Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu L+

Jogurt L+ marki Sun Food to niezawodny preparat zawierający dobroczynne szczepy bakterii, idealny dla różnych grup wiekowych. Wpływa korzystnie na nasz organizm, a przede wszystkim na układ pokarmowy. Wspiera odnowę flory bakteryjnej oraz jest świetnym preparatem w trakcie antybiotykoterapii.

27.00 zł

27.68 zł

Cena za kg : 5400zł

Dodaj do schowka

Opis

Jogurt L+ marki Sun Food to niezawodny preparat zawierający dobroczynne szczepy bakterii, idealny dla różnych grup wiekowych. Wpływa korzystnie na nasz organizm, a przede wszystkim na układ pokarmowy. Wspiera odnowę flory bakteryjnej oraz jest świetnym preparatem w trakcie antybiotykoterapii. W jego skład wchodzą:
  • Lactococcus acidophilus
  • Bifidobakterium lactis
  • Streptococcus thermophilus
  • Lactobacillus delbrueckii subs. lactis
Ma świetne działanie na przewód pokarmowy, poprawia trawienie oraz wchłanianie pokarmów, w tym substancji odżywczych z jedzenia. Jest więc idealnym wsparciem dla osób, cierpiących z powodu niedoborów witamin i minerałów, ale również będących na diecie redukcyjnej. Pomaga zmniejszyć apetyt oraz polepsza perystaltykę jelit. Wspiera również walkę z groźnymi bakteriami i grzybami, które doprowadzają do wielu chorób układu pokarmowego.
 
Preparat służy do wyrabiania własnego, domowego jogurtu. Dzięki zawartym w nim szczepom bakterii. możemy samodzielnie wykonać jogurt, który będzie ekologiczny i pełen zdrowych składników.
 
Przygotowanie:
 
1 saszetka produktu wystarcza na litr mleka. Czyli z 1 saszetki otrzymujemy 1 litr Jogurtu L+. Po zrobieniu odkładamy 4 łyżki do osobnego pojemnika/słoiczka jako zaczyn na kolejne namnażanie lub spożywamy zrobiony jogurt i pod koniec zostawiamy około 4 łyżki.
 
Zarówno kwas mlekowy jak i żywe kultury bakterii pomagają przywrócić prawidłową florę bakteryjną jelit, a także odpowiednie pH. W jogurcie zawarte są również witaminy A, B2, B12 oraz K2, a także bardzo dużą ilość wapnia.

ZALETY DOMOWEGO JOGURTU

  • Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego.
  • Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organiźmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.
  • Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.
  • Nie zawiera glutenu.
  • Wzmacnia paznokcie i włosy.
  • Ma duże zastosowanie w kosmetyce –można stosować także zewnętrznie np.przy rozstępach skórnych.
  • Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.
  • Nie zawiera cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych.

Z naszego jogurtu można też robić ser. Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

Uwaga: Cena dotyczy jednej saszetki

Składniki - Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu L+

Streptococcus thermophilus*, Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis*, Lactobacillus acidophilus*, Bifidobacterium lactis* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Wartości odżywcze

W 100 g:

  • Wartość energetyczna - 1530 kJ / 366 kcal
  • Tłuszcz - 0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
  • Węglowodany - 90 g
  • w tym cukry - 90 g
  • Białko - 0 g
  • Sól - 0  g

Sposób przygotowania i przechowywania

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego lub koziego.

1. Podgrzać 1 litr mleka do temp 80 st. C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). W przypadku używania mleka pasteryzowanego to należy podgrzać je do temp. 42 st. C

2. Przelać mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i studzić do temp. 42 st. C. Ważne: Naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!

3. Otworzyć saszetkę z bakteriami, wsypać je do mleka, mieszać i szczelnie zamknąć naczynie.

4. Zostawić do fermentacji nawet do 12 godzin w temp. około 42 st. C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu można wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą poniżej poziomu zakretki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc. Unikać wstrząsania naczyniem!

5. Po skawaszeniu zdjąć pokrywkę i przechowywać w lodówce.

Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, zacienionym miejscu. Produkt po przygotowaniu może być przechowywany w lodówce do 7 dni.

Dane producenta/dystrybutora

Recenzje

Ocena 

Taki jogurt to świetna sprawa. Z jednego opakowania wychodzi sporo jogurtów, z pierwszego robię drugi i kolejny i kolejny. Chwila roboty, a przynajmniej wiadomo co zjadasz.

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Liofilizowane kultury starterowe do jogurtu L+

  • Producent: Sun & Food
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: AMIGO001
  • EAN: 5905279349001
  • Wymiary: 10 x 8 x 1 cm