Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu L+
- Sun & Food
-
AMIGO001
Opis
- Lactococcus acidophilus
- Bifidobakterium lactis
- Streptococcus thermophilus
- Lactobacillus delbrueckii subs. lactis
ZALETY DOMOWEGO JOGURTU
- Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego.
- Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organiźmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.
- Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.
- Nie zawiera glutenu.
- Wzmacnia paznokcie i włosy.
- Ma duże zastosowanie w kosmetyce –można stosować także zewnętrznie np.przy rozstępach skórnych.
- Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.
- Nie zawiera cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych.
Z naszego jogurtu można też robić ser. Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.
Uwaga: Cena dotyczy jednej saszetki
Szczegóły - Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu L+
- Producent: Sun & Food
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: AMIGO001
- EAN: 5905279349001
- Wymiary: 10 x 8 x 1 cm
Składniki - Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu L+
Streptococcus thermophilus*, Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis*, Lactobacillus acidophilus*, Bifidobacterium lactis* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze
W 100 g:
- Wartość energetyczna - 1530 kJ / 366 kcal
- Tłuszcz - 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- Węglowodany - 90 g
- w tym cukry - 90 g
- Białko - 0 g
- Sól - 0 g
Sposób przygotowania i przechowywania
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego lub koziego.
1. Podgrzać 1 litr mleka do temp 80 st. C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). W przypadku używania mleka pasteryzowanego to należy podgrzać je do temp. 42 st. C
2. Przelać mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i studzić do temp. 42 st. C. Ważne: Naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!
3. Otworzyć saszetkę z bakteriami, wsypać je do mleka, mieszać i szczelnie zamknąć naczynie.
4. Zostawić do fermentacji nawet do 12 godzin w temp. około 42 st. C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu można wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą poniżej poziomu zakretki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc. Unikać wstrząsania naczyniem!
5. Po skawaszeniu zdjąć pokrywkę i przechowywać w lodówce.
Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, zacienionym miejscu. Produkt po przygotowaniu może być przechowywany w lodówce do 7 dni.
Dane producenta/dystrybutora
Bio Planet S.A., Fabryczna 9B, 05-084 Leszno k. Warszawy
Taki jogurt to świetna sprawa. Z jednego opakowania wychodzi sporo jogurtów, z pierwszego robię drugi i kolejny i kolejny. Chwila roboty, a przynajmniej wiadomo co zjadasz.