 g, 0,4 g
- Błonnik 2,4 g, 1,2 g
- Białko 8,5 g, 4,3 g
- Sól <0,01 g, <0,01 g
- Magnez 105 mg (28%**), 52,5 mg
Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok, 125 g po ugotowaniu w wodzie bez soli
** % dzienniej referencyjnej wartości spożycia
Sposób przygotowania i przechowywania
Gotować we wrzątku od temperatury otoczenia: Ilość wody w garnku dobrać tak, by woreczek był cały zanurzony. Wodę zagotować. Woreczek włożyć do wrzątku. Wodę można lekko posolić. Uwaga: Zbyt duży dodatek soli może spowodować, że ryż będzie twardy. Gotować pod przykryciem około 30 minut. W zależności od preferowanej konsystencji ryżu czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjąć woreczek, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć, rozerwać woreczek wzdłuż drobnej perforacji i wysypać ryż na talerz.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dane producenta/dystrybutora
Sonko Sp. z o.o., ul. Ryżowa 1, Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce